20 Haziran 2011 Pazartesi

Horozlarla birlikte kalkmak

Sürekli 6:00'da mı uyanıyor? Geç yatırsanız da, gündüz uyutmasanız da birşey değişmiyor mu?

O zaman büyük olasılıkla aşağıdakilerden biri veya birkaçının geçerli olduğunu söyleyebilirim.
  • akşam çok geç yatıyor,
  • yeterince gündüz uykusu alamıyor,
  • öğleden sonra uykusu ile akşam yatması arasındaki süre çok uzun,
  • gece yatağa uyumak üzereyken yatıyor.
Ne yapmalıyım diye mi düşünüyorsunuz?
Uyku güncenizi kontrol edin, gündüz yeterince uykusunu aldığından ve akşamları erken saatte ve kendi kendine uyuma becerisini gelştirecek kadar uyanık yatırdığınızdan emin olun.
Hangi yaşda ne kadar uyuması gerektiğini öğrenin. 5 yaş ve altı çocukların genellikle 19.00 ile 20.00 arasında yatmaları gerekir.

Çocuğunuz 6 aylıktan büyükse ve birkaç aydır 06.00’dan önce uyanıp bir daha uyumuyorsa, değiştirmesi üç dört hafta sürecek kalıcı bir düzen oluşturdu demektir. Sabah erken kalkmasının yanı sıra, gündüz uykuları ve uyku saati üzerinde çalışmanız gerekecektir.

Unutmayın akşam erken yatırmanız sabah erken kalkmasına sebep olmaz ama, akşam geç yatırmanız sabah erken kalkmasına sebep olabilir.

15 yorum:

  1. hımm bizde de böyle bir durum var. tekrar değerlendirmem lazım. teşekkürler.
    sevgiler
    gorki

    YanıtlaSil
  2. merhaba oğlum 14 aylık 9 aya kadar kolik gazlı bir bebek olduğu için devamle ayakda kolda salıncakda sallanarak uyudu ve halen ayakda ve kucakda sallanarak uyuyyor uyudukdan sonra yatağına bırakıyorum ama bu seferde yatağında uyuyorsa sık sık saatte bir ağlayarak kalkıyor eğer kendi yanıma alırsam uyanma sıklığı azalıyor 3-4 saatte bir uyanıyor ama kesinlikle sabaha kadar uyumuyor gece beslenmesi sadece bir kez oda 01:00 de sizce nasıl bir yol izlemeliyim

    YanıtlaSil
  3. Oğlunuz sallanarak uykuya dalmayı öğrenmiş durumunda. Bu nedenle de geceleri hepimizin yaşadığı yarı uyanıklık durumunu yaşadığında tekrar dalabilmek için, tek bildiği yönetem olan sallanmayı istiyor.(www.facebook.com/uykumeleği sayfasındaki 26 Haziran tarihli notumu okuyabilirsiniz)
    Yapmanız gereken oğlunuza seçeceğiniz bir yöntemle kendi başına uyuması öğretmek. 'Hangi metod-2?' başlıklı yazımı okuyabilirsiniz. Burada kısa kısa kabul görmüş yöntemlerden bahsettim.
    6 ayını doldurduktan sonra bebekler, tıbbı bir sebebi olmadığıı sürece, gece beslenmesine ihtiyaç duymazlar. Doktorunuza gece beslenmesine ihtiyaç duyup duymadığı sorduktan sonra, eğer aksini söylemez ise, gece beslenmesini kesmenizi öneririm.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, kızım 2,5 yaşında. Doğduğu günden beri kendi odasında ve uyku arkadaşı ile birlikte kendi kendine uyuyor. Akşamları süt, tuvalet, banyo, diş fırçalama, kitap okuma, iyi geceler öpücüğü rutininden sonra 20:10-20:15 gibi yatıyor (odadan çıkıyoruz) ve 20:30'da uykuya dalmış oluyor. Gündüz de 13:00-15:00 saatleri arasında 2 saat uyuyor. (Uyanmazsa uyandırıyorum.) Kısa bir süre öncesine kadar sabah 07:00-07:30 civarında uyanıyordu. Her ne olduysa 05:30'da uyanmaya ve tekrar uyumamaya başladı. Yaz mevsiminde havanın erken aydınlanması ile ilgili olabileceğini düşünerek odasına siyah perde taktım, fayda etmedi. Her gün kurulu saat gibi aynı saatte uyanmasının alışkanlığa dönüştüğünün farkındayım. Daha önce bebekken Tracy'nin uyumak için uyandırma yöntemini denemiştim. Hani şu saati hergün uyandığı saatten 1 saat öncesine kurarak hafif uykuya geçmesini sağlama yöntemi. Başarılı da olmuştuk. Ancak size sormak istediğim 2 soru var:: Yazdığınız önerilerin hepsine baktığımda bir hata göremiyorum.(Çok geç ve yorgun yatmıyor, öğlen uykusunu yeterli uyuyor ve uyandığı zaman tekrar uykuya dalmayı biliyor.) 18 aylık olduğundan beri de düzenimiz aynı. Tracy'nin yöntemi 2,5 yaş için de uygulanabilir mi bilmiyorum, kitapta bir yaş sınırlaması yok. Ayrıca önerebileceğiniz başka bir şey varsa paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle olan değişiklikleri gözden geçirmenizi öneririm. Havalar ısınınca öğleden sonra bahçeye çıkmak mesela ekstra yorgunluğa sebep olabilir. Kendi başına uyumayı bildiği için gece uyanmış olmasına rağmen sizi kaldırmadığı için farkına varmadığınız bir uyanıklık yaşamış ve bu yorgunluğa sebep olmuş olabilir. Her ne olursa olsun, yorgunluk seviyesinin artmış olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle birkaç gün 30 dakika önce yatırmanızı öneririm. Erken yatırmanız hem Tracy'nin yönteminin etkisini yapacak hem de yorgunluk seviyesini düzeltecektir. Erken yatırmanız erken kalkmasına neden olmaz. Bu konuda çekinceniz olmasın. Şu anda gece uyuduğu süre az olduğu için gündüz uykusuna halen 13:00'de yatırıyorsanız sabahları aşırı yorgunluk oluyordur ve bu da kısır döngüye girmenize sebep oluyordur.
    Bir de öğleden sonraları 16:00'ya kadar uyumasına ya da 3 saate kadar uyumasına izin verebilirsiniz süreklilik arz etmediği sürece. Olası gece uyanmalarının veya gündüz yapılan ekstra aktivitelerin yol açtığı yorgunluğu bu şekilde telafi edebilir. Bunu 3 gün denedikten sonra sonuç almaya başlamazsanız lütfen tekrar bağlantıya geçin.

    YanıtlaSil
  6. Yazdığım yanlış anlamaya yol açmasın diye bir noktayı tekrar yazmak istedim.

    Öğleden sonra uykusu 16:00'yı geçmemeli veya erken yatmışsa mesela 12:00 gibi, zaman 15:00'de uyandırmanız gerekir. 16:00'yı geçen uyku gece uykusuna geçisini etkiler.

    YanıtlaSil
  7. merhaba ben sizi yeni keşfettim.38 aylık oğlum var ve ayakta sallanarak uyuyor.ne yaptıysam vazgeçiremedim geceleri 2 3 kez kalkıyor çok uykum var salla diyor babasınada gitmiyor.yerine yatırınca uyanıyor çoğu kez oturma odasında üstünü örtüp bırakıyorum yoksa saatlerce sallamak zorunda kalıyorum.birde yeni bebeğim oldu 47 günlük onunda gaz problemi olduğundan ailece bir düzensizlik yaşıyoruz.oğluma gündüz uyutsamda uyutmasamda kgeceleri deliksiz bir uykusu olmuyor.çocuklarımın uyku düzeni için ne yapabilirim?hoşçakalın

    YanıtlaSil
  8. @esra Oğlunuz sallanarak uykuya dalmayı bildiği için gece yarı uyanıklık yaşadığında tekrar uykuya dalabilmek için sallanmak istiyor. Oğlunuza kendi başına uykuya dalmayı öğretmeniz gerekiyor. Kendi yaşam felsefenize ve çocuğunuzun yapısına uygun bir metod seçerek bunu yapabilirsiniz.
    Ben Kim West'in metodu ile danışmanlık ve koçluk veriyorum. Detaylar için bana seride@uykumelegi.com'dan ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  9. benim oğlum bir hafta sonra 18 aylık, sabahları 6.00 da uyanıyor. 09.00da bir buçuk saat uyuyor. 14.00da tekrar yatıyor ve bir buçuk veya iki saat uyuyor. gündüzleri kendi yatağında ve kendi odasında uyku battaniyesi eşliğinde malesef parmağını emerek uyuyabiliyor. ben de yatağının yanındaki büyük yatakta o uyuyana kadar bekliyorum, bazen gözlerini kapat şeklinde müdahale ediyorum. gece uykusuna 20.30da yine anne sütü ve meme eşliğinde geçiyor. yatağına bırakınca uyanıyor ama parmağını emerek tekrar uykuya geçiyor. bazı geceler yanındaki yatakta yatıyorum, belki uyanıp beni görürse yeniden uyuyabilir diye ama aksine sabahın 5 ya da 5 buçuğunda uyanıyor bu kez. ben artık sabah 6da uyanmak istemiyorum. bu süreç sizce normal mi? teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah 5-5:30'da uyanması normal değil. Sabah erken kalkan bebeklerde ilk akla gelen gece geç yatış saatidir. Gündüz uykuları yerinde görünüyor. Akşam yatış saatini yazmadığınız için bir yorum yapamıyorum.

      Ayrıca kendi başına uyumayı da öğretmenizi öneririm. Bloğumdaki kitap kapağının üzerini tıklayıp, kitabı alarak uygulayabilirsiniz. Bir de emzirmeyle uyuma arasına kitap okuma gibi bir aktivite koyabilirsiniz. Böylece gündüz ve gece uyuması arasındaki farklılık ortadan kalkmış olur.

      Sil
  10. Uzunca bir süre bu problemle boğuştuk. Akşam yedide uyuyan 1,5 yaşındaki kızım sabah 4:30 - 5:00 gibi uyanıyordu. DAha erkene çekmemiz bizde işe yaramamıştı. Yani, tabii ki alması gereken uyku anlamında işe yaradı ama benim uykuma faydası olmadı. YAptığım bir araştırmada wake to sleep metodunu öğrendim. Bir hafta boyunca onun uyanmasına 20 dakika kalaya ben uyanıp gidip onu tam uyandırmadan şöyle bir çevirdim. Bir hafta uyguladıktan sonra sabah uyanma saatlerimiz 07:00'ye kadar kaydı. Diğer bütün göstergeler sorunsuzsa (yatma saati, yorgunluk durumu, kendi kendine uyuma alışkanlığı vb) denenebilecek bir metod gibi geliyor bana...

    YanıtlaSil
  11. Merhaba 9 bucuk aylik ikizlerim var.her ikisinide gunduz ve gece uykularinda ayakta saklayarak uyutup oyle yataklarina yatiriyoruz.gece uykularina 9 da yatiyolar kizim sabah 6.30 veya 7 ye kadar uyuyor. Fakat oglum gece 2 gibi uyanip ayagimda sallamama ragmen sabah 6 ya kadar uyumuyor.6 gibi uyuyup 7 de tekrar kalkiyor oglmdaki uyku problemi icin ne yapabilirim?kitabinizida aldim fakat cok agladiklari icin birsey yapamiyorum :(

    YanıtlaSil
  12. Mrb uyku melegi. bizimde ciddi sayılacak kadar problemimiz var. bebegim dogdugu gunden beri. pek uykuyu sevmiyor. 5 ayına kadar gaz problemimiz vardı bu yuzden hic yatağında yatmadı benimle benim yatağımda yattı.6.5 aydan sonra ayağımda sallamayi bıraktım yatağıma koyup yüzüne yüz bezi koyuyorum sırtına pışpış yapıyorum uyuyor kendi yatagına koyuyorum. dogdugundan beri 2.5 saat kesintisiz uyudugunu hic görmedim. 6.5 Ayına kadar onu hep ayağımda sallsuan 8 aylık ve hala sorunumuz devam ediyor.sabah en gec 7:30 da uyaniyor 10:30~11 gibi uyuyor en fazla 1 saat uyuyup uyanıyor. oglen 2~3 gibi yatıp 1 saat uyuyor en fazla 1.5 saat. sonra aksama dogru 5:30~6 gibi 30~45 dk uyuyor uyaniyor aksam 9~9:30 gibi karnını doyurup yatırıyorum. 2~2:30 saat sonra uyanıyor emmek icin vermemeye çalışıyorum ama emmeden uyumuyor. su ceriyorum her uyandığında biraz yudumluyor emzigini alıp tekrar uykuya dalıyor ama. 10 dk surmeden aglayarak uyanıyor emmeden uyumuyor.bu olay Gece 12 den sonra 1:30~2 saatte bir kalkıyor emmeden uyumuyor ağlıyor vermeyince. Mecbur gece 3~4 den sonra yatağıma yanıma alıyorum. kıpır kıpır uyudugu icin ben hic uyuyamıyorum. cok yoruluyorum gündüz de cok uyumadigi icin dinlenemiyorum yorgun düşüyorum. bebegim 8 aylık 10.5 kg 76 cm. Ek besinlere 2 aydır gectik. karnının doyduguna eminim. bu gece beslenmesini ve kendi yatağında kaliteli uyku uyumasını nasıl sağlayabilirim ...not: devlet hastanesinde devamlı gittigimiz dr sağlık problemi yok gece uyanması normal deyip duruyor.bazı bebekler böyle uykuyu sevmez diyor. özel dr olmadıgi icin kimseden yardım alamıyorum.

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar kizim 11 aylik 7 aya kadar çingene Salıncağı ile uyudu sonra uyku egitimne geçtim ve kendi kendine uyumayi ogrendi 2 ay guzel uyudu aksam 9 da yatip sabah 7 de uyaniyordu sonra dis uykusuzluklari başladı kulak iltihabı geçirdi başka bir eve tasindik derken duzeni bozuldu gece kacta yatarsa yatsın sabah 5 te kalkmaya başladı düzensizlik düzensiz ligi getirdi kendi kendine uyumayi bıraktı memede uyuyor gece 11 den once uyumuyor ve sabah 7 bucuk en gec ayakta gun icinde 2 kez uyuyo toplam 4 saate yakın o kadar uyku egitimi bosa gitti cok üzülüyorum kimsede destek olmuyo birak kacta yatarsa yatsin nasil yatarsa yatsin diyolar psikolojim bozuldu uykusuz ve yorgunum yardimci olun lutfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra Hanım, daha önce düzeni sağlayan ve kızınıza bu yetiyi öğreten siz olduğunuz için yine yapabileceğinizden eminim. İlk iş olarak akşam yatış saatini öne çekmelisiniz. Kimseye kulak asmayın. Doktor böyle dedi deyin. O zaman dinliyorlar;-) Arzu ederseniz birlikte de çalışabiliriz. Bunun için randevu alabilirsiniz

      Sil