27 Haziran 2011 Pazartesi

Felaket Uykusu

Felaket Uykusu: 45 dakikadan daha az olan gündüz uykusu.


Çocuğunuz 45 dakikadan da az uyuyor. Bu “felaket” bir gündüz uykusudur. 45 dakikadan az uyuyan bir çocuk, tam bir uyku döngüsünü tamamlamamış demektir; teknik olarak, faltaşı gibi açık gözleri sadece kısmi bir uyanmadır, gerçek bir uyanıklık değil. Şimdi işin zor bölümü geliyor: bebeğinizi alıp bir saat boyunca nasıl uyutuyorsanız o şekilde tekrar uyutmayı denemeniz gerekiyor. Biz buna “en uzun bir saat” diyoruz.
Bir örnek vereyim: Çouğunuzu saat 09.00’da bebek yatağına koydunuz, saat 09.30’da uykuya daldı, 10.00 uyandı. Tekrar uyutmaya çalıştınız – neyse ki yarım saat sonra, saat 10.30’da yine uykuya daldı. Ancak sadece 20 dakika uyudu. Büyük olasılıkla içinizdeki sesin, Uyku Meleği’nin bana bunu önerdiğine inanamıyorum! Uyuduğundan daha uzun bir süre uyumaya çalıştı. Bunun amacı nedir?” dediğini duyar gibiyim. Ama şöyle düşünün: Bebeğiniz başardı! Gündüz uykusu arasındaki kısmi uyanmadan sonra tekrar uykuya daldı – bu en zor şeylerden biridir. Siz kararlı olursanız, ilerideki günlerde daha çabuk uykuya dalacak ve daha uzun süre uyuyacaktır. Bu süreç dört ile altı hafta sürebilir.

56 yorum:

  1. merhaba.kızım 1 hafta sonra 4 aylık olacak.geçen ay en az 1 saat öğle uykusu uyuyordu.gündüz uykuları yine kısaydı.gece sık sık kalkıyordu.bu ay ise akşam 9 da yatıyor.2 de ve 5 de emiyor ve 6.30 gibi uyanıyor.yani gece daha iyi uyuyor.fakat gündüz uykuları 30 dk ya düştü.1,5 2 saat uyanık kalıp 30 dk dan fazla uyumuyor.31.dk olmuyor:(öğle uykuları için uğraştım(şşş-pat vs.)ama işe yaramadı.şimdi en azından öğle uykusunu uzatmak için ne yapmalıyım.yani öğle uykusu süresince uğraşıp(2 saat)uyusada uyumasada kaldırmalımıyım.bu yeterli olacakmıdır.bana yol gösterirseniz sevinirim.teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. @serap 45 dakikanın altındaki uykular bir uyku döngüsü tamamlanmadığından kaliteli uyku değildir. Bu nedenle uzatmak için bebeğiniz uyandığında 45 dakika onu uyutmayı denemeniz gerekir. Eğer uyanmazsa odayı 10 saniye için terk edip 'Günaydın' diyerek yatağından almalısınız. Bu süreç birkaç günle birkaç hafta arasında değişir. Bu süreçde bütün günü bebeğinizin uykusunu düzenlemek için harcadığınızı düşünebilirsiniz. Ama istikrarlı davrandığınızda uyku sürelerinin uzadığını göreceksiniz.

    YanıtlaSil
  3. cevabınız için teşekkür ederim.şimdi yeni bir sorunumuz var.gündüz uykularımız 2-3 gündür 10-15 dk.uzadı.45 dk .dolana kadar kaldırmıyorum sonra alıyorum.fakat gündüz uykuları ile uğraşmaya bşladığımdan beri gece uykylarımız bozulmaya başladı.neredeyse her saat başı uyanır olduk.tesadüfmü yaşıyoruz yoksa gündüz uykularına ellememelimiyim.kafam karıştı.ne yapmam gerekiyor.10 gün sonra çalışmaya başlayacağım ve annem bakacak.bir düzen oluşturmak istiyorum fakat çok zor oluyor.1 aydır gece 2 de ve 5 de kalkıyordu.2-3 gündür neredeyse her saat..şimdi ne yapmalı???

    YanıtlaSil
  4. @serap bizler düzensizlik olarak da nitelendirsek, her düzensizliğin içinde bir düzen vardır. Bir düzeni değiştirip, farklı bir düzen oturtmaya çalıştığınız da herşey önce daha kötüye gider. Sonra düzelir. Birkaç hafta içinde hem gece uykuları hem de gündüz uykuları düzene girecektir. Yeterki gerek gece, gerekse gündüz uyuması gereken süreleri uyuması gereken aralıklarda uyuyor olsun bebeğiniz.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,

    Zaman buldukca tum yazılarınızı okuyorum ve her birinde aklımda yeni sorular beliriyor,
    Oglum gunduzleri genellikle tam 45 dakika uyuyup uyanıyor ve uyandıgında da keyfi yerinde gorunuyor, aglamadan uyanıyor. Tekrar uyutmaya calısmalı mıyım?

    YanıtlaSil
  6. Evet tekrar uyutmaya çalışmalısınız ki birkaç ay sonra daha çok fiziksel aktiviteye bağlı olarak daha çok yorulduklarında 45 dakika yeterli bir uyku olmayacaktır. Bu nedenle şu andan 1-1,5 saatlik uyku sürelerine alıştırmanızı tavsiye ederim. Zaten bu zaman alan bir uygulamadır. Bu nedenle ancak birkaç haftada oturur

    YanıtlaSil
  7. Merhaba oglum 2 aylik ben de 30-40 dk yi gecmeyen gunduz uykularindan muzdaribim. Kucagimda bir saati buluyor ama bu seferde kucaga mi alisiyor korkusu yasiyorum. Kucakta uyutmaya devam etmi miyim?

    YanıtlaSil
  8. @didem aksu Bebeğinizin daha uyku döngüleri oturmadı. 2,5 aydan sonra yavaş yavaş oturmaya başlar. Kucağınızda uyutmanızı önermem. Uyandığında tutarlı bir şekilde yeniden uyutmaya çalışmanızı öneririm. Bu kadar küçük yaşta yeniden uyutmaya çalışmayı 30 dakika denemeniz yeterli olacaktır. Bu denemeler ancak birkaç haftada sonuç verir

    YanıtlaSil
  9. benim kizim ortalama 40 dk 3 kez uyuyordu sizin yonteminizi uyguladim. 5 hafta surdu. 1,5 saate cikartabildim. 5 haftadan sonra kendisi uzun uyuyordu. Aradan zaman gecti Su anda 6,5 aylik. 40 dk sonra uyaniyor emzigini alip etrafa bakinip tekrar uyuyor. Artik 2 uyku uyuyor. Ogleden once ve ogleden sonra da durum ayni. Bu durm beni cok uzuyor. Bundan vazgecer mi ? Disarida bu sekilde nasil uyutacagim ? Bu arada gece uykulari gayet iyi. 1 kez uyaniyor. Emziriyorum uyuyor.

    YanıtlaSil
  10. @Özlem KİRAZ Mutlaka bir değişim gerçekleşmiş olmalıdır. Eğer kendi kendine uyumaya devam ediyorsa şu and müdahale etmenize gerek yok. Ancak uyanıp uyumamaya başladığında yeniden aynı eğitimi vermeniz gerekebilir

    YanıtlaSil
  11. degisen gunduz uykusunu 3 uykudan 2ye indirmis olmasi. Bu nedenle gunduz ve ogleden sonra biraz gec uyutmaya calisiyorum geceye dayanamiyor cunku. Bunun etkisi olmussa yeni duruma alisir mi ? Tekrar uyumasi icin yardimci olabilirim. Uykusu cok bolunuyor.

    YanıtlaSil
  12. @Özlem KİRAZ biolojik ritmi zaman içinde oturacaktır. Kısa sürede uyandığında mutlaka geri uyutmaya devam edin.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, ben de benzer bir durum yaşıyorum sanırım. Bebeğim 2 aylık, sezaryenle 39. haftasında 3.300 gr olarak doğdu. İlk ayda 1 kilo aldı ve 5 cm kadar uzadı, sanırım bu ay da gelişimi buna benzer olacak, henüz kontrole gidilmedi.Sanırım ortalama bir bebek diyebiliriz doğum ve gelişim özellikleri için. 3 saatlik programı uygulamaya çalışıyoruz. sabahları 8de başlıyor,kitaptaki örnek programı da bu şekilde 1 saat ileriden takip ediyor, 7de mama yüklemesi, 9da 2.mama yüklemesi yapıp uyku öğününü 11de veriyorum. Ancak geceleri eskisinden de çok uyanmaya başladı. Henüz yeni başlamış sayıldığım için yılmadan devam etmeye çalışıyorum. Gündüz öğünlerini arttırmam gerektiğini düşünüyorum ancak sütüm azalmaya başladı, sanırım yorgunluk ve uykusuzluktan :( Arttırmadan gece düzenini kuramayacak mıyım? Ayrıca size bir sorum olacak: programı uygulamaya başlama nedenim gündüz çok kısa süren uykular ve akşamları ağlama nöbetleriydi. gündüzleri bazen en fazla yarım saat uykuda kalıyor, genelde ise 15 dakika sonra ağlamaya başlıyor.bu sürelerde emzik kullanıp rahatlatmaya, beslememeye çalıştım bu sefer de emzik vermediğim sürece ağlamaya, emziği aldığım an daha da hırçınlaşmaya başladı. emziği kullanamıyorum şimdi. ve sorunumuz da böylece çözülemedi hala.ben kararlı bir şekilde programı takip etmeye çalıştıkça o daha da kararlı bir şekilde dengesiz saatlerde uyanıp, hiç uyumamaya varan hareketlere ve ağlama nöbetlerine devam ediyor. gaz sorunu veya reflüsü olmadığından eminim. Emziği nasıl kullanabilirim? Vakitsiz uyandığından ne kadar süre hala uyutmaya çalışmalıyım? Bazen tüm öğleden sonra uyutmaya çalıştığım ve onun giderek daha çok hırçınlaşması oluyor. uyutmazsam da yorgunluktan bitap düşüyr. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım.Nerede yanlış yapıyorum? Şimdiden teşekkür ederim vaktinizi aldım.

    YanıtlaSil
  14. @ozda 10 haftadan önce uyku döngüleri oturmaz. Bu nedenle biraz daha beklemenizi öneririm eğitim vermek için.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba benim bebeğim 3 ayını doldurmak üzere. Bebeğimi saat gece 01:00 dan önce uyutamıyorum.Genelde sabah 07-07:30 a kadar uyuyor ama son zamanlarda uyuklar halde ağlıyor. sabah beslendikten sonra 08:00 gibi tekrar uyuyor ve 11-12:00 civarı uyanıyor. Bir kaç haftadır öğleden sonra uykuları yarım saat 45 dk yı geçmiyor ve ne yaparsam yapayım gece uykusunu erkene alamıyorum. Ne yapabilirim...

    YanıtlaSil
  16. @ergul06 gece uykusu ile gündüz uykusunu karıştırmış durumda bebeğiniz. Sabah ilk uykusundan 1,5 saat sonra kaldırıp yine 1-1,5 saat sonra uyutarak sabah blok olarak uyuduğu uykuyu güne yayarak başlamalısınız. Bu değişim uzun soluklu çalışma gerektirir

    YanıtlaSil
  17. söylediğiniz gibi sabah uykularını böldüm ama 1 haftadır yine gece 1 de uyuyor ve geceleri uyanmaya başladı 1:30 3:30 5:30 en son 8 de uyanıyor eskiden kesintisiz uyurdu hiç olmazsa. ayrıca gündüz 45 dk uyku devam saat başı uyuyup uyanıyor naapmalıyım daha beter oldu herşey. gece beslenmeden de uyumuyor çıldırcam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dördüncu ay birçok değişimin olduğu aydır. Bu nedenle gece uyanmalarının başlaması normaldir. Pes etmeden gündüz uykusu üzerinde uğraşmalısınız. Gündüz uykuları 4-6 haftada oturur. Bu arada uyku ipuçlarını takip etmenizi öneririm. Erken bir saatte gece uykusuna geçme ihtiyacı duyuyor olabilir. 18:00 gibi bile gece uykusuna yatırabilirsiniz.
      Önemli olan bir noktada buradan bana verdiğiniz kısıtlı bilgiler ışığında sizlere yardımcı olmaya çalışıyorum. Uykuyu etkileyen birçok etmen vardır. Bu nedenle sadece bir öneriyle düzene girmeyebilir. Size özel bir planla çalışmak isterseniz Sayfanın sağ tarafındaki hizmetten yararlanmanızı öneririm

      Sil
  18. merhaba 8 ay 13 günlük sallanarak uyumaya alışmış bebek için kendi kendine uyumayı öğretmek mümkün mü?

    YanıtlaSil
  19. merhaba 9 aylık bir erkek bebeğim var.Çalıştığım için ona anneannesi bakıyor.malesef bebeğimizi ayakta sallayarak uyutmaya alıştırdık.aslında bu hiç problem olmuyordu.ama bir kaç gündür çok zorlanıyoruz ve saat 22;30 dan önce ne yaparsak yapalım uyutamıyoruz.sizin koçluk yaptığınızı okudum ve yardım istiyorum.bir hafta izin kullanıp oğluma kendı kendıne uyumayı ögretmek ıstıyorum bunu daha oncede denedım ve kıtaplar okudum fakat annem buna uyum sağlayamadı.bunu tek basıma basrmam gerek bana yardımcı olursanız cok sevınırım ve neler yapmam gerektıgını soylersenız cok mutlu olurum ozlem gungör..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son zamanlarda meydana gelen bir fiziksel gelişimi var mı? Bu yorgunluğunu arttırarak uykuya geçisini zorlaştırmış olabilir.
      Kim West'in kitabını alarak metodu oradan uygulayabilirsiniz veya birlikte çalışabiliriz

      Sil
  20. evet bir gelişimi var eskıden uyansada yatakta gerı uykuya dalabılıyordu ama yatagında ayagı kalkmayı ve etrafı gormeyı ogrendı sanırım odanın ıcınde kımseyı goremeyıncede bu onu kokutuyor ve 3 gundur saatını ıkı saat ılerı attı yanı hergun 20;30 da uyurdu 4 gundur 22;30 olmadan uykuya dalamıyor sankı o saatı bır beklıyor.Hem hersey bır yana onu sallamak ıstemıyorum bunun onun ıcınde benım ıcınde saglıklı bır yontem olmadıgını dusunuyorum.ben kıtabı coktan sıparıs verdım gelmesını beklıyorum okuduktan sonra sızden ozel bı plan ıstemeyı dusunuyorum.cunku bunu tek basıma basaramam sanırım cok buyudu ve eskısı kadar kolay olmayacak sanırım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayağa kalkmayı öğrenmesi yorgunluk seviyesini arttırmıştır ve bu da uykulara olumsuz etki ediyordur. Bu nedenle bebeğinizi biraz daha erken yatırmanızı öneririm.
      Kitabı okuduktan sonra bana seride@uykumelegi.com'dan ulaşabilirsiniz.

      Sil
  21. Gündüz uykuları için çabalıyorum kitabı da alıp okudum ama daha çok 6 ay ve üstü için daha uygun öneriler var gibi geldi. Benim asıl öğrenmek istediğim şey şu akşam uykusuna örneğin 20:30 da yatırdım kızım tahmini 21:15 gibi keyifle uyanıyor tekrar uytmaya çalışıyorum yaklaşık 1 saat sürüyor sonra uyuyor ama yine 1 saat sonra keyifle uyanıyor 00:30-01:00 e kadar böyle. Ben ilk yatırdığım gece uykusu saati olan 20:30 ile şu andaki uyku saati olan 01:00 i nasıl bağlarım birbirine. Eğer bunu başarırsam düzene girecek herşey.Zaten uyumaya çalıştıkça akşamları çığlık çığlığa ağlıyor uyumak istemiyor.Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çünkü 6 aydan küçük bebeklerde kendilerini sakinleştirme yetisi yoktur. Bu nedenle yatağa bırakıp çıkma gerçekleşemez. Ancak kendi başına uykuaya dalma öğretilebilir ama bunun için özel plan çıkarmak gerekir.
      Uyku bir bütündür ve gündüz uykusunun nasıl geçtiği, geceyi, gecenin nasıl geçtiği, gündüzü etkiler. Dolayısıyla birkaç günlük güncenizi incelemeden nasıl sorusuna cevap veremem.

      Sil
  22. MERHABA UYKU MELEĞİ KİTAP ELİME ULAŞTI OKUDUM FAKAT UYGULAMAYA BAŞLAMADIM ÇÜNKÜ BEBEĞİMİZDE CİDDİ SIKINTILAR BAŞLADI.UYKU ÖĞRETMEYE BAŞLAMAK İÇİN UYGUN BİR ZAMAN OLUP OLMADIĞINI DANIŞMAK İSTERİM.BEBEĞİMİN ÜST DİŞLERİ ÇIKIYOR VE SANIRIM BU YÜZDEN BİR TÜRLÜ UYKUYA DALAMIYOR.YADA BENİM ÇÖZEMEDİĞİM BAŞKA BİR ŞEY ONU RAHAT BIRAKMIYOR.GECE TAM 12 DE UYUTABILDIK.AKŞAM HER ZAMANKI GIBI 20.30 DA UYKU ICIN HAZIRLIKLARINI YAPIP ONU SALLADIM VE 21.00 DE UYKUYA DALDI VE SAAT 22.00 YAKLASIRKEN UYANDI SAAT 24.00 OLANA KADAR UYUMADI UYKUYA DALIYOR VE BI ANDA UYANIYOR SALLAMAYA DEVAM EDERKEN YUZUNU OVUSTURUYOR COK UYKUSU OLDUGUNU GOREBILIYORUM AMA UYKUYA DALAMIYOR.GECE DE IKI KERE UYANDI SABAHTA HERZAMANKI GIBI 07.00 DE UYANDI DEMIR HAFTAYA TAM 9 AYLIK OLUYOR.GECE SADECE 7 SAAT UYKU UYUDU DIYEBILIRIM SABAH UYKUSUNUDA 09:30 DA UYUTUP ISE GELDIM.SIMDI SORMAK ISTEDIGIM GUNDUZ UYKULARI NASIL TOPARLARIM VE NE ZAMAN UYUMAYI OGRETMEYE BASLAMALIYIM COK KAFAM KARISIK YARDIMCI OLURSANIZ COK SEVINIRIM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gündüz uykularını toparlamak için 4-6 haftalık bir çalışma yapmanız gerekir.
      Gece bebeğinizi uyandıran yorgunluğu da olabilir. Diş veya başka tıbbi bir rahatsızlık uyanmasına sebep olabilir ama ağlamadan uzun süre ayakta kalıyorsa onu uykudan alıkoyan durum yorgunluğa bağlı olabilir. Bence bir an önce başlamalısınız. Ancak mutlaka diş haricindeki allerji gibi diğer tıbbi sorunları eleyin

      Sil
  23. KITABI UYGULAMAYA BASLAYAYIM MI GUNDUZ UYKULARI ICIN YOKSA GORUSME YAPIP BERABER CALISMAK ICIN BANA ZAMAN AYIRABILIR MISINIZ?KITAPTAKI GIBI GECE UYUTMAYA CALISTIM AMA DURUM COK DAHA KOTU OLDU BASARAMIYORUM SALLAMAK BILE ISE YARAMIYOR COK YORGUN BU BIR KISIR DONGU COK UYKUSU VAR VE BIR TURLU DUZELMIYOR.GECE 11DE UYUYUP 08:30 A KADAR UYUDU TABI SAAT 5.00DE DOYURARARAK BUNU SAGLADIM.AMA GENEDE COK YORGUN GUNDUZ UYUTAMADIGIMIZ ICIN GECE GENE UYUTAMAYACAGIZ NE YAPICAM GERCEKTEN SASIRDIM:(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimle seride@uykumelegi.com'dan bağlantıya geçerseniz size randevu verebilirim.

      Sil
  24. Bizim günlük rutinimiz yaklaşık olarak şöyle sabah 08-08:30 uyanma, 10-10:30 uyku 12-12:30 uyanma, 14-14:30 uyku 16-16:30 uyanma ( bu uykularda 45. dk da uyanıyor sallayarak tekrar uyutuyorum.) 18:30 uyku 19:15 uyanma, 20:30 uyutma çabalarımız başlıyor bazen uyuyup yine 45 dk sonra uyanıyor sallayarak tabi 00:00-01:00 arası uykuya dalıyor ama çok huysuz ağlayarak bağırarak uyuyor. Gece 04-05 arası beslenip uyuyor sabah 06-07 arası beslenip uyuyor 08:30 gibi uyanıyor. Artık aşkam olunca nasıl uyuturum diye düşünmekten bunaldım. Bazen uykusu yok uyumasın diyorum ama çok huysuz oluyo belli uykusu var ama uyumuyor. Ayrıca emzik almadığı için parmağını emmiyor oda uykusunu kaçırıyor. Akşam uykusunu nasıl düzene sokarım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bebeğiniz yanlış hatırlamıyorsam 4 ayını doldurmak üzere. Eğer tercih ederseniz birlikte çalışarak kendi başına uykuya geçişi öğretebiliriz.

      Sil
  25. iyi günler seride hanım, oğlum 40. haftada normal doğumla dünyaya geldi şuan 5. ayını bitirmek üzere.anne sütü ve ek olarak mama veriyorum(mamayı oğlum istemediği sürece vermiyorum, gündüz en fazla 3 kere gece 2 kere,en fazla 120cc)ilk 3 ay gündüz uykusuhemen hemen hiç yoktu ama akşam 6-7 gibi yatıp kesintisiz 5 saat uyuyor gece 12-1 gibi uyanıp emip daha sonra gece boyu 2 defa daha yemek için kalkıp sabah 7 ye kadar uyuyordu fakat son zamanlarda akşam uykuya dalmamak için direniyor, 7.30 gibi yatırmaya çalışsamda (uyku belirtileri çok fazla) uyutamıyorum. bazen 10- 10buçuğu buluyor. erken yada geç ytmış olması gece çok sık uyanmasını değiştirmiyor bazen saat başı bazen 2 saatte bir uyanıyor.(henüz 3 saat üst üste uyumadım)sabah 6-6.30 arası kalkıyor. gece kalktığında emmeden yada mama yemeden uyumuyor. gündüz uykularıda en fazla 45 dakika. kim westin kitabını okudum, 6 aydan büyük bebekler için diye başlıyor 1 ay daha beklemelimiyim düzene sokmak için? gece emmeden uyuyabilmesi bana mucize gibi geliyor. kitabı uygulamam için odasını ayırmam gerekir mi?teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5. ayda da bazı bebekler uyku eğitimi için hazır olabilirler. Ancak bebeğinizin ayrıntılı değerlendirmesini yapmak gerekir kesin birşey söylemek için 24-7 arası 5 aylık bir bebek iki kere beslenmeye ihtiyaç duymaz. Bu alışkanlığa bağlı kalkış yapıyor demektir. Her gece belirli bir miktar azaltırsanız zaman içinde ihityaç duymayacaktır.
      Kendi odanızda uzun süreli yatıracaksanız, ayırmadan da eğitimi verebilirsiniz. Ancak uyumaya başladığında odasına geçiririm diyorsanız, yeniden metodu uygulamanız gerekecektir odasında çünkü bu sefer gerçekten odada tek başına olacaktır. Tercih sizin

      Sil
  26. merhaba serıde hanım,
    benım sormak istediğim bir şey var.bebegım kendı kendıne uyumayı ogrendı fakat cok huzurla dalamıyor.ayaga kalkıyor kendını ordan oraya savuruyor yatak ıcınde mız mızlanarak uyuyor sakın ve huzurla uykuya dalması zaman mı alır bunu ogrenmek ıstemıstım.bazende sutunu yada suyunu ıcerek uykuya dalmasını saglayabılıyorum bazende sallanan koltuk ta kucagımda uyutuyorum bunları yapmam yanlıs mı olur?sızınle maıllesmıstık,9 aylık erkek bebek.bırde gece ıkı kez uyanıyor ılk uyandıgında sut verıyorum.ıkıncısı sabah oldugu ıcın suyunu vererek uyumasını saglıyorum.
    dogru olan nedır sormak ıstedım tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tutarlı olmanız çok önemli. Dolayısıyla su, süt veya sallanan koltukta kucağınızda uyutmanızı önermem. Eğer yatma zamanı uykuya dalmakta zorlanıyorsa yatma zamanınızın bebeğiniz için geç bir saat olmadığından emin olun ve mutlaka yatm ritüelinizi uygulyın.
      Doktorunuz aksini söylemiyorsa bebeğinize herhangi birşey vermeden gece boyu 11 saat kesintisiz uyuyabileğini belirtmek isterim.

      Sil
  27. merhaba. 3,5 - 4 aylık bebeğim var. gündüz uykularında 30 - 40 dak. bir uyanıyor, yazınızı uyurken şuanda onu uyanınca tekrar salladım, uyumaya devam etti. 1 saat uyumuş oldu, bu 1 saat gündüz uykuları için yeterli midir(2 saatte bir uykusu geliyor), yoksa 1,5 saat kadar mı uyumalı? birde gece emerek uyuyor ama kesintisi 6 saat uyuyor, emip tekrar 2 saat uyuyor sonra yine emip biraz daha uyuyor. bu durum birşekilde kendi kendine uykuya dönebildiğini gösterir mi? uyku eğitimi vermeye korkuyorum, beceremezsem olan düzeni de bozulur mu diye. yanına uyku arkadaşı alıştırmaya başlamalı mıyım, işe yarar mı? teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3,5-4 ayda 1 saat uyuyup 2 saat sonra tekrar uyuması normaldir. Büyüdükçe 1,5 saate çıktığını gözlemlersiniz.

      Şu anda emerek uyumasına rağmen kesintisiz uyuyabilir ama bu alışkanlık altıncı aydan sonra size çok sık gece kalkmaları getirebilir. Bu nedenle hali hazırda küçükken emdikten sonra halen yarı uyanıkken yatağa koymanızı öneririm. Bu uyku eğitimi vermeniz demek değildir. Bu ayda günde en az bir kez uyanıkken yatağa koymanız ve kendi kendine uykuya dalması için yardımcı olmanız altıncı aydan sonra sizi çok rahatlatabilir

      Uyku arkadaşı işe yarar ama her çocuk alışmaz.

      Sil
  28. merhaba, bebeğim kendi kendine uyumayı öğrendi ama yaklaşık 3 haftadır gece her saat başı uyanıyor ve emmeden uyumuyor. Hatta emzirmezsem uyanıyor ve 1 saat oyun oynuyor. Gündüz uykuları düzene girmişti 2 uzun 1 kısa uyku uyuyordu son iki güne kadar şimdi yine gündüzde saat başı uyanıyor. Emzik ve biberon almıyor 5. ayını bitirmek üzere.Akşam 22-22:30 gibi uyuyor. her saat başı uyanmak çok yıpratıcı ne yapmalıyım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi kendine uyumayı öğrenmekten kasdettiğiniz nedir öncelikle onu anlamalıyım. Akşam yatağına uyanık halde yatırıyorsunuz ve bebeğiniz kendi kendine mi uyuyor?

      Sil
    2. Evet yatağına bırakıyorum gündüz de gece de biraz oynuyor, biraz ağlıyor ama 15dk içinde uyuyor. Şimdilerde akşam 21:00 gibi uyuyor sabah 06 da gözleri kapalı ağlıyor uyanmak istemiyor tekrar uykuya dalıp 07:00 08:00 gibi uyanıyor gece uyanmalarına çözüm olarak mama veriyorum yatarken daha az uyanıyor. Uyku sorunumuz pek kalmadı teşekkür ederiz. Şimdi sorunumuz yatarken tükrüğünü boğazına kaçırması nefessiz kalıyo şükür her defasında yanında olduğumda müdahale ediyorum ama ya uyuyor olsam ya yanında olmasam neden olur bu acaba

      Sil
    3. Gece uyanmalarına ne sıklıkta mama veriyorsunuz?

      Bahsettiğiniz konuyu öncelikle doktorunuza ve tükürüğünün yanında reflünün diğer belirtileri de varsa bir çocuk gastroentoloğuna danışmanızı öneririm

      Sil
    4. Bazı geceler her saat başı uyanıyor ve emzirmeden uyutamıyorum.Yani gece her uyandığında mama alıyor. Doktoruna sordum başını yükseltmemi söyledi ama dediğiniz gibi gasrto daha iyi olacak galiba.Bir sorum daha olacak son 3 gündür sabah 5-5:30 gibi uyanıyor ve 7 ye kadar uyuyamıyor uyku düzeni oturmuştu arada bunlar olur mu yoksa erken uyuduğu için mi uyanıyor. teşekkür ederim...

      Sil
    5. 21:00 gibi uyuyab bir bebekde 5:00'de kalkma olmaz. Ancak 18:00'de yatan bebekte o da nadiren 5:00 kalkışı olur. 5:00 kalkışında akla ilk yorgunluktaki artış gelir.

      Sil
  29. Merhaba,
    Bebeğim 3 aylık. Gündüz uykularında ayakta veya emerken uyuyor, yatağına yatırınca 15-20 dk sonra uyanıyor. Ayakta sallamaya devam ederek 1.5-2 saat uyuyabiliyor.
    Geceleri beşiğine yatırınca en az 30dk salladıktan sonra kendi kendine uyuyabiliyor, 1-2 saatte bir uyanıyor; emip yeniden uyuyor. Hatalı mı davranıyorum?

    Kendi kendine uyumayı ne zaman öğrenecek,yatır-kaldır yöntemi için erkenmi ?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatır-kaldırın detaylarına hakim değilim bu nedenle o sorunuza cevap veremem
      Bebeğinizin uyku döngüleri yeni oturuyor. Bu aşamada yapacağınız uyku uzatması çalışması ilerde size çok yardımcı olacaktır.
      Sallamalarınızı kısa aralıklarla durarak ve sonrasında durmalaları azaltarak yaparsanız ilersi için çok rahatlıkla edersiniz

      Sil
  30. merhabalar
    benim kızım 3,5 aylık doğduğundan beri uyku problemi var.nasıl uyutacağımızı şaşırdık en son sallamaya başladık ,gündüzleri 3 kere en fazla 45 dk uyuyor .akşam 22.30 da yatıyor gece 2 den sonra her saat başı kalkıyor emmeden yatmıyor .saat 6 da uyanıyor çok çaresizim ne yapacağımı bilmiyorum:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 kere en fazla 45 dakika uyuyan bir bebek için 22:30 çok geç bir yatış saati. Heleki 6:00'da kalkıyorsa, 18:00'de gece uykusuna geçebilir.

      Ayrıca mutlaka uyku uzatması çalışmanızı öneririm

      Sil
  31. iyi uykular tatlı rüyalar kitabını sipariş ettim .hala elime geçmedi,uyku uzatması orda ayrıntılı bir şekilde yazıyor mu?bi kaç gündür arkadaşlara tavsiye ettiğiniz gibi uyandıktan sonra en az bi 45 dk tekrar yatırmaya çalışıyorum .bakalım şimdilik pek bi değşiklik yok daha 3 gündür deniyorum, ama denemeye devam edicem .gece uykusuna geçirmem çok zor oluyor,sürekli uyanmasına nasıl bir çare bulabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapta farklı cümlelerle aynı içerik anlatılıyor. Bir sonuç görmeye başlamak için en az 2 hafta denemelisiniz. Bir de bebeğinizin kaç aylık olduğu çok önemli. 6 aydan küçük bebeklerde 30 dakikadır uzatma süresi.

      Sürekli uyanmasını engellemek için gündüz yeterli uyku almasını sağlamanın yanında kendi başına uykuya dalmayı öğretmelisiniz. Kitapta nasıl yapacağınız ayrıntılarıyla anlatılmaktadır. Bunun yanı sıra verdiğim danışmanlık hizmetinde de yararlanabilirsiniz.

      Sil
  32. merhaba kızım 11 aylık 2 ay öncesine kadar uykusu geldiğinde yatağına yatırır müziğini açardım kendi kendine uyurdu. fakat diş problemleri sırasında sallamaya alıştı. kızım çok hareketli emekliyor meraklı bir bebek. 1 haftadan beridir uykusu iyice düzensizleşti. bazen gündüzleri tek uyku bazen 3 uyku yapıyor. geceleri 21 ila 24 arası değişiyor. 1 saat neredeyse sallıyorum çok dalgın uyur gibi oluyor fakat yatağına yatırınca ağlamaya başlıyor. uykusu var ayakta zor duruyor tekrar sallıyorum gece uykusuna yatma faslı neredeyse 2 saati buluyor. bu hem benim hemde onun sağlığı açısından olumsuz. tekrar kendi kendine uykuya nasıl alıştırabilirim. geceleri yan yana yatıyorduk parmağını emerek uyuyordu. şimdi sallamadan kesinlikle uyumuyor. yurtdışındayım. türklerin yoğun olmadığı bir ülkedeyim kitap temin etmem çok zor. bana bir kaç öneride bulunurmusunuz? inanın çıldırmak üzereyim

    YanıtlaSil
  33. Merhaba oğlum 28 haftalık(1 hafta sonra 7 ayını doldurmuş olacak). Emzikle yatağına koyarak uyutuyordum, 10 gün önce emziği kendisi bıraktı, akşamları banyosunu yaptıktan sonra 19:30-19:45 gibi yatırıyorum, yatağında kendi kendine konuşarak,oynayarak,dönerek 20:00-20:15 gibi uykuya dalıyor. Gece 22:45 de onu uyandırmadan uyku öğünü veriyorum(emziriyorum). Ve sabaha kadar uyanmadan uyuyor. 10 gündür bir kez 06:40 da, bir kez 06:30 de bir kez 06:00 da diğer günler ise 05:30 ve 05:00 de uyanıyor. 5 veya 5 buçukta uyandığında hiç birşey yapmadan bekliyorum dalarmı diye, kendi kendine yarım saat muhabbet ettikten sonra sıkılıyor ve ağlamaya başlıyor, ben de ağlayınca yanına geldiğimi düşünmesin diye, bir de artık acıkmış olduğunu düşünerek , ağlama sinyalleri başlayınca günaydın diyorum, onu alıyorum ve en erken 6 da emzirmeye çalışıyorum. Sabah uyanışları bu şekilde olduğundan gün içi uykuları düzenleyemiyorum, gün içinde yatarken yatağa koyar koymaz ağlıyor,bazen 2-3 dk da, bazen 15-20 dk. da uyuyor.Gündüz için bir uyku rutini varmı, nasıl olmalı? 1 saat 15 dk ya uzayan uykular son iki günde önce 45 dk.ya sonra 30 dk. ya düştü. Sabah uykusunu uzatmak için nasıl bir yöntem izlemeliyim? Yani uyandığında tekrar uyutma konusunda sıkıntı yaşıyorum, bazen gerçekten hiç uykusu yok gibi.Sabah mutlu mesut uyanıyor ve kendi kendine muhabbet ediyor, ona biraz daha uyumasını nasıl anlatabilirim? Sabah uykusunu uzatmak için nasıl bir yöntem izlemeliyim? Birşeyleri düzeltmeye çalışırken daha da kötü bir hale getirmekten korkuyorum

    YanıtlaSil
  34. Merhaba

    Oğlum 3,5 aylık. Ancak genelde uyku problemi var. son günlerde geceleri 1 saat uyuyup uyanıyor. tekrar uyuması 1-2 saati buluyor. gündüz de aynı sayılır.annesi emzirmek istediğinde hırçınlaşıyor memeyi tutmak istemiyor. gözlerinden uykusu olduğu belli ama dalamıyor. sanki birisi iğne batırıyormuş gibi aniden irkiliyor. Ne yapabiliriz bu konuda acaba

    YanıtlaSil
  35. Merhaba, kitaptan ve sizden edindiğim bilgiler ışığında kızımın uyku düzenini epeyce oturttum. Akşam 19:30-20:00 arası uyuyor, gece 00:00-3:00-6:00 saatlerinde emiyor, sabah 07:30-8:30 civarı kalkıyor. Birbuçuk saat uyanık tutup 2 saat uyutuyorum. Yani 7:30 da kalktıysa 9:00 dan 11:00a kadar uyutuyorum. Sonra 12:30-14:30 arası tekrar uyuyor. Son kez 16:00-17:00 arası bir saatlik bir uyku uyuyor. Bu uykularında uykuya geçişte hiç zorlanmıyoruz. Yatağına koyuyorum ve uyuyor. t her akşam 18:00-18-30 arası gezdiriyorum, eve gelince banyo, masal, emmei ve yatak şeklinde bir rutin oluşturdum. Emerken neredeyse gözleri kapanıyor fakat gündüz bıraktığım anda uyuyan çocuk akşam neredeyse 40 dakika direniyor. Benim şşt-patlarım olmadan uykuya geçemiyor. Bağırıyor, hatta yırtınıyor. Sizce nerede hata yapıyorum? İki haftadır uyku eğitimi veriyorum, fakat gündüz uykularında tam rayına oturttuğum düzeni gece uykusunda bir türlü sağlayamadım. Kızım 18 haftalık. Yardımcı olursanız çok sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaptaki metodun altı aydan büyük bebekler için olduğunu hatırlatmak isterim. Altı aydan küçük bebekler zaman zaman annelerinin yardımına ihtiyaç duyarlar uykuya dalarken. Bu yaştaki bir bebeğin gündüz uykusu en geç 18:00'de bitmiş olmalıdır.

      Sil
  36. Merhaba benim 4 aylık bir kızım var. Onun gündüz uykuları da 45 dakikadan daha fazla olmuyor. Sizin uyku uzatma çalışmalarınıza başladım. Fakat şöyle bir sorunumuz var. Kızım uyumak istiyor fakat gözlerini tam kapatamıyor. Yani içi uyuyor ama beden uyumuyor. Derin uykuya tekrar geçemiyor. Sizce ne yapmalıyım.

    YanıtlaSil