11 Temmuz 2011 Pazartesi

Artık 1 yaşında....

İlk bir yıl gerek ebeveynler, gerekse bebek için birbirini tanıma sürecidir.
12 ay çok kısa gibi görünse de bir daha bu kadar sürede bu kadar çok büyümeyi ve gelişmeyi görmeyeceğiniz için gerçekte çok uzun bir süredir.

Belki çok büyük bir kutlama yaptınız, belki aile içinde kutladınız birinci doğum gününü bebeğinizin ya da halen plan yapabileceğiniz birkaç haftanız var önünüzde.

Peki günlük rutini ne olmalı diye sorarsanız sizinle aşağıki örnek günceyi paylaşabilirim.

Gece ortalama kesintisiz 11¼ saat, gün boyunca  biri sabahtan diğeri öğleden sonra olmak üzere toplam ortalama 2¼ ile 2½ saat arası uyur 12 aylık bebekler.
Tipik öğünler: üç ana öğün ve iki ara öğünden oluşur.
07.00-07.30 Uyanma ve kahvaltı.

09.00-09.30 Bir saatlik sabah uykusuna başlama.Eğer kesintisiz uyuyan bir bebeğiniz varsa 10:00'a kadar dayanabilir. Bebeğinizin uyku ipuçlarını takip etmelisiniz.

11.30-12.30 Öğle yemeği (sabah uykusunun zamanlamasına bağlı olarak).

12.30-13.30 Öğleden sonra uykusuna başlama. Ortalama 1½ saat.

17.00-17.30 Akşam yemeği

18.00-18.30 Banyo/yatma rutinine başlama.

19.00-20.00 Uyku saati.

Örnek rutin sizin için bir referans oluşturmalıdır. Bebeğiniz daha erken veya biraz daha geç kalkıyor olabilir. Bu durumda belirtilen saatleri ona göre ayarlamalısınız.

Her gün burada yazdığı sürelerde uyumasını beklemeyin bebeğinizden. Bazı gün daha fazla, bazı gün daha az uyuyabilir. Bebeklerde bizim gibi bazen keyifli ve enerjik, bazen yorgun ve bıkkın olabilir. Ancak bu rutini tamamen bozabilirsiniz anlamına gelmemektedir.

Eğer herhangi bir sebepten dolayı bir gündüz uykusunu atlamak zorundaysanız bu mutlaka sabah uykusu olsun. Bu durumda öğlen uykusunu öne çekip eğer toplam 2 saat uyumazsa 16:00'dan önce olmak koşuluyla kurtarıcı bir 45 dakikalık akşam üstü uykusu yapabilirsiniz.

Çocuğunuz 12-14. aylar arasında aktif olarak rüya görmeye başlayacaktır. Bu onu uykusundan aniden uyandırabilir. Yanına gidip ona güvende olduğunu hissettirmeniz doğaldır; ancak bebeğinizi tekrar uyutmak için eski uyku alışkanlıklarınıza geri dönmeyin.

9 yorum:

  1. Merhaba,
    Benım kızım su an 11,5 aylık. dogdugundan berı gece uykularını gıtgıde uzatarak, kesintisiz olarak uyurdu. 4 - 4,5 aylık ken bile gunduz ve gece uykularına tek basına dalmayı ogrendı. Yatagına uyanıkken koyup, ağzına emzik koyup, eline yumusak bır ayıcık verdıgım zaman, ve dikkatini o oyuncaga toplamasını sagladıktan sonra,bır sure elınde evırıp cevırıp, yuzune surup kendı kendıne uykuya dalardı.En kotu yatır kaldır yapardım, o da cok nadır. Bu durum uzunca bır sure devam ettı. Yaklasık 10 ay cıvarı, gunduz uykularını ben uyutamamaya başladım.Ayıcıkları falan ıstemez oldu, yatagına bırakıp odasından cıkmak uzere kapıya yoneldıgımde aglamaya baslıyor, gerı geldıgımde susuyor. Pıspıslayarak uyumasına yardım etmeye calıstıgımda tam daldı derken, resemn uykuya teslım olmuyor, kendı kendını uyandırıyor, ve tekrar sıl baştan baslıyoruz.Bu durum kendı kendıne yatar pozısyondan oturur pozısyona gecmeyı ogrendıgı donem ıle aynı donemde basladı. hemen dıkılıyo. kalkmak yok uyku vaktı dıyyerek ve kalcasından tutarak kalkmasını engelleyerek, ama yana donmesıne ızın vererek uyuttum bır kac kere. Ama artık profesyonellestı, kalmaması ıcın cok baskı kurmam lazım, bu durumda da zaten sınırlenıyor.Gece uykularında da olay aynen gunduz gıbı cereyan edıyor. Resmen benı bırakmak ıstemedıgı ıcın uykuya teslım olmuyor. Hafta arası tum gun bakıcıyla, cogu kez kendı kendıne yatagına yatıp, tek basına uyuyor. Gecelerı bakıcısı uyuttugunda da hıc bır problem yok. Ama benımle uyumuyor. Son gecelerde sabaha karsı 1 kere uyanmaya basladı. yıne yanından ayrıldıgım anda aglıyor.benı ıstedıgını dusunup yataga alıyorum, aynen uykuya teslım olmak ıstemıyor, ama tam aktıf hale gecıp ayaga falan da kalkmıyor, oyun da oynama egılımınde degıl. Yuzumu oksayarak , dalar gıbı olup, tekrar uyanarak cogu zaman gozlerı kapalı sekılde, 1,5 saatlık mucadele sonunda tekrardan uyuyor. ne yapmam, nasıl davranmam gerektıgını kestıremıyorum, benı ıstedıgı cok bellı olan, başka da bır sıkıntısı olmayan cocuga ıstedıgını vermelı mıyım? yanı basında beklemelı veya yatagıma almalı mıyım? Ama bu durumda duzen gıtgıde daha da bozulacak , kronıklesecek gıbıme gelıyor. Ne onerırsınız?

    YanıtlaSil
  2. Çocukların her zaman annelerine daha çok naz yaptığı aşikar. Bir kere bile yaptığınızın dışına çıksanız, istisna kavramı olmadığı için bebeklerde, tekrar o istisnayı yaptırıncaya kadar denerler. Eğer arada bir yerde pes ederseniz, mesajı alırlar ve bir sonraki sefer daha çok denerler.
    Bakıcı uyuttuğunda bile sabaha karşı uyanma varsa, son zamanlarda olan gelişimsel veya hayatınıza dair yorgunluk seviyesini etkileyebilecek değişimleri gözden geçirmelisiniz. Eğer bir değişim varsa o zaman yorgunluğa bağlı bu uyanmaları yaşadığınızı söyleyebilirim. Bu durumda gece biraz daha erken yatırmanızı ve bunu en az bir hafta yapmanızı öneririm.
    Bebeklerle inatlaşmayın, her zaman onlar kazanır. Ayağa kalkmak istiyorsa kalkmalı. Siz tepki vermediğiniz sürece, elbet bir noktada sıkılıp yatacaktır. Eğer bu sırada ağlarsa kucağınıza alıp, sakinleştirip tekrar yatağına koyabilirsiniz. İlk bu şekilde uyuttuğunuz gece uyuması iki saate kadar uzayabilir. Geceler içide bu süre 20 dakikaya kadar düşecektir.

    YanıtlaSil
  3. Yorumunuz ıcın tesekkur ederım :) Yanıbasında sandalyede oturup, onunla ılgılenmeyerek uyutuyorum 3 gecedır, bır kalkıp bır oturuyor, bana uzanıyor ama ağlamıyor. Ilgılenmıyorum en fazla yatırıp yatma vaktı dıyorum ama kalkmasını da engellemıyorum. Yaklasık 25 dakıka sonra uyumus oluyor. Sandalyeyı gıt gıde uzaklastırmayı planlıyorum. Galıba bu sekılde cozecegız. Istısnadan kastınız nedır? Ornegın gecen gece kalktıgında cok ağladı ve kesınlıkle yatagına gerı koyamadım, her koydugumda daha da sıddetlı sekılde ağladı, sounda kucagımda uyutup yatagına bıraktım. Yanı bazen belkı dısten oturu veya baska bır sıkıntısı olabılecegını dusunerek, verdıgı tepkıye gore ısteklerını gerçekleştırıyorum. Bır kerelık boyle bır uygulama zıhınlerınde bugune kadar yapılan tum ugrasların sılınmesıne mı neden oluyor, başa mı donmus oluyoruz?

    YanıtlaSil
  4. @zelda Bebekler, özellikle sebep-sonuç ilişkisi kavramı oturuncaya kadar, farklı bir uygulamanın neden yapıldığını anlayamazlar. Onlar için farklı bir şekilde uyumanın mümkün olduğu anlamına gelir. Ancak gece uyanması sırasında gerçekleşen ve süreklilik arz etmeyen istisnai durumlar gündüz ve gece yatırırkenki uygulamanıza çok olumsuz yönde etki etmezler. Ancak bu istisnaların bir rutine oturmaya başladığını hissettiğiniz anda gece yatırırken ne yapıyorsanız, gece kalktığınızda da aynı şeyi yapmaya başlamanız gerekir.

    YanıtlaSil
  5. anladığım kadarıyla 11 saat deliksiz uyuyabilir oğlum şuan 1 yaşında akşam 8 de yattrsam sabah 7 de uyanacak ancak bnm eşim akşam 10,30 da geliyo eve 1 saat oynamak istiyo oğlum 11,30da yatıroyorum oğlum gece çok sık uyanıyor ve sabah 9 da uyanıyor bu düzeni nasıl oturtacağım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nadiren de olsa bazı bebekler 23:30'da yatıp kesintisiz 11 saat uyuduktan sonra 10:30'da kalkabilir. Sabah 9:00'da uyanıyorsa akşam 22:00'de uyumuş olması gerekir. Bebeğinizde kesintisiz uykuyu yakaladıktan sonra akşam yatışları 15 dakika ileri atarak babasıyla oynamasını sağlayabilirsiniz ama bu gerçekten çok düşük bir ihtimal. Bunun yerine sabah erken kalkmasını sağlayıp, sabahları babasıyla oynamasını sağlayabilirsiniz.

      Sil
  6. merhaba, benim kızım 13 aylık. hemen hemen doğduğundan beri gece gündüz ayrımı var diyebilirim. İlk başlarda gece altını değiştirip emziriyordum ama bir süre sonra alt değiştirmeyi bıraktım o da geceleri aktif olmayı bıraktı yani uyanıyor emiyor ve hemen geri uyuyor. Çok uzun süre 11-12 saat uyudu yalnız tabii gece emmek için uyandıklarını saymıyorum genellikle 3 saatte bir. Yaklaşık 10 aylık olana kadar da akşamları sekiz sekiz buçuk gibi yatıyordu sabah sekize kadar uyuyordu sonraları dokuz dokuz buçuk gidi yatıp sabah dokuza kadar hatta bazen dokuz buçuk ona kadar uyumaya başladı. Gündüz de toplam 2-2,5 saat uyuyordu. Fakat 0-4 ay arası bizim odada beşiğinde, 4-7 aylık olana kadar direk bizim yatakta yattı.7 aylıkken odasında uyutmaya başladım. Gece ağladığında alıp emzirip tekrar yatağına yatırıyorum. Fakat sabaha karşı saati duruma göre değişiyor bizim yatağımıza götürüyorum çünkü sabaha karşı daha sık uyanmaya başlıyor. Yanımızda olunca ise dediğim gibi dokuza kadar uyuyor. Ben 2 hafta önce işe başladım sabah 7:30 evde çıktığım için onu da uyandırıyorum mecburen emziriyorum ve öyle çıkıyorum akşamları da yedide geldiğim için gece uykusuna 10 gibi yatırmaya başladım. bu esnada o da gündüz uyumakta zorlanıyor. ben işe başlamadan önce 2-2,5 saat uyurken şimdi 1 kez genelde 2 saat kadar uyuyormuş ama sabah daha erken kalktığı için uyku yetmiyor farkındayım ama akşam erken yatırsam birbirimizi görememiş olacağız. Gündüz 2 kez uyur diye düşünüyordum ama anneannesi ne yapsa da sabah 1 saatlik bir uykuya yatıramıyor. Bu arada sabah ben evden çıkmadan ve akşam da geldiğimde meme emdiği için yemek saatleri de etkilendi bu durumdan. Uykusuz olduğu için gün içinde huzursuz olduğunu düşünüyorum. Akşamları da hem benimle vakit geçirmek istiyor ama hem de yorgun olduğu için keyifsiz ve dikkatsiz oluyor. Ne yapsam diye düşünürken laçin tenelin blogundan sizin blogunuzu buldum. Kitabı henüz okumadım en kısa zamanda okuyacağım ama yorumlarınızı görünce kitaptan önce sizin yorumunuza başvurmak istedim. kitabı okuduktan sonra belki danışmanlık konusunda da görüşebiliriz diye düşünüyorum ama biz ankaradayız nasıl yaparız düşüneceğim. sevgiler

    YanıtlaSil
  7. slm.oğlum 7 aylık..ilk doğduğunda akşam 10-11 gibi uyurdu 2-3 kez emmeye kalkar emip yine uyurdu..gündüzleri 2 kez 1-2 saat uyurdu..şimdi gündüzleri 2 kez 1 saat yada yarımşar saat uyuyor.gece yatma saatini akşam 8e çektim geceleri abartısız 5-6 kez kalkıyor ya emiyor hemen uyuyor yada benim sesimi duyup gözlerini kapıyor yada elimle dokunmamı istıyor vs...bukadar sık sık kalkmaları beni çok yıprattı daha hiç deliksiz uyuduğunu bilmıyorum geceleri.gündüzleride çok kısa uyuyor..

    YanıtlaSil
  8. merhabalar 04,06,2012 doğumlu oğlum var 1 yaşına kadar sorunsuz bir uyku düzenimiz kesintisiz gece uykularımız vardı son 2 3 gündür gündüzleri kısa uyumaya geceleri ağlayarak uyanmaya başladı sallamazsam ağlamaya başlıyo gece 10 buçuk saat deliksiz uyurken artık uyumuyo sabahları 7de kalkardı sabah uykusunu 1,5 saat öğleden sonra 1,30 saat yatardı akşamda 8,30 da gece uykusuna başlardı çok güzel bir düzeni vardı ama son 2 3 gündür uyutmakta zorluk çekiyoruz nisan ayında 2 alt dişi çıktı üst dişleri rahatsız ediyo olabilirmi acaba bu huzursuzluğu dişten kaynaklanıyo olabilirmi

    YanıtlaSil