18 Temmuz 2011 Pazartesi

Sabah uykusunu kesmek

15-18 aylık çoğu çocuk sabah uykusundan vazgeçmeye hazırdır. Bazı çocuklarda bu süreç 18 ay sonrasında da gerçekleşebilir. Aslında gündüz uykusu süresinde fazla bir değişim gerçekleşmez. Sadece uyku adedi ikiden bire düşer. Bu da ailecek daha uzun süreli aktiviteler yapabilmek demektir. Bu geçiş tamamlandığında kendimi kuşlar gibi hissetmiştim :) 
Çocukların birçoğu bu değişim gerçekleşmeden önce “bir gündüz uykusu çok az, iki gündüz uykusu ise çok fazla” döneminden geçer. Sizin yapmanız gereken bu geçiş döneminin mümkün olduğunca yumuşak olmasını sağlamaktır. Ancak en iyi koşullarda bile, çocuklar iki üç hafta boyunca huysuz ve keyifsiz olabilirler.
 
Çocuğunuzun bu aşamaya geldiğini şöyle anlayabilirsiniz:
  • Gece boyunca düzenli şekilde, kesintisiz olarak 10-11 saat uyku uyuyorsa.
  • Sabah uykusuna dalması sürekli olarak daha uzun zaman alıyorsa.
  • Sürekli olarak sabah uykularının süresi giderek kısalıyor, ya da sabah çok uzun uyuyup öğleden sonra uykusuna yatmayı istemiyorsa.
Bu geçişi sizin zorla yaptırmanızı tavsiye etmem. Çocuğunuz hazır olduğu anda bu değişimi gerçekleştirmek yönünde size sinyaller mutlaka verir.

6 yorum:

  1. Merhaba,

    West yontemiyle kizim artik geceleri ve sabah emmeye kalktiktan sonra kendisi uyuyor ama oglen uykularini asla kendi basina uyumuyor. Hatta emzirerek bile uyutsam en fazla yarim saat sonra uyaniyor. Cok yorulmadan hemen yatiriyorum ogle uykusuna ama yine de bir ise yaramadi. Nerede yanlis yapiyor olabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızınızın yaşını ve bir günlük güncesini paylaşırsanız bir yorum yapabilirim. Yazdığınız bilgiler yorum yapabilmem için yeterli değil.

      Sil
  2. Kizim dortbucuk aylik. 03/03/2011 dogumlu. aksam 8'de, en gec 8:30 da kendisi uyuyor. Sabah 4-4:30 arasi emmek icin kalkiyor. Yarim saat ile 45 dakika arasi suruyor bu emme seanslari ve yine kendi uykuya daliyor. Sabah kalktiginda da gece uyandiginda da sessiz bir sekilde oynayarak bekliyor yatagin icinde. Ama gunduzleri cok asiri yorulmasini beklemeden, uyku sinyalini gordugum zaman hemen acsa doyurup degilse biraz ninni soyleyip sakinlesince yataga koyuyorum, kesinlikle uyumuyor. Direk konusmadan ya da ninni,sallama olmadan da yatagina koydugum oldu ama degisiklik olmadi. Gunduz uyumamasi gece uykusunu etkiledigi icin yeterki uyusun diye emzirerek uyutuyorum, sonra kucagimda uyuyor cunku yerine koyunca cok agliyor. Farkli mesajlar verip gece uykusunu da etkilemek istemiyorum ama hic uyumamasindan iyidir diye bu yola basvurdum. Gunduz de kendisinin uyumasini nasil saglayabilirim. Gunduz aglatinca cok uzun sure agliyor ve sonunda yorulup uyumuyor. Odayi karanlik yapmak biraz ise yaradi gibi ama yine de geceki gibi zorlanmadan uyudugu olmadi. Yardimci olursaniz cok sevinirim.
    Sumeyye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Detaylı günceyi incelemeden ancak genel yorumlarda bulunabilirim.

      Bu yaşdaki bebeklerin uyku araları 1,5 maksimum 2 saat olmalı. Yani kalktıktan 1,5 saat sonra uyumuş olmalı.

      Emzirmelerinizi uykudan uyanınca yaparsanız, uyku ile emmek arasında bağlantı kurmamış olur. Ayrıca uykusunun geldiğini anladığınızda ninni bebeğinizi irite ediyor olabilir. Bazı bebeklerin uykusu onlarla göz teması kurduğunuzda bile açılabilir

      Sil
  3. Merhabalar, ben 9 aylık kızımın gece uykuları ile sorun yaşıyorum. Bu konuda sizden mümkünse ön bir fikir almak istiyorum. İlginize şimdiden çok teşekkürler. Kızımın bir günlük güncesi genel hatlarıyla şöyledir: 08:30-09:00 uyanma ve kahvaltı
    10:30-11:30 ilk gündüz uykusu.. Pış pış yaparak ve yatağından başka bir kanepede uykuya dalıyor. Sonra yatağına koyuyoruz. Bir hafta öncesinde uykuya dalması 5 dakikada olurken şimdi 15-20 dakikayı buluyor.
    12:00-12:30 meyve
    13:30- 14:00 öğle yemeği (sebze çorbası)
    14:00-15:30 ikindi uykusu. Bu gündüz uykuları bazen yarım saatte de bitebiliyor.ama son günlerde 1 saati buluyor ama uykuya dalmada sorun yaşıyoruz. Çok dönüyor dönerken terliyor bu da uykuya geçişini engelliyor diye düşünüyoruz.
    17:00-17:30 yoğurt
    19:00-19:30 uyku işaretlerini vermeye başlıyor. Ve yatma rutinimize başlıyoruz.
    En geç 19:45 de gece uykusuna dalmış oluyor. Fakat genelde 2 saat sonra ağlayarak uyanıyor ve su veriyoruz. Bazen 1 saati bulan pışpışlarla uykuya dalmasını bekliyorum. Bu pışpışlarda kalkmıyor kafasını yatağa koyuyor fakat bir o yana bir bu yana dönerek uykuya dalma süresini uzatıyor. (Mesela dün gece yedi buçukta uyumuştu. Dokuzda uyandı 11'e kadar pış pış yaptım uyuyor gibi oluyor yatağına koyarken ağlayarak uyandı 2 kez. Bizde kucağımıza aldık biraz oyun oynadık emzirdim, tekrar 12 gibi yatırdım . Yine pış pış ve ninni ile yarım saatte uyudu.)
    Geceleri de bazen 1- 1,5 saat uyanık kalıyor. Ağlayarak yada konuşarak uyanıyor, yatağında ayakta dikiliyor. Bu arada pış pışa devam ediyoruz , gözler arada kapanıyor ama yine etrafa bakmaya devam. Bir daha küçük mıkıldanmalar ya 1-2 kere oluyor yada hiç kalkmıyor.
    Sabah yine 6 gibi uyanıyor su veriyorum 5 dakika bir pış pış ile uykuya devam ediyor.
    7:30 -08:30arası uyanış gece çok sık uyanmışsa 08:30 u buluyor .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogda bir şekilde cevapsız kalmış yorumları gözden geçiriyorum. Sorunuz halen geçerliyse lütfen belirtin. En kısa sürede cevaplayacağım.

      Sil