27 Haziran 2011 Pazartesi

Felaket Uykusu

Felaket Uykusu: 45 dakikadan daha az olan gündüz uykusu.


Çocuğunuz 45 dakikadan da az uyuyor. Bu “felaket” bir gündüz uykusudur. 45 dakikadan az uyuyan bir çocuk, tam bir uyku döngüsünü tamamlamamış demektir; teknik olarak, faltaşı gibi açık gözleri sadece kısmi bir uyanmadır, gerçek bir uyanıklık değil. Şimdi işin zor bölümü geliyor: bebeğinizi alıp bir saat boyunca nasıl uyutuyorsanız o şekilde tekrar uyutmayı denemeniz gerekiyor. Biz buna “en uzun bir saat” diyoruz.
Bir örnek vereyim: Çouğunuzu saat 09.00’da bebek yatağına koydunuz, saat 09.30’da uykuya daldı, 10.00 uyandı. Tekrar uyutmaya çalıştınız – neyse ki yarım saat sonra, saat 10.30’da yine uykuya daldı. Ancak sadece 20 dakika uyudu. Büyük olasılıkla içinizdeki sesin, Uyku Meleği’nin bana bunu önerdiğine inanamıyorum! Uyuduğundan daha uzun bir süre uyumaya çalıştı. Bunun amacı nedir?” dediğini duyar gibiyim. Ama şöyle düşünün: Bebeğiniz başardı! Gündüz uykusu arasındaki kısmi uyanmadan sonra tekrar uykuya daldı – bu en zor şeylerden biridir. Siz kararlı olursanız, ilerideki günlerde daha çabuk uykuya dalacak ve daha uzun süre uyuyacaktır. Bu süreç dört ile altı hafta sürebilir.

20 Haziran 2011 Pazartesi

Horozlarla birlikte kalkmak

Sürekli 6:00'da mı uyanıyor? Geç yatırsanız da, gündüz uyutmasanız da birşey değişmiyor mu?

O zaman büyük olasılıkla aşağıdakilerden biri veya birkaçının geçerli olduğunu söyleyebilirim.
  • akşam çok geç yatıyor,
  • yeterince gündüz uykusu alamıyor,
  • öğleden sonra uykusu ile akşam yatması arasındaki süre çok uzun,
  • gece yatağa uyumak üzereyken yatıyor.
Ne yapmalıyım diye mi düşünüyorsunuz?
Uyku güncenizi kontrol edin, gündüz yeterince uykusunu aldığından ve akşamları erken saatte ve kendi kendine uyuma becerisini gelştirecek kadar uyanık yatırdığınızdan emin olun.
Hangi yaşda ne kadar uyuması gerektiğini öğrenin. 5 yaş ve altı çocukların genellikle 19.00 ile 20.00 arasında yatmaları gerekir.

Çocuğunuz 6 aylıktan büyükse ve birkaç aydır 06.00’dan önce uyanıp bir daha uyumuyorsa, değiştirmesi üç dört hafta sürecek kalıcı bir düzen oluşturdu demektir. Sabah erken kalkmasının yanı sıra, gündüz uykuları ve uyku saati üzerinde çalışmanız gerekecektir.

Unutmayın akşam erken yatırmanız sabah erken kalkmasına sebep olmaz ama, akşam geç yatırmanız sabah erken kalkmasına sebep olabilir.

13 Haziran 2011 Pazartesi

Hayal değil, gerçek....

3 aylık bebek de kesintisiz uyur...

2 hafta önce birlikte çalışmaya başladığımız bebeğin, gece boyu kesintisiz uyuyacağını söylediğimde, çocukları büyümüş birkaç arkadaşım 'Yok artık hayal kuruyorsun.' demişti.

Hayal olmadığını bugün yaptığımız takip görüşmesinden sonra dünyaya duyurmak isteğiyle yazıyorum bu yazıyı. Kararlı ve istikrarlı bir anneyle benim bilgim birleşince ortaya mutlu son çıktı. Bu satırlar biraz reklam kokuyor ama bence hem danışan anne (gizlilik prensibi gereği isim veremiyorum) hem de ben bu reklamı hak ettik diye düşünüyorum. Gece beslenmesini uyandırmadan 23:00'de yapıp sabah 7:00'ye kadar uyudu ufaklık. Bundan sonra da hastalanmadığı veya gündüz uykularında bir problem olmadığı sürece hep uyuyacak. Bu süreçde henüz gündüz uykuları tam olarak düzene girmedi ama zaten gündüz uykularının düzene girmesi için en az 4 hafta gerekli.

Darısı gece boyu kensintisiz uyumayı isteyen diğer annelerin başına...

12 Haziran 2011 Pazar

Günce tutmak...

Bugün kütüphaneyi düzeltirken günlerce tuttuğum günceleri buldum.

12:11 - 12 dakika emdi.
13:25 - Huzursuzlanmaya başladı
14:05 - Kucağımda uyudu ama yatağına yatıramadım uyanacak diye.....

sayfalar dolusu böyle devam ediyor. Şu anda baktığımda o kadar net görüyorum ki neleri farklı yapmam gerektiğini ama o kadar yorgunken ve sürekli bir mücadele içindeyken bunları göremiyor demek ki insan. Ya da aldığım eğitim ve deneyimlerim bana günceye baktığımda nerede neyin etkisi var görmemi sağlıyor. Sebebi her ne olursa olsun bir saat odadan çıkmadan uyutmak için uğraştığım günleri halen dün gibi hatırlıyorum. O kadar zorluydu ki... Ama değdi. Bugün oğlum 4,5 yaşında ve "Benim uykum geldi. Herkese iyi geceler" diyecek kadar uykusunun geldiği saatin farkında.

Yazdığım yazıların ve çıkacak olan kitabın yardımcı olabilmesi için mutlaka günce tutmanızı öneririm. Unutmayın yorgunluk ve uykusuzluk kısa süreli hafızayı olumsuz yönde etkiler. Uygulamaya aldığınız herhangi birşeyin etkilerini görmeniz için mutlaka günce tutup belirli aralıklarla oluşan rutinlere bakmanız gerekir.

Tricxie Tracker sizlere önerebileceğim elektronik günce uygulamalarından biri. Oğlum doğduğunda bu uygulamalar ne yazık ki bu kadar gelişmiş değildi. Hoş ben yine danışanlarımın gönderdikleri günceleri basıp üzerine notlar alarak inceliyorum. Sanırım bu konularda biraz yaşlı kalmış durumundayım :)