24 Ekim 2012 Çarşamba

Bu sene de geri alınıyor saatler...


Ha bu sene alınmaz, ha gelecek seneye kaldı derken, yine bir sonbahar geldi ve saatleri 4 gün sonra geri alıyoruz. Bu sene 28 Ekim Pazar günü saat 04:00’de saatler bir saat geri alınaca
Hadi biz bir şekilde adapte oluyoruz ve hatta bir saat fazla uyumanın tadını çıkarıyoruz ama ne zaman yatarsa yatsın kurulmuş saat gibi aynı saatte kalkan çocukları alıştırma için ne yapabiliriz? İşte bunun cevabını aktarmaya çalışacağım sizlere.
- Pazar günü çocuğunuzun biyolojik saatine göre uyanmasına izin verin. Yani sabah kalkma zamanı saate göre 1 saat erken olacaktır.
- Gününüzün geri kalanını yeni saate göre düzenleyin.
- Diyelim ki her gün 20:00’de yatmış oluyor. Bu durumda Pazar akşamı 19:00’da uykusunun geldiğini gözlemleyebilirsiniz.
- Çocuğunuzun gündüz uykusunu tam olarak almasını sağlayın ki yeni saatle 19:30’a kadar dayanabilmesini mümkün olsun. Amacımız her gün belirli sürelerle yatma saatini ileri atmak olacaktır. İleri attığımız süre yaşa göre artabilir veya azalabilir. 10 dakika ile 30 dakika arasında değişmesini öneririm. Aşağıdaki örneği 30 ve 15 dakika üzerinden veriyorum.
- Eğer gündüz uykusunu alamamışsa veya yatma saati geldiğinde çok yorgun durumdaysa o zaman 19:00’da yatırın ve bir sonraki gün 19:30’da yatırmayı deneyin.
- Yatış saatini 19:30’a çektiğinizde sabah çok erken kalkarsa, o zaman 30 dakika olarak gerçekleştirdiğiniz değişimi bir sonraki gece15 dakikaya çekmenizi öneririm.
- Eğer bebeğiniz 15 dakikalık değişime de olumsuz tepki veriyor ve sabah kalkış saati olumsuz yönde etkileniyorsa, en az bir hafta yeni saate göre 19:00’da yatırmanız gerekecektir. Ancak sabahları 7:00’den önce güne başlamasına müsaade etmeyin. Bir hafta gibi bir sürede adaptasyon gösterecektir.
- Bu önerileri, eğer şartlarınız uygunsa, saatler geri alınmadan birkaç gün önce uygulamaya başlayabilirsiniz.
Unutmayın yukarıda verdiğim saatler sadece örnektir ve bebeğinizin yatış ve kalkış saatine göre ayarlanmalıdır. Ayrıca bu önerilerim gece boyu kesintisiz uyuyan bebekler için geçerlidir.
Gündüz uykusunu bırakmış çocuklarda saat değişimine adaptasyon genelde daha çabuk ve rahat olur. Ancak halen gündüz uyuyan bebek ve çocuklarda geçiş daha zorlayıcı olabilir. Ne yazık ki saat mevhumunu öğrenmemiş çocuklardaki bu ortalama 6 yaşın altındaki bütün çocukları kapsamaktadır, biyolojik saatleri kalkış zamanını saatin kaç olduğundan bağımsız olarak belirler.
Her değişimde olduğu gibi bu değişimde de tutarlı olmanız değişimin yan etkilerinden olabildiğince az etkilenmenizi sağlayacaktır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder