4 Temmuz 2011 Pazartesi

9 Aylık Bebekler İçin Örnek Günlük Rutin

9 aylık bebekler için ortalama uyku süresi gece minimum 11 saat ve gündüz uykusu (iki gündüz uykusu) 3 saattir. Kesintisiz iki gündüz uykusu düzenine geçen 9 aylık bebeklerin çoğu üçüncü gündüz uykusundan ya vazgeçmek üzeredir ya da bunu tamamen bırakmıştır.

Örnek Günce

07.00-07.30 Uyanma ve beslenme

09.00-09.30 Sabah uykusuna başlama. Bebeğiniz gece boyunca kesintisiz olarak 11-12 saat uyuyorsa, saat 10.00’a ya da uyandıktan 3 saat sonrasına kadar uyanık kalabilir. Ortalama olarak bir buçuk saat uyumaları gerekir. Bazı bebekler sabah uykusundan sonra ufak birşeyler atıştırmak isteyebilir.

12.00-12.30 Öğle yemeği.

13.00-14.00 Öğleden sonra uykusuna başlama. Sabah uykusundan kalktıktan 3 saat sonra uyumuş olması gerekir. Sabah uykusundaki gibi birbuçuk saat uyuması gerekir. Uyanınca birşeyler yedirmenizi öneririm.

17.00-18.00 Akşam yemeği.

19:00-19:30 Gece rutinleri tamamlanmış ve yatmaya hazır duruma gelme.

Bebeğiniz 06.00-07:00 arasında uyanıyorsa programı daha erkene kaydırmalısınız. Erken uyanan bebekler, erken yatacakları için çalışan aile bireyleriyle geçirmeleri gereken zamanı sabahları geçirmelidirler. Bu ayda bebekler emeklemeye ve hatta yürümeye başladıklarından daha çabuk yorulurlar. Bu da daha düzenli uyku saatlerini gerektirir.

Yukarda verdiğim saatler örnek saatler olup, asıl olan bebeğinizin size vereceği uyku ipuçlarını takip etmenizdir. Saat sizin için ikinci klavuz niteliğindedir.

Eğer yukardaki düzeni uygulamaya sokmaya karar verirseniz, mevcut düzeni bozmanız gerekeceğinden ilk bir-iki gün herşey daha kötüye gidecektir. Buna hazırlıklı olmalısınız.
 

45 yorum:

  1. Merhaba kizim Derin 7 aylik uykuyla ilgili cok problem yasamazken son 1 aydir gece 6-7 kez uyanip gozlerini acmadan agliyor, doktorum ve bir hastalik olmadigini ayirdedebiliyorum fakat ne yapmak gerektigini bilemiyorum Yardimci olabilirmisiniz
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Birkaç sorum olacak:

    1 aydır ne gibi gelişim değişiklikleri yaşadı? Emeklemek vs gibi.

    Son bir ayda tatile gittiniz mi veya yatılı misafir ağırladınız mı?

    Günlük uyku sürelerinde bir değişim oldu mu?

    Gece yatma saati değişti mi?

    Her değişimin bir nedeni vardır...

    YanıtlaSil
  3. Evet :)) son 15 gundur emeklemeye basladi, dis cikardi,
    Tatilden 10 gun once donduk ve bu arada tum uyku saatleri biz dikkat etmeye cabalasakta degisti.
    Anladim cok tesekkur ederim acaba mail adresime iletisim bilgilerinizi gonderir misiniz?
    Ihtiyaci olan arkadaslarimi ve hastalarimi yonlendirebilmem icin
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Şu anda aşırı yorgunluğu söz konusu. Geceleri uyanma sebebi yorgunluğa bağlı olarak böbrek üstü bezlerinin salgıladığı kortizolün etkisi. Bildiğiniz gibi kortizol bir stres hormonu olup, andrenalin etkisi yaratır. Bu da gece uyanmalara, gündüz zor uykuya geçmeye sebep olur.
    Derin'i şu sıralarda gündüzleri daha kısa aralıklarla (15-30 dakika) yatırın. Gece uykusuna da aynı şekilde. Bir kaç gün sonra düzene girecektir yeniden.

    sizin email adresinizi bulamadım ama bana seride@uykumelegi.com'dan ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,

    Oğlum 9 aylık oldu ancak hala gecede 3 kez uyanıp,mama almak istiyor. Biberon vermeden uyumuyor. Gece uyanınca gözlerini açmadan sadece ağlıyor, biberonunu alınca uykusuna devam ediyor.
    Geceleri 20.30 gibi yatıp sabah 07.00 gibi kalkıyor...Kesintisiz uykuya hasretiz))
    Tracy'nin kitabını ben de okudum ama hayata geçiremedik...
    Ne önerirsiniz, ne yapmalıyız?
    Sevgiler,

    Arzu Paksoy

    YanıtlaSil
  6. @Arzu Insanlar gece boyunca birkaç kez yarı uyanıklılık hali yaşarlar. Bu sırada biz büyükler kendi başımıza uykuya dalmayı bildiğimiz için tekrar uyuruz ve sabah hatırlamayız bu yarı uyanıklılığı. Susadığımızı, üşüdüğümüzü de bu sırada fark ederiz.

    Verdiğiniz kısıtlı bilgiye dayanarak, bebeğiniz biberon alarak uykuya dalmayı bildiğinden, yarı uyanıklılık hallerinde biberon istiyor.

    Doktoru farklı birşey söylemediği sürece, altı ayını doldurmuş bebekler geceleri beslenmeye ihtiyaç duymazlar. Bu nedenle öncelikle çocuk doktorunuza gece beslenmeye ihtiyacı olup olmadığını sormanızı öneririm.

    Sonrasinda da bebeğinize kendi başına uykuya dalmayı öğretmelisiniz.

    Tracy'nin yatır kaldır yöntemi bazı bebeklerde işe yararken, bazı bebekler o kadar müdahalede bulunulmasından daha çok rahatsız olurlar. Bu nedenle kendinize ve çocuğunuza uygun bir metodu seçip, en az 1 hafta gece ve gündüz uykularında uygulamalısınız.

    Gelecek hafya benim uyguladığım metodun ana adımlarını içeren bir yazı yayınlayacağım. Onu takip edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  7. 4 aylik bebekler icinde rutin duzen yazarmisiniz??
    Cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler...Bizimki gündüz çok yemesine rağmen gece uyanıyor ve biberon istiyor. Mama yerine su verirsek ağlayıp atıyor, mama tadını arıyor...
    Yatır kaldır yönteminde başarılı olamıyoruz çünkü artık emeklediği için hemen kalkıyor ve bunu oyun zannediyor.Uykusu geleceğine, açılıyor, mecburen mama verip uyutuyoruz. Kendi kendine uyumayı öğretmek için belki uzun süre ağlamaya bırakmamız gerekir, ona da kıyamıyorum.Hatalı olduğunu bile bile işe yarayan sisteme devam ediyoruz ama uykularımız da bölünüyor...Önerilerinizi heyecanla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  9. @Feyza. 4 aylık bebeklerde günlük rutin tam olarak belirlenemez çünkü öğleden sonra uykuları halen düzensizlik gösterir. Bu nedenle birkaç konuya dikkat etmeniz gerekir.

    - 45 dakikadan az olan uykuları uzatmaya çalışmalısınız.
    - Ortalama 1,5 saat süren uykudan sonra 1,5-2 saat ayakta kalabilir 4 aylık bebekler ama daha uzun süre kalmamalıdırlar.
    - Gündüzleri 4-5 saat toplam uyku uyumalıdırlar. Yani sabahtan 1,5 saat uyuyor ve sonrasında 45 dakikalık uykular uyuyorsa o zaman 45 dakikanın araları 1,5 saat ve hatta daha kısa olabilir.
    - Geceleri 10-11 saat arasında uyumalıdırlar. Sabah uyanma saatine göre gece yatış saatini belirlemelisiniz.

    YanıtlaSil
  10. @Arzu sütü azaltarak kesebilirsiniz. Su verdiğinizde tadını ayırt etmesi normaldir.

    Birçok metod var dünya üzerinde kabul görmüş. Ben Kİm West'in metodunu uyguluyorum verdiğim danışmanlıkda. Ama yatır-kaldırı da uygulayabilirsiniz. Her ayağa kalktığında yeniden yatırmanız gerekir. İlk gece 2 saate kadar sürebilir denemeniz ama sonunda mutlaka uyuyacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar,
      9 aylık bebeğimiz sabahları 8-9 arası uyanıyor.. gece de 8:30-9 gibi yatırıyoruz.. saatleri daha erkene çekmemiz gerekir mi? geceleri 2-3 saatte bir mutlaka uyanıyor emziriyorum.. ben gitmesem babası mümkün değil yatıştıramıyor ortalığı yıkıyor ağlamaktan.. kolik 5,5 ay sürdü ağlamasına dayanamıyorum artık sinir bozucu bir ağlaması var bi de sanki canını acıtıyoruz.. nasıl bir yöntem uygulamalıyız? ayrıca bursa da bir seminer vermeyi düşünüyor musunuz?
      teşekkürler.

      Sil
    2. Verdiğiniz bilgiler ışığında söyleyebileceğim eğer bebeğinizin gelişimi normal ve doktorunuz sağlığı için geceleri beslenmesi gerektiğini söylemiyorsa gece beslenmesini kesmeniz. İki gün çok zorlanırsınız ama sonrasında çok rahat edersiniz

      Sil
  11. Merhaba, 10 aylik bebegim aksam 19:30 civari yatip sabah 6:30 civari uyaniyor. Genellikle kesintisiz uyuyor. Uyansa bile emzigini alip yeniden donebiliyor uykuya. Sabah 7ye kadar yatakta oyalaniyor. 7de yatakan aliyorum. 9:00 civari esneme, goz kasima gibi ipuclarini da goz onune alarak sabah uykusuna yatiriyorum ve sabah uykusundan uyanma saatine gore de ogle uykusuna. Gunduzleri totalde 1-3 saat arasi uyuyor. Bazen iki gunduz uykusundan da 30.dkda aglayarak uyanabiliyor. Bazen de 45.dakikada. Biraz daha kucukken uykuya geri dondurebiliyordum ancak artik donmuyor. Yataktan aliyorum ama uykusunu alamadigi her halinden belli oluyor. Gunduz uykularini nasil uzatabilirim? Yardimci olabilirseniz ok sevinirim. Teşekkurler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinle eposta ortamında yazıştığımız için burada tekrarlamıyorum

      Sil
  12. merhaba, 9 aylık bir bebeğimiz var, eskiden yatagında rahatca uyuturken artık ana kucagında uyutmak zorunda kalıyoruz. çünkü devamlı emeklemek istiyor ya da beşiğin kenarına tutunup ayağı kalkıyor. uykusu hafifleyince gene ayağı kalkıyor. tekrar ana kucagına alıp sallamamız gerekıyor. ana kucagında hemen dalıyor, dişleri kabardı ama henuz hiç dişi yok. önerilerinizi rica edeceğim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz bilgiler çok genel. Bebekler gelişim dönemlerinde Amerika'yı keşfetmiş gibi olurlar. Bu noktada bu keşfe birkaç gün izin vermek gerekir. Bu konuda 'Eyvah Ayağa Kalkmayı Öğrendi' başlıklı yazımı okumanızı öneririm

      Sil
  13. selamlar benım bebişim 9 aylık ve gece uykumuz yok sayılır zaten 5 6 aylık olana kadar koliktı şimdi ise huysuzlugundan uyumuyo bir sorunu yok ama işte gece hep 5 ile 10 arası kalkıp emzir salla yapıyorum gündüz ise 7 8 gibi kalkıyor 9 10 gibi uyuyor 12 de kalkıyor.aksam altıda uyuyor 8 de kalkıyor gece 10 da uyuyor geceleyin hep uyanıyor gece uykumuz ne zaman düzene girecek lütfen yardım...:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle uyku düzeninizi 9 aylık bebeklere uygun hale getirmeniz gerekiyor. Sonra da bebeğinize kendi başına uykuya dalmayı öğretmeniz lazım. Yaşı ilerledikçe düzelir diye düşünmeyin. Birçok bebekte düzelme kendiliğinden olmuyor.

      Sil
  14. merhaba bebeğim 9 aylık sürekli kucağıma gelmek istiyor oda da bırakıp çıkamıyorum hiç bir iş yapamıyorum önceden kendi vakit geçirirdi.İstemediği birşey olunca hemen ağlıyo ağlayarak yaptırıyo istediklerini yapınca susuyor şimdiye kadar sakin uysal bir çocuktu sizce neden böyle yapıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dokuncu ay ayrılık anksiyetesinin başladığı bir aydır. Bu nedenle kendi başına kalmak istemiyor olabilir. Ancak bu soruyu bir psikoloğa yöneltmeniz daha doğru olacaktır.

      Sil
  15. benim bebegim 9 ayına girdi bir bucuk aydır geceleri saat başı sürekli uyanıyo gaz sancısı 4.5 ay cektik ama ozamanlar bile gece cogu zaman düzenli yatardı bazen böyle yapardı. açlıktanmı die düşünüyorum ama kucagıma aldıgımda hemen geri dalıyor akşam 21 22 de yatıyo sabah erken ayakta gündüzde az uyutmaya calışıyorum ama uyanıyor hergün işe gidiyorum lütfen bir öneride bulunun...

    YanıtlaSil
  16. Merhaba,
    9 aylık bir kızım var.
    2aylıkken gece beslenmeyi ve uyanmayı bıraktı.8 bazen 9gibi uyuyup 7e kadar kesintisiz uyuyordu.5.ayın sonlarına doğru gece yarısı uyanmaya başladı ben de açıkıyor olduğunu düşünerek gece 11de uyandırmadan emzirmeye başladım.Hala bu düzen devam ediyoruz.Şimdi 7-8gibi uyuyor 11de uykusunda emziriyorum, 3-4gibi bir kez daha uaynıp emiyor ve 7e kadar uyuyor. uyandıktan 2saat sonra yani 9da geri uyutuyorum.Emerek uyuyor.Ancak 2haftadır bu uyku 20-30dk gibi oldu.Bazen alıp sallıyorum ve devam ediyor uyumaya ama çoğunluk olmuyor.Öğlen de 2-2bucuk arası bi daha uyuyor ve yine 30dk ve yine bazen sallarsam geri uyuyor.Güzndüz uykularını nasıl uzatabilirim?
    Emekliyor 1aydan fazladır.Tutunup ayaklanıyor, sıralıyor.Bir tane dişi çıktı ama ateş vs. olmadı.
    Bir akıl verebilirseniz çok sevinirim....
    selenkutluay@gmail.com

    YanıtlaSil
  17. Bebeğim 9 aylık,gece saat 11'de yatıyor,sabah 10'da kalkıyor.Gece boyunca 2 saatte bir uyanıyor. Gündüzleri iki defa en fazla 40 dakika uyuyor.Tüm uyutma yöntemlerini denedim;ama sonuç alamadım.Uykusu olduğu halde sürekli ağlıyor;ama uyutamıyorum,bu konu hakkında tavsiyelerinizi bekliyorum.Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  18. merhaba kızım 9 aylık.sabah 8 de kalkıyor ve 10 da corbasını içip 2 saat uyuyor oglen ıkıncı uykusu 4 yada 5 gıbı oluyor 1 saat kadar uyuyor.gunduz kendı basına kaldıgında cok mızmızlanıyor hatta aglaa krızlerıne gırıyor gece uykusu 21.30 cıvarında fakat uykuya dalmakta zorluk yasıyor parmak emıyor ve benım kucagımda göğsüme yatarak uyuyor. gecelerı 3 4 kez kalkıyor uyandıgında su verıyorum bır muddet daha uykuya devam edıyor ama meme ıstedıgı için zaman zaman susmuyor azcık emıp tekrar uyuyor.gece uykuları nasıl duzene gırıcek.bırde psıkolojık acıdan korkuyorum. yardım edersenız sevınırım

    YanıtlaSil
  19. Merhaba, kızımız 9 aylık. Son 1 haftadır birşey oldu uyumuyor ve susmuyor. 24 saatlik zaman diliminde 10-15'er dakikalık uykularla toplamda 4 veya 6 saat belki uyuyordur. Sürekli ağlıyor. Doktora götürdük hafif bir gribal enfeksion olduğunu ve geniz akıntısının olduğunu söyledi. Lakin daha öncede olmuştu hemde baya bi ciddi derecede ama böyle uyumamazlık veya hiç durmadan kızararak ağlamak olmamıştı.Rezene çayı dahil bir çok yöntem denedik. (Dr. KOntrolü altında) ama sonuç negatif. Sizin önerebileceğiniz bir yöntem veya uygulama var mı? Artık uyusun evladım lütfen!......

    YanıtlaSil
  20. merhabalar 8 aylık bi kızım var ve gece-gündüz uyku sorunu yaşıyoruz. hiç uyumak istemiyor.sabah 8 de kalkıyor 12-1 arası zorla uyutuyorum yarım saat 45 dak. sonra kalkıyor 4-5 arası tekrar uyuyor. 1 saat uyursa bugün iyi uyuydu diyorum. akşam 8 gibi yarım saat yatp kalkıyor. sonra 11 gibi gece uykusuna yatıyor 2 ye kadar genelde kalkmıyor. sonra saat başı bazen yarım saatte bi kalkıyor uyandıkça emiyor hata artık dayanamıyorum yanıma alıyorum ağzında meme uyuya kalıyoruz. Kilo alımı da geride bu duruma çok üzülüyorum. Lütfen yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
  21. Merhabalar,

    Su an 8,5 aylik bir oglum var . ilk 4 ay kendi yataginda sallamadan uyudu. hemde geceleri bazen deliksiz 7 saat uyurdu. fakat daha sonralari ben kucakta uyutmaya alistirdim malesef .tabi 10 kilo oldugunda artik tasiyamadigim icin careyi cocuk arabasinda evin icinde gezdirerek uytmada buldum. simdiyse kara kara nasil olurda kendisi yatakta uyumayi ogrenir diye dusunuyorum. gunduz uykularida gece uykularida cok duzensiz bazen gunduz 10 dkya bir gecede 1 saaate bir uyaniyor.Cok sessiz ortamda uyumaya alistigi icin cittan uyaniyor malesef.
    yardimci olursaniz cok sevirim
    Sevgiler
    Fatmanur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MERHABALAR BEN FATMANUR , MALESEF SORUM HALEN GECERLI :)Hala bebegim sik uyaniyor ve yataginda uyutmayi ogrtemem gerekiyor , arada yatagina birakip ogretmeye calisiyorum fakat sizden teknik ogrenmeye cok ihtiyacim var, yatagina biraktigimda yaninda kalirsam oyun oynuyor ben gidersem uzun bir sure agliyor fakat sonunda uyku moduna yaklasiyor, bilemiyorum odasinda yalniz birakmam dogrumu ? yardimci olursaniz cok sevinirim. Tesekkurler

      Sil
    2. Fatmanur Hanım, odada yalnız bırakmanızı önermem. Ben Kim West'in metodunu uyguluyorum. Uygulama detayları için kitabı alabilir veya size uygun bir plan için randevu alabilirsiniz.
      Ayağa kalkmaları için bloğumdaki 'Eyvah Ayağa Kalkmayı Öğrendi' başlıklı yazıyı okumanızı öneririm

      Sil
  22. Merhaba bebeğim 9 aylık. Bu aralar yatağında yatmak istemiyor benimle uyumaya alıştı. Dalınca yatağa yatırıyorum fakat 30-45 dk arası uyanıyor tekrar kucak istiyor. Bu arada yatağa tutunarak ayağa kalkmayı öğrendi uyanık vaziyette kesinlikle yatağına bırakamıyorum. Aslında 1 ay öncesine kadar çok yol katetmiştik yatağına bırakıp ben sandalyede yanında oturup sadece pışpışlıyordum. Son 1 aydır bu durumdayız ne önerirsiniz bunu aşmak için?

    YanıtlaSil
  23. merhaba,
    sizi, sizden yardım alarak 2 yaşındaki oğlunun uyku düzenini sağlayan bir arkadaşımdan duydum. hayatları çok güzel :)ama bizimki değil :( 10 gün sonra kızım 10. ayını dolduracak. gece uykularımız gitgide kötüleşiyor. eskiden 2 veya 3 kez uyanırdı, emer, doyunca memeden ayrılır, yatağına yatırdığımda da uykuya devam ederdi. ben bebeğim 6 aylık olduğunda çalışmaya başladım. 6.aydan sonra gece uyanma sayıları arttı ve memede uyuduktan sonra memeyi kendisi bıraksa bile yatağına yatırdığımda uyanıp deli gibi ağlamalara başladı. daha sonra bunu bebeğimi yüzüstü yatırarak çözdüm. memede uyuduğunda yatağına yüzüstü yatırdığımda ağlamıyor uykuya devam ediyordu ama 1,5 max. 2 saat sonra yine uyanıyordu. şu anda durumumuz felaket gecede 6, belki 7 kez uyanıyor, yine memede uyuyor ancak yatağına yatırınca ya deli gibi ağlıyor ya da 10-15 dakika sonra gözleri kapalı bir şekilde ağlamaya başlıyor :( bu arada kızım çook önceden beri (örneğin 2,5 aylık) saat 23:00-23:30da uyuyor. sanırım bu bizim yaşam biçimimizden kendiliğinden oluştu. gündüz uykuları ise öğleden önce daha iyi öğleden sonra dengesiz. bazen yarım saat uyuyor bazen de 2 saat. çok kötü durumdayız işe zombi gibi gidiyoruz :( lütfen bir yol gösterin. sayfanızda tavsiye ettiğiniz kitabı 1 ay önce aldım ancak inanın okuyup yorumlamaya vaktim olmadı :( yardımınızı bekliyorum...

    YanıtlaSil
  24. Merhabalar ismim Buket,
    Benim bebegim 9. Ayina yeni girdi. 5 tane dis cikardik. Son 1 aydir geceleri saat basi uyaniyor. Uyandiginda cok gazi oluyor bazen oguruyor sanirim geniz akintisi da var dis yuzunden. Uyandiginda sakinlemezse ya emip uyuyor yada su icip. Yaz oldugu icin bol su vermeye calisiyoruz.6 7 aylikken gece 8 de yatar 12 de emer uyur yine gece 4 de uyanir emer uyur sabah da 8 yada 9 gibi kalkardi. Artik aksam 8 de yatip saat basi uyaniyor. Lutfen yardim edin gun icinde cok yorgun dusmeye basladik:(
    Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buket Hanım, bebeğinizin gündüz uykularının yaşına göre dorğu zaman ve sürede olmadığını düşünüyorum. Ayrıca reflüsünün olup olmadığına dair de semptomplara bakılmalı. Gündüz uykusu yetersiz ve doğru zamanda değilse gece saat başı kalkması çok normaldir. Ayrıca bebeğinize kendi başına uyumayı da öğretmelisiniz.

      Sil
  25. Merhaba, oğlum 8 ay 1 haftalık, geçen haftaya kadar geceleri memede, gündüz hamakta sallanarak uyuyordu. Sonunda cesaretimi toplayarak uyku eğitimi vermeye başladım, kim west'in kitabındakine yakın bir yol izliyorum, sadece odasından dışarı çıkamıyorum çünkü ağlama desibeli şiddetlenerek artıyor...Başta iyi yol kat etttim, ilk gece 1 saat 20 dk.da uykuya dalarken bu süre zamanla 20 hatta 10 dakikaya kadar indi ama gündüz uykularımız tam felakete dönüştü... Oğlum daha önce günde 2 kere toplam 3 saat uyurken şimdi uyutmayı başarmam saatler alıyor, belki 40 dk,1 saat uyutabiliyorum gün içinde...Fakat bu arada emeklemeye başladı ve yatağında ayağa kalkmaya (bir de kabaran bir alt damak var), o yüzden yatar halde sabitlemem çok güç... Yeter ki uyusun diye gündüz birkaç kere pusette ya da araba koltuğunda uyumasına izin verdim ama kesinlikle hamakta sallamıyorum. Gündüz uykuları zamanla düzene girer mi? İnatla denemeye devam mı etmeliyim? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gece eğitimi ile gündüz eğitimini ayırmanızı öneririm. İlk önce geceyi tamamlayın. Sonra gündüze en baştan başlarsınız. Ayrıca odadan çıkamıyorsanız mutlaka uygulamada bir yerde bir hata yapmışsınız demektir. Uygulama ile detaylı konuşmak isterseniz soru-cevap randevusu alabilirsiniz.

      Sil
  26. Merhabalar,
    8 aylık Alp adında bir oğlum var. Doğduğu günden beri 2 saatten fazla aralıksız uyumadı. Bu süreçte 2 saatte bir ağlayarak uyanıyor ve meme almadan sakinleşip uyumuyor. Fakat son 1 aydır gece 2 ile 4 arası uykusunda çok şiddetli bir şekilde ağlama krizine giriyor ve sakinleşip tekrar uyuması yaklaşık 30 dakik alıyor. Bu durumu doktorumuz ile paylaştığımızda bu durumun günün diğer saatlerinde yaşanmadığından sağlık probleminin yer almadığını söyledi. Bebeğim gündüzleri çok sakin iken geceleri durum tam tersi oluyor şu anda doğum iznindevolduğum için durumu idare edebilirken 1 ay sonra işe başladığımda ne yapacağımı bilemiyor, bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alp'in gündüz uyku süresinin ve ayakta kalma sürelerinin yaşına uygun olmadığını düşünüyorum. Bahsettiğiniz gece terörü krizleri aşırı yorgunluk durumunda ortaya çıkar. Ayrıca 2 saatte bir uyanan bir bebek eğer emerek uyumuyorsa kesinlikle çok yorgundur. Bu durumda acil olarak Alp'in dinlenebileceği bir uyku düzeni planlaması yapmak gerekir

      Sil
  27. merhaba;
    9 aylık zayıf ama cadı bir kızım var adı rana :) kızım saat 9 buçuk gibi uyumak istiyor bir saat öncesinden muhallebisini yediriyorum çünkü gece emmeye kalkınca doymuyor ve ağlıyor ama muhallebiyi yediği zaman gece 5 gibi kalkıyor tek göğsümü bitirip tekrar uykuya dalıyor muhallebi yedikten sonra banyomuzu yapıyoruz ve önce kendi yatağımda birlikte yastıkta yatıp ona ninni söylüyorum o da kendine hafifçe pışpış yapıyor sonra ayağıma almam gerekiyo çünkü kendini sallanmayı istedi ayağıma aldım ve 5 dakika sonra uyudu genelde böyle oluyor uykusu gelince yakasını tutup burnuna götürmeye çalışıyor iki parmağıyla :) sabah da 7 de kalkıyo yanıma yatıyo ikimiz de çalıştığımız için pek sıkıntı olmuyor 9 aylık bebeğin minimum 11 saat uyuması gerektiğini yazmışsınız ama benim kızım o kadar uyumuyor.. gündüz 3 saatten fazla uyuyor sabah saat 9 dan ona kadar 1 saat öğlen 12 den 1 e kadar ve ikindi 5 ten 6 ya kadar 1 saat ama bazen bu 1 saatler 1,5 saat oluyor fazla uyumasında sıkıntı var mı sizce bi kere tam 2 buçuk saat uyudu rutini kendisi oluşturuyor ben müdahele edemiyorum sizce nasıl bir yol izlemem gerek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplam uykusu 14 saati bulduğu sürece sorun olmaz. Ama gece hiç kalkmaması lazım. Akşam üstü yaptığınız son uyku bu yaş çocuğu için uygun bir saatte değil. Gündüz uykularının en geç 17:00'de bitmiş olmasını bekleriz.

      Sil
  28. Buradaki neredeyse tüm yazılarınızı aşağı yukarı okudum ve birkaç gündür özellikle uyku sürelerine ve aralarına daha dikkat ediyorum. Aslında pek çok şeyi doğru yapmışım bir tek şey dışında "anne kokusuna alıştırma". Ama kızım artık ben yanında olsam da bölük pörçük uyumaya başlayınca çok yoruldum ve uyku eğitimine hazırım dedim.Gündüz uykularımız bu ara hep felaket uykusu diye tanımladığınız nitelikte. Tavsiyenize uydum ve 30-40 dk kadar tekrar uyutmayı denedim ancak sonrasında sadece 10 dk daha uyudu, şimdi ise esniyor. (13:30 da uyudu, 14:10'da uyandı 14:40'da uyudu ve 14:50'de uyandı) Böyle olunca gece uykusunu öne mi çekmek gerekir yoksa her zaman ki gibi 19:00'da mı uyuması için beklemeli miyim?Gündüz uykusu yeterli olmazsa gece yorgunluktan uyuyamayacak. Nereden başlamalı gündüz uykusundan mı gece uykusundan mı? İlginiz için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Felaket Uykularının uzaması ortalama 4-6 haftada olur. Bu nedenle yılmadan uzatmaya devam etmelisiniz. İlk günlerde beklentimiz geri uyumayı veya uyuduğunda uzun uyuması değildir.
      Gündüz en son uyandığında şayet bir uyku daha yaptıracak bir zaman aralığı yoksa en erken 18:00 olmak kaydıyla normal yatma saatinden daha erken akşam uykusuna yatırabiirsiniz
      Gündüz ve geceyi birbirinden ayıramazsınız.

      Sil
    2. Cevabınız için çok teşekkürler. Yılmak yok :) zaten eğitime başladığımdan beri artık kucağımı istemiyor yatağında bir oyana bir buyana yuvarlana yuvarlana "drowsy but not asleep" moduna geçiyor. Bu benim açımdan çok büyük bir gelişme, gece uykusunda da 23:00, 02:30 yada 03:00 ve 04:00 veya 04:30 da uyanıyor. Eskiden saat başı uyanıyordu. 23:00 ve 04:00 veya 04:30 da kalkınca gece beslemesi yapıyorum (kilo alımı düşük, şuan ,5 kg sadece). Sanırım 02:30 yada 03:00'deki uyanmaları gece beslemesine son vermeden son bulmayacak. Bu arada 18:00'da uyumuş olması mı gerekiyor yoksa 18:00'da odasına sükunete mi geçmiş olmak gerek? Son olarak emzik emerek uyuyan bir bebek tam uykuya geçemez mi?

      Sil
  29. Bu arada kızım 9. ayının içinde

    YanıtlaSil
  30. Merhabalar,
    Benim 8 aylık bir kızım var,fakat uyku düzenimiz hala yok.
    Geceleri 10 10:30gibi uyuyor sora 11-11:30 gibi aglayarak uyanıyor tekrar sallayarak uyutuyorum sora sabaha karsı uyanıyor emiyor daha sonrasında 9 gibi uyanıyor kahvaltısını ediyor biraz oyalanıp tekrar uyuyor gün içerisinde 3 -4 kez uyuyor bu uykular bazen 1 saat bazen 20 dk oluyor nasıl düzen oluşturabilirim.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  31. On aylık bebeğim akşam 20.30 da yatıyor ve sabah 06.00-06.20 arası uyanıyor. Sabah uyandıktan iki saat sonra bir buçuk saat ve öğlen 12 de yine bir buçuk saat süren gündüz uykularına yatıyor. Saat 17.30 gibi ise yarım saat ya da kırk beş dakika süren bir uyku daha uyuyor. Ne yaparsam yapayım sabah uyanma saatini daha ileri alamıyorum.
    Adını hatırlayamadığım bir Amerikalı yazarın kitabında 06.00 da uyanan bir bebeği saat 05.30 gibi hafifçe uyandırır hemen uyutursak uyanma saatini bir saat ileri alabileceğimizi okumuştum.
    Bu konuda sizin görüşünüzü alabilir miyim?
    Bebeklerimizin uyku düzenleri konusunda verdiğiniz yararlı bilgileriniz için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil