31 Temmuz 2011 Pazar

Benim de annem vardı - 2

"Anne...Sana bir haberim var!

Artık yıllarca söyleyip, beynime işlediğin için mi, yoksa gerçekten kaderimi daha önceden bildiğin için mi bilmiyorum ama yazar olmak yolunda ilk adımımı atıyorum.

Sen bilmiyorsun tabi. Ne de olsa sonsuzluğa gideli bugün 11 yıl oldu. Artık insanlar internet'den okuyor haberleri, yazıları...Ben de internet ortamında çok okunan Hürriyet Aile'de konuk yazar olarak yazı yazmaya başlıyorum. İlk sen bil istedim. Herkes yarın sabah öğrenecek."

Bugün annemi sonsuzluğa göndereli tam 11 yıl bitti. İnanılmaz ama gerçek. Ben genelde annemin sene-i devriyesini çok hatırlamam. Hafızamdan silmeye çalıştığım için olabilir. Bu sene annemin benim için hayalini kurduğu birşey gerçekleşeceği için olsa gerek hiç aklımdan çıkmadı.

Annem yıllarca bana 'Sen bir gün yazar olacaksın.' dedi. Tamam günlük tutar, şiir yazardım ama hiç bir zaman yazı yazacağımı ve üstelik bunu büyük kitlelerin okuyacağı bir platdormda yapacağımı hiç düşünmedim. Hep zihnimde annemin bir hayali olarak yer aldı.

Acaba oğlum için hayalini kurduğum şeyler de ilerde onun kaderi olacak mı, ya da kaderi olduğu için mi ben hayalini kuruyorum? İşte bunu bilmiyorum. Ama annemin benim için kurduğu birçok hayalin gerçekleştiği gerçeği bazen ürkütücü olabiliyor.

Anne kimdir tanımını yapan bir gencin yazısını okudum geçenlerde. Bence eksik olan birşey vardı. 'Anne, çocuğu için uzun vadeli hayaller kurup, sonra hayalini kurduğu şeyin olması için evrenin enerjisini yönlendirecek ve akışını değiştirecek güce sahip olan insandır.'

Birgün yazdığım şiirler bestelenirse hiç şaşırmayacağım.

'Senin için anne...Senin için yazdım ilk yazımı...Hatırana adıyorum...Seni çook seviyorum'

26 Temmuz 2011 Salı

Kimin yatağı karar verdiniz mi?

Çocuğunuzun neden sizin yatağınızda yatmaya başladığının önemi yoktur. Önemli olan sizinle birlikte yapmaya devam etmesini isteyip istemediğinizdir. Eğer birlikte yatmak istiyorsanız bile çocuğunuza kendi kendini rahatlarak uykuya dalmasını öğretmeniz gerekmektedir.

Bebeğiniz aylar hatta yıllardır sizin yatağınızda yatıyor olabilir. Artık kendi yatağında yatmasını istiyorsanız o zamana birkaç hafta sürecek ve farklı fazlardan oluşacak bir program önerim olacak.

Çocuğunuz dediklerinizi anlayacak yaşa geldiyse uygulayacağınız program hakkında onu bilgilendirerek, değişime hazırlamalısınız. 1 yaşındaki bir çocuk bile sizin düşündüğünüzden fazlasını anlayabilir, hele 18 aylık ve üzeri çocuklar çok şey anlarlar.

Birinci Etap: Odamı seviyorum
Çocuğunuzun gündüzleri odasına alışmasını sağlayın. Aslında sadece alışması değil, odasını sevmesi  gerekir. Orada oynayın, orada altını değiştirin, mümkün olduğunca bütün aktiviteleri odasında yapın.

İkinci Etap: Gündüz Uykusu
Çocuğunuz gündüz uykusuna kendi odasında yatmıyorsa, odasına ilk alışma sürecinden sonra birkaç hafta gündüz uykularına kendi yatağında yatırın. Uyutma metodunuzun ne olduğundan çok kendi yatağında uyuyor olması önemlidir. Gerekirse ve yatağı uygunsa yanına uzanabilirsiniz. Yanına uzanmak için uygun değilse yatağın yanında oturabilirsiniz. Ancak olabildiğince iletişime geçmeyin çünkü bu etkileşim uyumamak için bir bahane olacaktır.

Üçüncü Etap: Çocuğunuzun Odasında Birlikte Uyumak
Son aşamaya bir adıma kaldı ve artık siz ya da çocuğunuzun hazır olup olmadığını biliyorsunuz. Bu aşamaya gelinceye kadar aylar geçmeyecektir merak etmeyin. Hangi metodu seçtiyseniz o metodun önüne maksimum üç gün olmak üzere bir aşama ekleyin: Bu aşamada siz çocuğunuzun odasına uyuyarak, aile yatağı ile bağımsız uyku arasında bir köprü kurmasına yardımcı olacaksınız. Yere bir şilte koyun ya da misafir yatağını çocuk odasına taşıyın, ya da sizin bulacağınız farklı bir çözümü uygulayın ama önemli olan hangisi ikiniz için daha rahat ve güvenli olacaksa onu yapın.

Dördüncü Etap: Bağımsız Uyuması İçin Seçtiğiniz Metodu Uygulamaya Başlayın

18 Temmuz 2011 Pazartesi

Sabah uykusunu kesmek

15-18 aylık çoğu çocuk sabah uykusundan vazgeçmeye hazırdır. Bazı çocuklarda bu süreç 18 ay sonrasında da gerçekleşebilir. Aslında gündüz uykusu süresinde fazla bir değişim gerçekleşmez. Sadece uyku adedi ikiden bire düşer. Bu da ailecek daha uzun süreli aktiviteler yapabilmek demektir. Bu geçiş tamamlandığında kendimi kuşlar gibi hissetmiştim :) 
Çocukların birçoğu bu değişim gerçekleşmeden önce “bir gündüz uykusu çok az, iki gündüz uykusu ise çok fazla” döneminden geçer. Sizin yapmanız gereken bu geçiş döneminin mümkün olduğunca yumuşak olmasını sağlamaktır. Ancak en iyi koşullarda bile, çocuklar iki üç hafta boyunca huysuz ve keyifsiz olabilirler.
 
Çocuğunuzun bu aşamaya geldiğini şöyle anlayabilirsiniz:
  • Gece boyunca düzenli şekilde, kesintisiz olarak 10-11 saat uyku uyuyorsa.
  • Sabah uykusuna dalması sürekli olarak daha uzun zaman alıyorsa.
  • Sürekli olarak sabah uykularının süresi giderek kısalıyor, ya da sabah çok uzun uyuyup öğleden sonra uykusuna yatmayı istemiyorsa.
Bu geçişi sizin zorla yaptırmanızı tavsiye etmem. Çocuğunuz hazır olduğu anda bu değişimi gerçekleştirmek yönünde size sinyaller mutlaka verir.

11 Temmuz 2011 Pazartesi

Artık 1 yaşında....

İlk bir yıl gerek ebeveynler, gerekse bebek için birbirini tanıma sürecidir.
12 ay çok kısa gibi görünse de bir daha bu kadar sürede bu kadar çok büyümeyi ve gelişmeyi görmeyeceğiniz için gerçekte çok uzun bir süredir.

Belki çok büyük bir kutlama yaptınız, belki aile içinde kutladınız birinci doğum gününü bebeğinizin ya da halen plan yapabileceğiniz birkaç haftanız var önünüzde.

Peki günlük rutini ne olmalı diye sorarsanız sizinle aşağıki örnek günceyi paylaşabilirim.

Gece ortalama kesintisiz 11¼ saat, gün boyunca  biri sabahtan diğeri öğleden sonra olmak üzere toplam ortalama 2¼ ile 2½ saat arası uyur 12 aylık bebekler.
Tipik öğünler: üç ana öğün ve iki ara öğünden oluşur.
07.00-07.30 Uyanma ve kahvaltı.

09.00-09.30 Bir saatlik sabah uykusuna başlama.Eğer kesintisiz uyuyan bir bebeğiniz varsa 10:00'a kadar dayanabilir. Bebeğinizin uyku ipuçlarını takip etmelisiniz.

11.30-12.30 Öğle yemeği (sabah uykusunun zamanlamasına bağlı olarak).

12.30-13.30 Öğleden sonra uykusuna başlama. Ortalama 1½ saat.

17.00-17.30 Akşam yemeği

18.00-18.30 Banyo/yatma rutinine başlama.

19.00-20.00 Uyku saati.

Örnek rutin sizin için bir referans oluşturmalıdır. Bebeğiniz daha erken veya biraz daha geç kalkıyor olabilir. Bu durumda belirtilen saatleri ona göre ayarlamalısınız.

Her gün burada yazdığı sürelerde uyumasını beklemeyin bebeğinizden. Bazı gün daha fazla, bazı gün daha az uyuyabilir. Bebeklerde bizim gibi bazen keyifli ve enerjik, bazen yorgun ve bıkkın olabilir. Ancak bu rutini tamamen bozabilirsiniz anlamına gelmemektedir.

Eğer herhangi bir sebepten dolayı bir gündüz uykusunu atlamak zorundaysanız bu mutlaka sabah uykusu olsun. Bu durumda öğlen uykusunu öne çekip eğer toplam 2 saat uyumazsa 16:00'dan önce olmak koşuluyla kurtarıcı bir 45 dakikalık akşam üstü uykusu yapabilirsiniz.

Çocuğunuz 12-14. aylar arasında aktif olarak rüya görmeye başlayacaktır. Bu onu uykusundan aniden uyandırabilir. Yanına gidip ona güvende olduğunu hissettirmeniz doğaldır; ancak bebeğinizi tekrar uyutmak için eski uyku alışkanlıklarınıza geri dönmeyin.

4 Temmuz 2011 Pazartesi

9 Aylık Bebekler İçin Örnek Günlük Rutin

9 aylık bebekler için ortalama uyku süresi gece minimum 11 saat ve gündüz uykusu (iki gündüz uykusu) 3 saattir. Kesintisiz iki gündüz uykusu düzenine geçen 9 aylık bebeklerin çoğu üçüncü gündüz uykusundan ya vazgeçmek üzeredir ya da bunu tamamen bırakmıştır.

Örnek Günce

07.00-07.30 Uyanma ve beslenme

09.00-09.30 Sabah uykusuna başlama. Bebeğiniz gece boyunca kesintisiz olarak 11-12 saat uyuyorsa, saat 10.00’a ya da uyandıktan 3 saat sonrasına kadar uyanık kalabilir. Ortalama olarak bir buçuk saat uyumaları gerekir. Bazı bebekler sabah uykusundan sonra ufak birşeyler atıştırmak isteyebilir.

12.00-12.30 Öğle yemeği.

13.00-14.00 Öğleden sonra uykusuna başlama. Sabah uykusundan kalktıktan 3 saat sonra uyumuş olması gerekir. Sabah uykusundaki gibi birbuçuk saat uyuması gerekir. Uyanınca birşeyler yedirmenizi öneririm.

17.00-18.00 Akşam yemeği.

19:00-19:30 Gece rutinleri tamamlanmış ve yatmaya hazır duruma gelme.

Bebeğiniz 06.00-07:00 arasında uyanıyorsa programı daha erkene kaydırmalısınız. Erken uyanan bebekler, erken yatacakları için çalışan aile bireyleriyle geçirmeleri gereken zamanı sabahları geçirmelidirler. Bu ayda bebekler emeklemeye ve hatta yürümeye başladıklarından daha çabuk yorulurlar. Bu da daha düzenli uyku saatlerini gerektirir.

Yukarda verdiğim saatler örnek saatler olup, asıl olan bebeğinizin size vereceği uyku ipuçlarını takip etmenizdir. Saat sizin için ikinci klavuz niteliğindedir.

Eğer yukardaki düzeni uygulamaya sokmaya karar verirseniz, mevcut düzeni bozmanız gerekeceğinden ilk bir-iki gün herşey daha kötüye gidecektir. Buna hazırlıklı olmalısınız.