15 Ocak 2011 Cumartesi

Artık Zamanı

Uyumayan bir bebek bir kader değildir! Bence sadece kararlılıkla uygulamayı gerektiren metodların bilinmemesidir.

Çok iddialı değil mi? Doğrudur, ama ben buna inanıp yola çıktım ve 45 dakikadan fazla uyumayan oğlum gece boyu uyuyan ve gündüzleri de blok halinde 1-1,5 hatta 2 saat uyuyan bir çocuk oldu. Üstelik de ağlatmadan...

Anne olalı dört yılı geçti ve artık ilk zamanlarda uyku ile yaşadığımız sıkıntıları nasıl halletiğimizi paylaşmanın zamanı geldi. Daha doğrusu zamanı çoktan gelmişdi de benim ruh halim ancak kıvama geldi :)


Çok uzun süredir yaşadıklarımı, neler yaptığımı aklımda oluşturduğum deftere yazıyorum :)Beni düzenli olarak internet'de bir yeri güncel tutma düşüncesi korkuttuğu için, teknolojinin içinde yaşamama rağmen, bir blog oluşturmaya cesaret edememiştim. Özgür ruhum sağolsun. Kendimi birşeylere mecbur hissettiğimde bütün enerjim bitiyor :(

Eylül ayında, gittiğim astroluğun kaydettiği görüşmemizi dinledikçe (Zeynep - Süzmen Şen- Hanım kulaklarınız çınlıyordur umarım :) kendimi kısıtladığım bu korkunun üzerine gitmeye karar verdim. Tabi Mehtap'ın da etkisi yadsınamaz.

Üzerinden üç yıldan fazla bir zaman geçti ama gerek etrafımda benimle aynı sıkıntıları çekenlerle olan fikir alış-verişlerim, gerekse almaya başladığım eğitim sayesinde yaşadıklarımız ve yaptıklarımız aklımda halen taptaze olarak duruyor.

Hatta yaşadıklarımızdan sadece ben birşeyler aktarmıyorum deneyim olarak etrafıma. Oğlumun bakıcı ablası da etrafına birlikte uyguladıklarımızı neler yaptığımızı aktarıyor.

Kısacası eski defterler, tuttuğumuz notlar çıkacak ve herkesle bu macera paylaşılacak.

73 yorum:

  1. Merhabalar,

    Oncelikle blogunuzu kesfettigimde cok mutlu oldugumu soylemeliyim, Turkiye'de de bu konuda uzman birilerinin olması cok sevindirici.

    Bizim 4.5 aylık biri kız biri erkek ikiz bebeklerimiz var. 35 haftalık dogdukları için 3-4 hafta geriden geldikleri kabul ediliyor.

    İkisinin de gunduz uykuları kısa kısa ve duzensiz. Kızım, gunde 5 ogun besleniyor bunların bir kısmı meme kalanı da biberonla 150 ml süt veya mama. aksam 8.30-9.00 gibi uyutuyoruz, 23.00de gece ogununu yiyor ve sabah 7ye kadar uyuyor. Gunduzleri cok duzenli olmasa da gece uyudugu için mutluyum :)

    Ogluma gelince, o da aynı sekilde meme artı biberon ve kızımdan bir fazla gunde 6 defa besleniyor ona da biberonla beslendiği ogunlerde 150 ml veriyoruz. aksam aynı saatlerde uyutuyoruz, uykuya daha zor dalıyor, birkac defa uyandıktan sonra derin uykuya geciyor. Onu da 23.00de besliyoruz. Fakat o sabah 5.00 gibi uyanıyor. Oglum uzun bir donem buyume atagındaydı, sanırım premature dogdugu icin (Bu arada oglum daha dusuk kilolu dogdu, 10 gun yogun bakımda kaldı, kızım hic kalmadı. su aralar oglum kilo farkını kapatmak uzere. Kızım 6 kg. oglum da 5.8 kg oldu) Simdi hala buyume atagında oldugu için mi yoksa alıskanlıktan mı erken uyanıyor onu bilemiyorum. İkisi farklı saatlerde uyanınca gun içindeki rutinleri de hic senkronize olmuyor, o da benim için cok yorucu oluyor. Oglumun daha gec uyanması için ne yapmamı onerirsiniz?

    Simdiden cok tesekkurler, sevgiler
    Ulca

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Tatilde olduğumdan geri dönüşüm biraz gecikti. Kusura bakmayın.

    İkizleriniz erken doğduğu için birçok konuda olduğu gibi uyku konusunda da 3,5 aylıklarmış gibi ele almamız lazım. Yani henüz uyku döngülerinin oturmadığı, uykularının yarısını hafif uykuda geçirdikleri ve dolayısıyla da en ufak bir sese uyandıkları bir evredesiniz.

    Her çocuk birbiriyle aynı değildir. Bunu ikizlerinizde siz de yaşıyorsunuz.

    Oğlunuzun bizim tetikde çocuklar olarak tanımladığımız çocuklardan olduğunu düşünüyorum. Böyle çocukların uyku düzenlerinin daha sıkı takip edilmesi gerekir.

    Sabah 6:00 öncesi uyanma erken uyanmaya girer ve sebebi gece geç yatmasıdır. Uykuya dalamaması da yorgunluğunun olduğunu işaret ediyor. Oğlunuzu biraz daha önce gece uykusuna yatırmanızı tavsiye ederim.

    Büyüme atağı sırasında da uyku etkilenir. Büyüdükçe yeni gelişmeler daha çok yorulmasına sebep olabilir. Bu nedenle şu dönemde erken yatırmanız sizi rahatlatabilir. Ancak bunu birgün yapıp sonucu göremezsiniz birkaç gün istikrarlı bir şekilde yapmanız gerekir.

    YanıtlaSil
  3. Cok tesekkurler, deneyecegim... gercekten de en ufak sese uyanıyorlar ozellikle gunduz uykularında, bu durum ne zaman gecer?

    Bir de Kim West'in kitabının Turkce cevirisi var mı acaba yoksa da nereden temin edebiliriz?

    YanıtlaSil
  4. Altıncı aydan sonra uykuları derinleşecektir.

    Kim West'in El Kitabı Eylül ayı içinde Türkçe olarak yayınlanacak. Diğer kitaplarını Amazon'dan bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Seride Hanım,
    uyku konusunda ciddi problemlerimiz var yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağım. Nereden başlayacağımı da bilemiyorum...Oğlum 37 haftalık normal doğum ile dünyaya geldi. Çok istememe rağmen sadece 1 ay gibi bir süre emzirebildim çünkü sütüm yeterli değildi, doktorlarda kilosu az diye hemen devam sütü vermemi istedi...bir süre direnmeme rağmen vermek durumunda kaldım. O zamanlarda oğlumu beşikte yatıramıyordum çünkü hemen uyanıyordu, bende uyanmasın diye hep göğüsümün üzerinde uyutuyordum...tabi aslında bundan zevk alıyordum çünkü ona yakın olmak hoşuma gidiyordu. Uzun bir süre bu şekilde devam etti. Geceleri uyanıyordu saatlerce uyutamıyordum... zamanla bu oturdu. Sonra bir gün gece uyuyup sabah 8 de uyanmaya başladı, inanamadım, acaba gece uyandı da ben mi duymadım diye şüpheye düştüm :) fakat uyuyordu artık. Bir süre sonra daha erken uyanmaya sonra uyanıp illa bizim yatakta yatmaya başladı. Akşamları 9-9:30 gibi yatırıyorduk ancak bir kaç aydır uyutmam mümkün değil. Bu arada oğlum hala ayağımızda sallayarak uyutuyoruz. Şuan 21 aylık fakat öğlen uyutması bir işkence, bazen 1 saat salladığım oluyor ona rağmen uyumuyor, oysa ki uyku belirtisi mevcut. Geceleri ise 12 den önce uyumak istemiyor. İnanın çağresizim. Bu arada beslenmemiz çok kötü yani devam sütünün dışında bir şeyler yedirmem çok zor :( Acaba ne yapmamı önerirsiniz?? Nasıl düzene sokabilirim, acaba neyi yanlış yapıyorum??? Teşekkürler Lale

    YanıtlaSil
  6. @lale Öncelikle yatış saatlerini düzene koymanız lazım. 24:00 çok geç bir yatırma saati. Bu yaşta gece 11 saat gündüz 2 saat minimum uyku uyuyor olması lazım. Bundan daha kısa süre uyuması durumunda aşırı yorgunluk söz konusu olur ve bahsettiğiniz tablo oluşur. Eğer gece boyu uyuduğu zamanlar olduysa, kendi başına uyumayı bir şekilde öğrenmiş demektir. bunu tekrar hatırlatmanız yeterli olacaktır.
    Uykusu düzene girince, beslenmesi de düzene girecektir.
    Uyku düzenini oluşturmakta güçlük çekerseniz uzun soluklu bir çalışma yapılması gerekir. Bu durumda ilgilenirseniz bana seride@uykumelegi.com'dan ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  7. Seride Hanım, çok teşekkür ederim...son 3 gündür daha erken uyutmayı başardık bakalım böyle devam edecek mi...aksi taktirde sizinle iletişime geçeceğim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Seride hnm merhaba,

    Size yukarıdaki yorumu yazdıktan sonra oglum oldugu bir aşı sonrası cok ateslendi ve 2 gece ustuste tum uyku duzeni bozuldu sonrasında da bir turlu toparlanamadı, son 1 haftadır geceleri defalarca uyanıyor bazen tekrar uyutabiliyoruz bazen de mumkun olmuyor, beslemeden uyutamıoruz. Yanlıs alıskanlıklar gelistirmekten korkuyorum. Ayrıca yine son zamanda nedendir anlayamadım azaldı bitiyor dedgimiz gazlanmalar tekrar ortaya cıktı bazen de gazdan uyanıyor, gazını cıkardıktan sonra bazen uykuya devam edebiliyor bazen de edemiyor... Gaz problemi olan bir bebekte uyku duzeni oturtmak gercekten cok zor. Ne yapmamızı onerir siniz?

    Cok tesekkurler, sevgiler

    Ulca

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,

    Bulunduğum beldede internet sitelerine bağlanamayınca (Turkcell sağolsun) sorunuzu hem yayınlayamadım hem de cevaplayamadım :(

    Gaz problemi mi yoksa reflü mü? Bunu bir doktorunuza danışın. Bebek reflüsü bebeklerde 4. ayda en üst noktasına çıkar. Bu da bebekleri oldukça rahatsız eder.

    İki gün bozulan düzenin oturması dört günü bulur. Bu nedenle sabırlı olmanız lazım.

    Şu anda bebekleriniz 4 aylık. Yani 1,5 - 2 saat uyanık kalabilirler. bu sürelere dikkat ederek uyutursanız, tıbbi sebeplerden dolayı uyanıyor ya da yarı uyanıklık durumunda uykuya dalamıyor olsalar bile, daha az gece uyanmalarının olduğunu gözlemlersiniz.

    YanıtlaSil
  10. Cevabınız icin cok tesekkurler, tavsiyeleriniz bizi cok rahatlatıyor :)

    Reflü için bir test yapılmadı ama doktorumuz gaz oldugunu dusunuyor.

    Sabırla bekliyoruz, dun geceyi daha iyi gecirdik, umarım devamı gelir...
    Gunduz uyanıklık sureleri ile ilgili daha dikkatli olacagım cok tesekkurler.

    1-2 sorum daha vardı :)
    Bebeklerin uyku arkadasları olmasını dogru buluyor musunuz? (oyuncaklı blankie ler gibi)
    Beyaz gurultu oyuncakları ile ilgili ne dusunuyorsunuz? (Sleep sheep gibi)

    Simdiden cok cok tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  11. Düzen tam olarak oturuncaya kadar bazı geceleriniz kötü geçebilir bu moralinizi bozmasın.

    Bebeklerin uyku arkadaşı olmasını öneriyorum. Gece kalktıklarında, özellikle ayrılma anksiyetesi yaşadıkları dönemlerde, kendilerini güvende hissetmelerini destekliyor.

    Sleep Sheep gibi oyuncaları 6 aydan küçük bebeklerde eğer evleri çok gürültülü ve sese karşı çok hassaslarsa öneriyorum. Ancak sleep sheep'in bir eksisi belirli bir sürede doluyor olması. Türkiye'ye henüz Beyaz Ses makineleri gelmedi. Geldiğinde onları tavsiye edeceğim.

    YanıtlaSil
  12. Bizim yurtdışından alma imkanımız var, nasıl bir Beyaz Ses makinesi öneriyorsunuz? Nasıl, nereden bulabiliriz?

    YanıtlaSil
  13. @zeynepzeynep Amerika'da bulunan Marpac Sleep Mate 980 adlı makinayı öneriyor Amerika'daki meslektaşlarım.

    YanıtlaSil
  14. uyku meleği benim 12 aylık bir bebeğim var.geceleri hiç yatmazdı gece7-8 kez uyanırdı.1 senem böyle geldi geçti.sonunda kontröllü ağlatma tekniği öğrendim ve uyguladım şimdi gece uykuları normalleşdi.fakat uyku sorunlarımız bitmedi.akşam 11.00 yatsa akşam 8.00 yatsa hep aynı saatte uyanıyor sabah 7.00uyanıyor.ama şimdi 2gündür 6.30uyanıyor.ama ben genede her akşam 8 yada en geç 9 yatırıyorum akşam uyku düzeni var.birde kendi evi dışında kaldığında yatmıyor kesinlikle.annemlerde kalmışdık ağladı ve gece 2.00 kendi evimize geçmek zorunda kaldık.bebekler gerçekden yataklarını ararlarmı?..birde her sabah bu kadar erken uyanmısını biraz olsun ileriye çekebilirmiyiz.en azında 8-9 yeterli olabilir.

    YanıtlaSil
  15. @duyguozdemir Sabah etken kalkmalarda ilk baktığımız nokta gece yatış saati ve gün içindeki uyku düzenidir. Son iki gündür bir farklılaşma yaşıyorsanız, bebeğinizin hayatında yorgunluğunu etkileyecek ne gibi bir değişiklik olduğu öncelikle gözden geçirmelisiniz. Birkaç gün normal saatinden 20-30 dakika erken yatırmanız işe yaracaktır.

    Bazı çocuklar değişikliklerden hoşlanmaz. Ancak ağladığı için istediğini sonun yapmış olmanız bebeğinize ağladığı zaman istediğini elde edebileceği sinyalini vermektedir.

    Bebeklerde normal kabul edilen uyanma saati 6:00 - 8:00 arasıdır. Yani 7:00'de kalkan bebeğiniz en ideal saatlerden birinde kalkmaktadır. Akşam uykusuna 15 dakika geç yatırdığınızda sabah geç kalkıyorsa bu değişimi yapabilirsiniz. Ancak bazı çocukların biyolojik saatleri bu tarz değişiklikleri yapmanıza müsade etmez.

    YanıtlaSil
  16. merhaba,11 aylık bir kızım var sezeryanla dünyaya geldi. ilk bir ay uyku problemi yoktu fakat daha sonra gündüz nerdeyse hiç uyumadan akşama kadar ağlıyordu. bütün gün kucağımdan koltuğa bile bırakamıyordum,3aylıkken çarşafla sallamaya başladık daha sonra ben gündüz yalnız olduğum için o da olmadı bu sefer çingene beşiği kurduk ve her emmeye kalktığında sallamadan uyumadığı için sabaha kadar beşiği sallamaya başladım. 6.aya kadar bu böyle sürdü, daha sonra akşam uykusu kavramını öğrendi sonunda ve hava karardığında uyku vaktinin geldiğini anlayıp uyumak istiyordu. ama hala gündüz uykusu uyuyamıyordu ve ağlıyordu. ayağımda sallamaya başladım ve ayağımda salladığım müddet uyumaya başladı ve aylarca böyle sürdü.. (bu arada akşamları çok erken uyuduğu için sabah en geç 6da kalkıyordu,ve tabi gece de 6-7 kere kalkıyordu) şimdi dediğim gibi 11aylık ve gündüz 2 kere uyuyo,bazen 1saati geçiyor bazen yarım saat olmadan uyanıyo ve akşama kadar huysuz oluyor.. gecede hala erken yatmak istiyor ben 7 buçuğa kadar zor ayakta tutuyorum.. sabah da 5 bazen de 6 da kalkıyor. gece de saat başı su içmeye kalkıyor.. artık bu uykusuzluk beni o kadar yordu ki sinir sistemim iflas etti.. biraz uzun oldu mazur görün.. cevabnızı sabırsızlıkla bekliyorum..

    YanıtlaSil
  17. @melis Zor günler geçirmişsiniz ve 11 aydır uykusuzluk çekiyor olmak çok zor olsa gerek.

    Akşam geç yatırdığınızda geç kalkar diye düşünmeyin. Gece 11 saat ortalama uyuması gerektiğinden 19:00'da yatırdığınızda 6:00'da kalktığını birkaç gün içinde gözlemlersiniz.

    Gündüz uykularının 1-1,5 saat arası olması lazım. İki uyku doğru sayıda bir uyku ama toplam süre de önemli. Uykularını uzatma çalışması yapmanız lazım. Uykuyu uzatmak kolay değildir ve 4-6 haftada ancak sonucunu alırsınız.

    Tabi bir de bebeğinize kendi başına uykuya dalmayı öğretmeniz gerekiyor. Bunun gündüz uykularına da faydası olur mutlaka. Uygulayacağınız uyku metodunu seçerken kendi yaşam felsefeniz ve bebeğinizin yapısını göz önünde bulundurmalısınız.

    Ben Kim West'in metodunu kullanarak danışmanlık veriyorum. İsterseniz Kim West'in 'İyi Uykular, Tatlı Rüyalar' kitabını da alarak metodu uygulayabilirsiniz

    YanıtlaSil
  18. merhaba 2 ayını henüz bitirmiş torunum var geceleri 2 saatte bir uyanıp besledikten sonra maksimum üç saatide bulan uyku düzeni var ama son 1 haftadır gündüz uykuları 1 er saat ara ile 15 veya 20 dakikalık uykular odu aslında uyanınca hala uyku hali oluyor ama anında tekrar uyanıyor tabii gaz sancısı diyoruz damlalar ve sıcak havlularla bu sorunu en aza indirgemeye çalışıyoruz fakat sonuç yine aynı anneyi emmekte ama acaba açmı kalıyor kızımla bunun endişesini yaşıyoruz gündüz bir buçuk ve bir saati bulan aralıklarla emiyor annede süt yetmiyorda o yüzdenmi gündüz çok çabuk uyanıyor geceleri sütü daha çok oluyor annesinin uykudada sorun fazla yok gündüz uykusunu tedirgin eden etken nedir ve ne gibi öneriniz olacaktır şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. bebeğim iki aylık gündüz uykularını nasıl düzenleyebilirim

    YanıtlaSil
  20. @balım Vereceğim cevabı değiştirmiyor ama söz konusu bebek torununuz mu yoksa bebeğiniz mi merak ettim.

    Ortalama 2,5 ayda uyku döngüleri oturur. Bu nedenle uzun ya da kısa uykudan henüz bahsetmek çok müm değil. Ancak bebeğiniz vücudunu geriye doğru yay gibi yapıyor veya başını yatarken geriye doğru sarkıtıyorsa, doktorunuza reflü konusunda danışmanızı öneririm. Bazı bebekler sık emerler ama ortalamaya baktığınızda 2 aylık bir bebeğin 2,5 - 3 saatte bir beslenmesi normal kabul edilir. Reflü çok sık uyanma ve rahatlamak için emme, emince daha çok reflünün tetiklenmesi kısır döngüsüne yol açabilir. Reflüyle ilgili bir sıkıntı yoksa ilerleyen haftalarda yeniden yazışabiliriz.

    YanıtlaSil
  21. öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim söz konusu bebek benim baldanda tatlı balım 2 ayını bu gün bitirmiş erkek torunum olur bebeğimimizin vucudunu geriye doğru yay gibi yapıyorsa demişsiniz tam aksine öne çekmeler ve ellerini kollarını sürekli hızlı bir şekilde hareket etmelerden mütevvellit gündüzuykularında çok sık uyanıyor ben önceleri gaz sancısıdır dedim elbette oda var sanıyorum fakat bu durumu geceleri yaşamıyor genelde 2 veya 3 saatte bir uyanıyor sorunumuz gündüz uykularında derin bir uyku uyuyamamakta sürekli el ve kollar, bacaklar hareketli uyku var gözünden akıyor 10 veya 15 dakika uyuyup uyanıyor bizimde endişemiz acaba açmı kalıyor ağlama yok sanki uykusunu almışta uyanmış gibi eğer anında kaldırsam çok keyifli kalkacak fakat pış pışlıyorum tekrar dalıyor ama 5 dakika sürmüyor bütün gündüz akşam 20.30 a kadar böyle kızımda yorgun düşüyor bu seferde sütümmü yetmiyor diye kendi üzülüyor umarım yanıtınız bize ışık tutacaktır sevgi ile kalın

    YanıtlaSil
  22. @balım Torununuzun bu kadar sık emmeye ihtiyacı olup olmadığını doktorunuza danışmanlısınız. Bence 2,5 - 3 saat rahatlıkla emzirme araları olabilir. Tekrar geri uyutmakla kesinlikle doğru yapıyorsunuz. Bu ilerleyen aylarda size çok yardımcı olacaktır. Ancak bu kadar sık uyanan bebeklerde reflü gibi tıbbi sebeplerin olup olmadığından emin olunmalıdır.
    Ayrıca kilo alımı normalse sütün yetmemesi söz konusu olamaz. Bu nedenle içiniz rahat olabilir. Ayrıca sütün yetmemesi de hayatın sonu değildir. Emzirmek doğal olan ve tercih edilen olmalıdır ama seçenek olmadığında da bence üzülmek sadece olanı da kaybetmenize neden olur.

    YanıtlaSil
  23. sayın uyku meleği çok teşekkür ederim yanıtınız için tabiki doktorunada reflü olayını soracağım ancak aklıma takılan şu bu reflü rahatsızlığı geceleride aynı periyodik uyanmaları yaşatmazmı geceleri uykusu gayet güzel 3 saatte hatta üçbucuk saate bir uyandığı oluyor ve çok güzel emerek tekrar uykuya dalıyor bütün sorun gündüz uykularında sabah 6 dan sonra akşam 8 veya 9 a kadar bu sıkıntı sürüyor neden gündüz ortamıda gece kadar sessiz ve sakin olarak ayarlıyoruz ama inatla kaldırsak sanki hiç uyumayacak yavrucuğum :))) kusura bakmayın sizi belki yoruyorum ama bazen insanın tecrübeleride bu yeni versiyon bebeklerimize yeterli gelmiyor galiba :)) ben annesini büyüttüm ama ne reflü bilirdik ne bişey be kızım torunda galiba daha bir hassas oluyoruz sanırım hem öğretiyoruz anneye hemde bakımını üstleniyoruz herşeyin mükemmelinimi istiyoruz bilemiyorum kilo alımı gayet iyide sadece merak ettiğim veya neyi yanlış yapıyoruz onu öğrenmek adına reflü var ise allah korusun yyinede neden gece değilde gündüz uykularınımı etkiliyor sevgiler yavrum

    YanıtlaSil
  24. @balım Ne mutlu torununuza bu kadar ilgili ve doğru bilinen yanlışlara tutunmaya çalışmayan bir ananesi var :)
    Yazdığınız her satırda farklı bir detay var aslında. Ancak şunu söyleyebilirim. Aşırı yorgunluk durumunda gündüz uykuları da sekteye uğrar. Bu nedenle uyku ipuçlarını gözlemlemeli ve ona göre uyutmalısınız. Ayrıca uyku uzatması da yapmanız gerekir. Bunun için Felaket Uykusu başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
    Gündüzleri beyaz sesi kullanmayı deneyebilirsiniz.Uykuların daha uzun olmasına yardımcı olabilir. Ancak bunu altıncı aydan sonra kesmenizi öneririm.
    son olarak da şunu belirtmek isterim. Bebekler neden sonuç ilişkisini iki yaşına kadar kuramaz. bu nedenle onlar için birşeyden sonra başka birşey geliyor vardır. Eğer gününüz aynı düzende devam etmezse o zaman bebeğiniz hangi hareketinden sonra neyin geleceğini bilemediğinden ve belirsizlik güvensiz bir ortam yarattığı için de gündüzleri çok huzursuz olabilir.
    Daha ileri bir değerlendirme için karşılıklı gelip konuşmamız gerekir. Ancak bunu 2,5 aydan önce yapamayız zaten

    YanıtlaSil
  25. canım önerilerin için çok teşekkür ederim felaket uykusunu aynen uyguluyorum uyuma süresi ve uyanma süresi tamda verdiğiniz zaman dilimi kadar:)) demekki usanmadan ve paniklemeden sabırla aynen devam etmem gerektiğini anlamış durumdayım umarım verdiğiniz süre sonunda düzeni tuttururuz minik kuşumla :))ancak sormak istediğim bişey var bağışlayın evladım bu beyaz ses nedir bunu anlayamadım:)) bizler çocuklarımızı büyütürken duymadığımız şeyler bunlar aydınlatırsanız sevineceğim ayrıca sabırla gündüz uykularını böyle devam edersek şu an 8 haftalık siz 4 ile 6 hafta sürer demişsiniz benim balım 8 haftalık önerdiğiniz periyodları uygulamam bir sonuç almamızı sağlarmı :)) aydınlatıcı yanıtlarınızı bekliyor tüm güzel dileklerimi güzel yüreğinize iletiyorum

    YanıtlaSil
  26. @balım Beyaz ses, fön makinasının, elektrik süpürgesinin verdiği ses gibi sürekli aynı desibelde olan sese denir. Anne karnında bebekler 80 desibel sesde yaşarlar doğuncaya kadar ve sessizlik aslında onlar için bilinmeyen ve güvenli olmayan durumdur. Ayrıca beyaz ses ani ses değişimleri de bloklar ve bebeğin etkilenmemesini sağlar.
    Torununuza kendi başına uykuya dalmayı da öğretmeye başlayabilirsiniz 10. haftadan itibaren

    YanıtlaSil
  27. çok teşekkür ederim canım evet haklısınız elektrik süpürgesinden uykuda çok etkilenmiyor bakalım bir süre devam edelim umarım gündüz uykularıda gece uykuları gibi düzene sokmayıbaşarırız:)) kendi başına uyumaya nasıl başlamalıyım 10 cu haftadan sonra denemeliyim nasıl bir öneriniz olabilir:)) henüz gündüz uykularını tam oturtamamışım onu becerebilecekmiyiz evladım önerilerinizi uygulamak isterim inanın bunları size yazıyorum ama torun farklı be kızım sanki hiç çocuk büyütmemişim gibi sevgiler.

    YanıtlaSil
  28. @balım Gerek annenin felsefesine ve gerekse çocuğun yapısına göre bir metot seçmelisiniz. Farklı metotlar hakkında kısa bilgiyi Hangi Metot - 2 başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
    İnternet üzerinden ancak küçük dokunuşlar yapabiliriz ancak a'dan z'ye bir uygulama için danışmanlık ve koçluk hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Detaylı bilgiyi sayfanın en sonunda bulabilirsiniz

    YanıtlaSil
  29. sayın uyku meleği tüm önerileriniz için teşekkür ederim ben bir şeyin daha farkına vardım yavrum üç aşı birden olmuştu huzursuzluğunu birazda ona bağlamıştım ama yukarda okudum kadarı ile 2günlük düzensizliğe 4 gün vermişsiniz sanırım 4 günlük düzensizliğide 8 gün diyebilirmiyiz çünki bir haftalık gözle görülen huzursuzluk vardı biraz olsun tavsiyeleriniz ışığında düzen tutturmaya başladık galiba:)) yinede yardımlarınız için teşekkür eder sorularıma yanıt alacağım bir bir danışman tanıdığım için dahada rahatım o ufak tefek dokunuşlar bana inanın ışık tuttu görüşmek üzere sevgi ile kalın yavrum.

    YanıtlaSil
  30. İyi günler seride hanım benim 2.5 yaşında hiperaktivite problemi olan bir oğlum var sinopta yaşıyorum 2 ay önce İstanbul terapi merkezinde psikiyatr Gökşin beyle tedaviye başladık gece uyku problemi için ilaç verdi 1 aya yakın kullandım ama faydasını göremedim 2.5 yıldır uyumuyorum diyebilirim görüşmemiz mümkün mü sizinle irtibata geçebilirmiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen benimle seride@uykumelegi.com'dan irtibata geçin. Mesajınızda oğlunuzun uyku düzeni ile ilgili daha çok detay verebilirseniz bir fikrim olabilir. İlaç alan ama uyumayan ve programdan sonra kesintisiz uyku uyuyan danışanlarım oldu. İlaç her zaman işe yaramıyor. Bir de bence gereği yok.

      Sil
  31. slm seride hanım benim 3 aylık bir kızım var kızım dogdugu günden itibaren gece uykusunu pek sevmiyor karnımdayken gündüzleri uyur geceleri hareket ederdi:)benim kızım şu aralar gece 2 den uyuyo 11 de uyanıyor.ben uykusunu öne almaya calışıyorum ama nafile erken uyusada en fazla 15 dk sonra uyanıyo ayagımda sallıyorum yada emziriyorum ancak o sekılde uyuyo dedigim gibi en fazla 15 dk gece 2 de kurulmuş saat gibi bi bakıyorumm uyumus napabilirim şimdiden teşekürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belirli aralıklarla sabah 15 dakika daha erken kaldırarak günün geri kalanını adapte edebilirsiniz. Böylece günler içinde kayma olacaktır. Biyolojik ritmi alışınca bunu kırmak zaman alır. Ama tutarlı ve sabırlı bir çalışmayla yatma vaktini 20:00 - 22:00 arasında bir saate oturtabilirsiniz.

      Sil
  32. Seride hanım merhaba,
    34 haftada doğan şu an 6 aylık (düzeltilmiş 4.5 ay)lık bir bebeğim var. Çok meraklı ve hareketli, heyecanlı bir bebek. Şu an gündüz 3,5-4 saat, gece kesintili 7 saat uyuyor. Problemimse uyutmak, her uyutma seansı onun tarafından yönlendirilir hale geldi, bazen sallanmak, bazen biberon, bazen hepsi ama hiçbiri.Uykusu geldiğinde ee diyerek haber veriyor, ama uyutmak kabus. Uyku saati gelecek diye korkuyoruz.Kucakta sallayarak uyutabiliyorum, baskın ve itirazcı bir bebek, her geçen gün daha baskın hale geliyor.İnternette araştırıyorum, Kim west'in kitabını sipariş ettik, artık sadece benim kucağımda uyuyor neredeyse.Belim tutmuyor artık. Ama çok zor, ne yapmalıyım?
    Size tekrar geçmiş olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebeklerin 2 yaşından önce neden-sonuç ilişkisi yoktur. Bildikleri bir davranıştan sonra başka bir davranışın geldiğidir. Siz tutarlı olup onun aynı davranışına karşın aynı davranışla karşılık verirseniz bunu 3 gün içinde kabullenir. Şu an o kadar farklı uyutma şekilleriniz var ki hangisinin arkasında uyuması lazım kafası karışmış durumda. Bu nedenle pili bitene kadar deniyor ve bittiği noktada neyle uyursa onunla uyumak istediğini düşünüyorsunuz.
      Kim'in kitabı 6 aydan büyük bebekler için önerilerde bulunur ve uyku konusunda düzeltilmiş yaşı baz alırız. Zaten gündüz uyuduğu süre de bunu işaret ediyor. 6 aydan küçük bebeklerde özel çalışılması gerekir. Çalışma şeklini sayfanın sağ tarafında bulabilirsiniz. Tek değişiklik sürede olmaktadır. 6 aydan küçük bebeklerde ortalama 4 hafta sürmektedir program

      Sil
  33. merhaba,
    benim 14 aylık bir kızım var. ilk 5 ay ben baktım ve hiç uyku sorunu yaşamadık. İşe başladığım günden itibaren yani toplam 9 aydır, maksimum 1-1,5 saat deliksiz uyuyabiliyor. Sürekli emmek istiyor. Artık mememi emzik gibi kullanmaya başladı. Mememden ayırıp yatağına yatırdığımda hemen uyanıyor, yatağına yatırabilsem bile 1 saat içinde hemen uyanıyor ve emzirmezsem hiç durmadan ağlıyor. Ağlamasın diye de emzirmek durumunda kalıyorum. Sanırım beni özlediği için geceleri bunu yapıyor fakat çalıştığım için artık dayanacak gücüm kalmadı.Dün mesela sabah 9 da kalktı. Akşam 18'de 1 saat uyudu, gece 02'ye kadar oturdu ve 2'den sabah 8'e kadar ağladı, yarım saatlik bölünen uykularla uyumaya devam etti.
    Tüm bu uyuma yöntemlerini için geç mi kaldık? Ne yapabiliriz? İşyerinde zor ayakta duruyorum. yardımlarınız bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk 5 ayın sonunda mutlaka fiziksel bir gelişim gerçekleşmiştir ve bu sırada daha çok gündüz uykusu ihtiyacı duymuştur. Bunun gerçekleşmemesi sonrasında zaten gerisi çorap söküğü gibi gelmiştir.

      Gündüz uykularını düzenlemenizi, gece emzirmeyi tamamen kaldırmanızı öneririm.

      Hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız. Kim'in kitabını alıp oradaki önerileri uygulayabilirsiniz ya da ben birebir çalışmak istiyorum diyorsanız bana eposta atabilirsiniz.

      Sil
  34. merhabalar uykusuz gecen bi gecenin ardindan nette deli gibi ben nerde neyi yanlis yapiyorum diye aranirken burada buldum kendimi :) 9 aylik bir oglum var ilk 6 ay gece uykulari gayet duzenli olan bebegim hatta gece emzirmek icin uyuyakalmayayim diye saat kurarken :) 6. aydan sonra saat basi uyanmaya basladi. uykuya dalmasi icin pusetle evin icinde bir iki tur atiyorduk simdi ondan vazgecireyim kendi kendine uyusun isterken memede yada kucagimda uykuya dalmaya basladi gece de her uyandiginda mememe yada kucagima almadan uykuya dalamiyor . gunduz bazen 2 bazen de 3 kez uyuyor gunduz uykulari daha deliksiz yatti mi en az 1 saat yada daha fazla uyuyor. gece 10 dan once uyumuyor . kafam oyle daginik ki uykusuzluktan dogru durust cumle kurup sorunumu bile anlatamadigimin farkindayim :) gece emzirmeyi kesmem gerektigi soyleniyor ama boyle olunca da uykuya dalamiyor asil sorun bu galiba tesekkurler simdidenn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6 ayda mutlaka fiziksel bir gelişim göstermiştir. Buna bağlı olarak da yorgunluk seviyesi artmış ve uykularına olumsuz etki etmiştir diye düşünüyorum.
      Bebekler uykuya akşam nasıl dalarsa, gece uyanınca da aynı şeyi ister. Yani bebeğinize kendi başına uykuya dalmayı öğretmediğiniz sürece gece beslenmeyi kestiğinizde yerine mutlaka başka birşey koymanız ve akşam yatırırken de o metotla uyutmanız gerekir. Bu nedenle acilen kendi kendi uykuya dalmayı öğretmenizi öneririm

      Sil
  35. Merhaba
    Benim 38 haftalık sezeryanla dünyaya gelen 4,5 aylık oğlum var. Doğduğu günden bu yana kendi odasında, kendi yatağında, kendi kendine uyumayı başarabilen bir bebek. Akşam 19:00-20:00 arası uyuma, kesintisiz (6-7-8 va hatta bazen 9 saat)uyku, ardından uyanma, emme (doğumdan itibaren sadece anne sütü ile besleniyor ) ve sorunsuz tekrar uykuya devam etme. Sabah en geç 08:00 uyanma, şeklinde bir düzenimiz vardı. Bu düzen 2. aydan itibaren oluştu ve 3 aylık olana kadar devam etti. Ancak 3. ay doktor kontrolümüzde doktorumuzun tavsiyesi ile 4 saat sonra uyandırmaya başladım. Saat 23:00 civarı yatağından alıp, uyandırmamaya dikkat ederek emzirip tekrar yatırdım. Fakat bir süre sonra benim uyandırmamı beklemeden kendisi uyanmaya başladı ve bu şekilde kesintisiz uykulardan eser kalmadı:( Gece boyunca bir kere beslenen bebeğim önce 2 kere, şu anda da 3 kere beslenmeye başladı. Uyanmalarda sonra uykularımız sorunsuz devam ediyor. Bu arada gündüz uykularımız: uyanma sonrası 2 saat ayakta kalma sonrasında 30-45 dak. kısa 2 veya 3 güzdüz uykusu şeklinde. Düzenin neden değiştiğini çok merak ediyorum ve bu şekilde melatonin hormonundan hala eskisi kadar faydalanmadığını düşünüyorum.Şimdiden çok teşekkür ederim. SAYGILAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden uyanmaların arttığı konusunda yorum yapabilmem için verdiğiniz bilgiler yeterli değil. ancak şu an için uyanmalarınızın en büyük sebebi gündüz uykularının kısalığı. Gündüz uykularını azaltmak için çalışmalısınız. Bunun için 'Felaket Uykusu' yazımı okumanızı tavsiye ederim.
      Ayrıca doktorunuzla bebeğinizin geceleri ne kadar beslenmeye gerek duyduğunu yeniden değerlendirebilirsiniz. Bebeğinizin uyanmasında tıbbi bir sebep olup olmadığından emin olduktan sonra kendi başına uyuması için çalışmalara başlamalısınız

      Sil
  36. Cevabınız için çok teşekkür ederim. Önerdiğiniz yazıyı okudum. Gündüz uykularının kısa olmasının gece uykuları için her hangi bir problem teşkil edeceğini hiç düşünmemiştim. Bebeğimin gündüz uykularının 1 saat ve üzeri olduğu zaman ( çok nadir ) gece de daha uzun uyuduğunu şu anda çok iyi hatırlıyorum :) Şubat ayı içinde doktor kontrölümüz var bebeğim 5 aylık olacak. Söylediğiniz gibi herhangi bir tıbbi neden yoksa uyku düzenini tekrar oluşturmak çok uzun sürermi? Bu arada kitaplarda 4. ay alışkanlıkların oluştuğu ay diye okumuştum, bizim de uyku düzenimiz 4. ayda bozuldu, düzeltmek için geç kalmış olabilirmiyim ?Şimdiden çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyku düzenini oluşturmak için henüz başlarda sayılırsınız. Gündüz uyku düzenini oturtmak 4-6 hafta arası sürer.

      Sil
  37. size ulaşamadım bir türlü eğer bu yayınlanırsa sorularım olacak sevgiler

    YanıtlaSil
  38. nihayet size yeniden ulaşabildim seride hanım torunum bebeğim 5 şubatta 4 ayını bitiriyor tavsiyelerinizden çok faydalandım öncelikle teşekkür ederim ancak şu noktayı henüz oturtamadım gündüz uykuları hala çok kısa 1 saat uyuyor 1 saat ara veriyor tekrar 1 saatlik bir uyku seansı :) bu durum akşam 9.30 veya 10.30 a kadar böyle sürmekte bu saatten sonra sabah 4. 30 veya 5.30 a kadar uyanmadan uyuyor sonra yine 1 er saatlik uykular devam ediyor öğlen 1 de uyuttuğum zaman 15.30 a kadar uyuyor ama 1 saat sonra kesinlikle uyanıyor ve pışpışlayınca devam ediyor 15.30 kadar sizce normalmi yoksa alıştırma eyleminde geçmi kaldım tavsiyelerinizi uyguladım ama bu kısa uykular bizi zorluyor ne yapmalıyım gece uykusu normalmi tavsiyelerinizi inançla bekliyorum canım sevgi ile kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ay için 6-8 saat arası kesintisiz uyku normal. Bazı bebeklerin biyolojik ritmi farklı olabilir. 1 saatin altına uykuların düşmemesine dikkat edin. 6 ayda da mutlaka kendi başına uyuma eğitimi verin. Böylece 6 aydan itibaren uyuyan bebekler, mutlu ananeler kulübüne siz de katılırsınız :)

      Sil
  39. Merhaba uyku meleği ;
    Yazışmalarımızın ardından gündüz uykularını(henüz tam olmasa da) uzatmaya başladık. Tavsiyenize uyup, bebeğimin 30 dak. sonra tekrar uykuya daldığını görünce çok şaşırdım ve bu şekilde uyku süresi 1-1,5 saate çıkabiliyor. Ancak sormak istediğim bir soru var size. Bebeğim doğduğu günden bu yana ev işlerinde anane ve babaneden yardım aldık, sağolsunlar her gün veya gün aşırı gelip yükümü hafifletmeye çalışıyorlar. Ancak başlarda oğlum bu minik kalabalıklara tolerans gösterirken, şu anda evde birileri varken gündüz uykularında zorlanıyor gibi düşünüyorum. Bebekler bu gibi durumlarda uykuya dalmakta ve uyku süresini uzatmakta zorluk çekebilirler mi ?? Bu arada " iyi uykular, tatlı rüyalar" el kitabına nasıl ulaşabilirim. Şimdiden teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde sürekli bulunmayan misafirler geldiğinde bebekler daha çok yorulurlar ve normal yatma zamanlarında yorgunluğa bağlı olarak uykuya dalmaları zorlaşır. Bu gibi durumlarda biraz daha erken yatırmanız durumu düzeltebilir.
      Bir de oyundan direk alıp yatağa götürmek yerine odada sakin şekilde oynayacağınız ve geçiş yapacağınız bir aktiviteyi de devreye sokabilirsiniz.
      Kitaba sayfanın sağ tarafındaki kapağa tıklayarak ulaşabilirsiniz.

      Sil
  40. Seride hanım merhaba,
    37 haftalık doğum yaptım ve şuan oğlum 3 aylık. fakat doğduğundan beri neredeyse hiç uyumadık.. en uzun uykumuz 4 saat (o da 3 ayda 5 kere bile olmadı)3 aydır uykusuzluktan bende kendimi çok yorgun hissediyorum. bu durum sütümüde etkilemeye başladı..
    ve artık uyuyalım istiyorum :( ne yapmam gerektiğiyle ilgili bilgilerinizi rica ediyorum.
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erken doğum söz konusu olduğundan bebeğiniz uyku düzeni açısından 2,5 aylık sayılır. Uyku döngüleri henüz oturmaktadır. Bu nedenle şu anda uyku saatlerine dikkat etmek dışında birşey yapamazsınız. Bebeğiniz düzeltilmiş yaşı itibariyle 3 aylık olduğunda birlikte bir plan oluşturup uygulamaya almanızı sağlayabiliriz

      Sil
  41. seride hnm merhaba,
    bloğunuzu yakın zamanda twitter üzerinden takip etmeye başladım.benim 09.07.2010 doğumlu 19 aylık bir oğlum var.ilk üç ayımızı kolik nedeniyle huzursuz ve uykusuz geçirdik.tabi bu dönem içerisinde sallanarak uyumaya alıştı.geceleri çok geç 23:00 de ancak uyuyor.buna rağmen uyumasından 1-2 saat sonra mutlaka mızıklayarak yeniden uykuya dalmasında yardım istemekte. bunu takiben 2:30 gibi tekrar uyanıp süt içtirkten sonra sabaha karşı 6-7 gibi uyanıp tekrar uykuya dalmada yardımcı olmamızı istiyor.ve daha sonra sabah 8-9 gibi kalkış yapıyoruz.öğlen 14:00 civarı yaklaşık 1,5 en fazla 2 saat uyuyor. tabi geceleri daha sık uyandığıda oluyor.sizin bize öneriniz ne yönde?hangi metodu uygulamamızı tavsiye edersiniz.doğum yaptığımdan beri gece kesintisiz uyumaya hasret kaldık.önerileriniz için şimdiden tşk ederim.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle gelişimi normal ve doktorunuz da aksini söylemiyorsa gece beslenmesini kesmenizi öneririm.

      Hangi metodu seçeceğinize sizin karar vermeniz lazım. Bu kişisel bir tercihtir. Benim bu noktada tarafsız bir cevap veremem çünkü hem kendi oğlume Kim West metoduyla eğitim verdim, hem de bu metodu kullanarak danışmanlık veriyorum.

      Uyku ipuçlarını oğlunuz sizin yatma saati olarak düşündüğünüz saatten daha önce veriyor olabilir. Çocukların uykusu söz konusu olduğunda kolunuzdaki saati unutmanız gerekir. Önemli olan çocuğunuzun ne kadar süre ayakta kalabileceğidir. Gece yatış saati daha erken saatlere geldikten birkaç gün içinde gece uyanmalarında düzelme gözlemlersiniz

      Sil
  42. merhaba Seride Hanım
    sitenizi bulduğumda çok sevindim ve sorunumu çözme konusunda oldukça umutlandım. Ben de 35 yaşımda geç gelen bir gebelik yaşadım, ilk 2 ay oldukça bocaladım sonra Tracy Hogg u keşfettim, sorunlarım yavaş yavaş çözülmeye başladı, bebeğime bir rutin oluşturdum, herşey yolunda gidiyordu, akşam 7.30 da yatıyor en geç 8 de uyuyordu, gece 11 de emiyor sabah 7 de kalkıyor, gündüz 1.5 bazen 2 saatlik 2 uyku, ilk 6 ay akşam 30 dk kestirme, bu düzen daha sonra kızımın erken kalkmalarıyla bozulmaya başladı, şu an 8 aylık ve 5.30 da kalkıyor hem de son derece yorgun ve uykusunu almadan, gözünden uyku akıyor ama tekrar uykuya dönemiyor, odasında güneş geçirmez perde nedeniyle yarı karanlık durumda, ancak balkon kapısından giren ışıkla günün başladığı belli oluyor, acaba açlıktan mı uyaıyor diyerek hiç de doğru olmadığı halde sabah 4 te emzirmeye başladım, bir süre tekrar 7 ye kadar uyumaya başladı, sonra tekrar bozuldu, zaten Tracy Hogg un dediği gibi gece beslenince gündüz yemez oldu sonuçta 4 emzirmesini kestim, 5.30 da kalkması gündüz rutinini oldukça bozuyor ve kızım gündüzleri son derece huzursuz oluyor, geceleri uykusu çok sık bölünen bir bebek değil, uykuya dalma sürecinde emzik kullanıyoruz, gecede 1 veya 2 kez uyanıyor, emziğini alıp hemen uykuya dönüyor, şu an için çalışmıyorum, düzenli bir hayatımız var, çok sık misafirim olmuyor, gündüzleri 1-2 saat parkta dolaştırıyorum, yatmadan önce hareketli aktiviteler sunmuyorum, kendi odasında kendi yatağında yanlız yatıyor, gece 12 den sonra odasına girdiğimde derin ve düzensiz nefes alıp verişlerini duyuyorum, sanki hiç derin uyuyamıyormuş gibi geliyor, sormak isteyeceğinizi düşünerek bu ek bilgileri de vermek istedim,ek gıdalara başladığımızdan beri sütüm oldukça azaldı, akşam yatırmadan önce formül süt takviyesi yapmaya çalışıyorum ama hiç arası yok, emzirmeyi de bu ay keseceğim, antidepresan tedavi almak zorundayım, dün yarım saat erken yatırdım sonuç yine aynı, eğer varsa bu erken uyanmalar için önerilerinizi heyecanla bekliyorum, öneriniz olmasa bile paylaştığım için mutluyum, şimdiden teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz bilgilere baktığımda ilk aklıma gelen yorgunluk ancak uzun süreli yorgunluk bir gün erken yatırmakla geçmez. En az 5-6 gün devam etmelisiniz erken yatırmaya. Sabahları da ilk uykuya 8:00'den önce yatırmamaya çalışın. Bu da erken kalkışı destekler zira.
      Sizin psikolojik durumunuz bebeğinizi direk olarak etkiler. Siz ne kadar sakin olursanız o da o kadar rahat ve sakin olur. Sabah uyandığında uyuması lazım gerginliğini yaşıyorsanız bunu yaşamamay çalışın. Daha rahat uykuya geri döndüğünü fark edeceksiniz bebeğinizin

      Sil
    2. teşekkür ediyorum, cevabınızı beklerken erken yatırmaya devam ettim, kalkış saatlerinde düzelme var, yaz saati uygulaması da işime geldi kalkış saati 07 veya 07.30 olmaya başladı, akşam da mutlaka 19.30 da yatırıyorum, uyutma konusunda sıkıntım yok, fazla ağlatmadan kendikendine uyutmayı öğrettim, Kim West in kitabını da sipariş ettim, belki de aynı yöntemle öğretişimdir bilmiyorum, odasında bırakıp ağladığında girdim, sakinleşince çıktım, bunu birçok kez yapınca birgün bir baktım kendikendine hem de çok çok az bir ağlamayla uyumuş, işe başlamak üzereyim, doktorum 2 ay önce emzirmeyi kesmemi ve antidepresan tedavi almamı şiddetle önerdi ancak anne vicdanını bilirsiniz, emzirmeye ve ara ara çevremdekilere terör estirmeye devam ettim, etrafımdakileri ve belki de bebğimi bıktırdım diyebilirim, artık yavaş yavaş emzirmeye ara veriyorum, yanlız gece ve bazen gündüz bir kez emziriyorum, ilaç tedavisine başlayacağım, içim hala rahat değil, siz olsanız ne yapardınız ? Bir de gece 23 emzirmesini kesmem gerekiyor, 8 ayın alışkanlığı, zorolacak gibi, akşam yatmadan biberon verebiliyorum, insan psikolojisi işte, 23 de birşeyler içmezse doyamazmış gibi geliyor, biberon versem mi acaba diye düşünüyorum, buna karşı olduğunuzu biliyorum bebeğimin gelişimi iyi hatta önde gidiyor, tatmin olabilmem için bir iki sözünüze ihtiyaç duyuyorum doğrusu, kendinize iyi bakın...

      Sil
    3. Yaz saati uygulamasında sabah ileti atınca siz de akşam saatini ileri atmalısınız ki eski saate geri gelmesin.
      Tam olarak Kim'in metodu değil ama benzer bir metot uygulamışa benziyorsunuz.
      Gece emzirmeyi kesmenizi öneririm kesintisiz uykunun gelmesi için. Şu anda sizin de bebeğinizin de kesintisiz uykuya ihtiyacı var. Kesintisiz uyku sizin mevcut durumunuzu da olumlu etkileyecektir. Hatta belki ilaç kullanmak zorunda kalmaz ve bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz. Ben emzirme reformu taraftarı olduğum için sağlık koşulları el verdiği sürece gündüz emzirmesinin kesilmesinden yana değilim.

      Sil
    4. teşekkürler, görüşmek üzere...

      Sil
  43. merhaba seride hanım tavsiyeleriniz ile bebeğimi rutin bir uyku haline kavuşturmuştum fakat şu son bir haftadır düzen bozuldu 6 ayını nisan 5 de bitirecek sizinle 2 aylıktan beri yazışıyoruz tavsiyelerinizde çok olumlu sonuçlar aldım bebeğim (torunum) :)) son bir haftaya kadar akşam 10 veya 10.30 da yatıp uyanmadan veya bir kere sızlanıp emzik verdiğimde kesintisiz sabah 6 veya 6.30 a kadar uyuyup tekrar doyurduktan sonra 8.30 dan 10 a kadar uyuyan öğlen 13 veya 13.30 dan 15.30 a kadar akşam 6 da 1 saatlik bir şekerlemeden sonra akşam 10 gece uykusuna yatardı şimdi ise gündüz uykuları 1 veya 1 buçuk saat birkere uyuyup akşam 6 da 1 saatlik uyuyor ve gece yine aynı saatte yani 10 feci uykusu gelmiş vaziyette uyuyor fakat geceleri yarım saatte bir uyanıyor gözünden uyku akıyor fakat uykuya çok kısa aralıklarla dalıp uyanıyor odası geceyi tanımlayacak nitelikte gündüzden ayırt edecek şekilde ayarladık ama bu son bir haftadır nedenini çözemediğimiz bir sıkıntılı uyku düzeni yaşıyoruz ne yapmalı bu durumda önerileriniz ne olabilir nelere dikkat etmeliyim ek gıdalara geçiş yaptık bunlar etkilermi ama yeni bir geöiş değil doktoru çok gelişmiş sağlıklı bir çocuk diyor maşallah 5 ayın içinde başladık ek gıdalara son bir haftadırmı etkiler bu durum anlayamadık sabahları yumurta sarısı biraz peynir eti bebe bisküvisi sütle yumuşatıp yiyebildiği kadar veriyorum yarım saat 45 dakika sonra yoğurt (baby mix) dktor önerisi ile bu yoğurdu yediriyorum 13.30 da mamasını içebildiği kadar verip yatırıyorum saat 15 de sebze çorbası veriyorum ya pirinçli yada patatesli mikserden geçiriyorum et suyu ile karıştırıyorum 45 dk sonra yarım elma ve yarım armut mikserden geçirip püre halinde veriyorum 17 den sonra mama ile besleyerek uyku saatine kadar bişey vermiyorum sizce besleme şeklimin aralıkları doğrumu ama bu rutin 5 aylıktan beri böle 6 ay bitecek 1 haftadır uykularından sık uyanıyor herşeyi açık ve saatli yazdımki yanlışım beslenmesinden kaynaklanıyorsa yardımcı olmanız açısındannetleştirmek istedim ilginizi ve tavsiyelerinizi inançla bekliyorum kızım şimdiden teşekkür ederim sevgi ile kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogdaki 6 ay için örnek rutini uygulamaya almaya çalışın. Şu andaki yatış saatleri 6 aylık bir bebek için uygun saatler değil. Artık 16:30 - 17:00'den sonra gündüz uykusu yapmıyor olmalı. İdeal yatış saatini de gündüz uykularına ve sabah kalkış saatine bağlı olarak 19:00 - 21:00 arasında olmalı

      Sil
  44. yavrum bu yanıtınızdan çok bişey anlayamadım özür dilerim bu yanıtı bana verdiyseniz benim torunum gündüz 16.30 kadar uyumuyor 13.30 da yattıysa .. ki ...yatıyor iki iki buçuk en geç pışpışlıyarak 15 i buluyor o saatten sonra 17 sularında uyutmazsam çok erken yani 20 sularında uykusu geliyor veya 19 sularında uyuyor bu sefer gece çok uyanıyor bana bir rutin uyku saatini önerebilmeniz mümkünmü sizi sıktıysam kusuruma bakmayın ama açık ve net bir tavsiyenize ihtiyacım var çünki torunum çok gece bende kalıyor hafta sonları gidiyor yanlış bir uygulamayla ne uyutmak nede büyütmek istiyorum :)) tavsiyelerinizi bekliyorum kızım şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana verdiğiniz bilgilerde '....uyuyup akşam 6 da 1 saatlik uyuyor...' bilgisi var. 16:30'dan sonra yapılan uyku gece uykusunu olumsuz etkiler. Ancak şu andaki biyolojik saatinin uyum göstermesi de 2-3 gün alır. Bu nedenle uygulayacağınız yeni saatlerin oturması için tutarlı bir şekilde üç gün uygulamanız gerekir.
      6 ay için blog'da örnek saatler bulabilirsiniz.
      Uyku bir bütündür. Siz konuyu bana ancak bir tarafından aktarıyorsunuz. Ayrıca ben de buradan kişisel danışmanlık vermediğim için önerilerim genel içerikli öneriler oluyor. Bu nedenle önerilerimin 100% sorunuzu çözmeme ihtimali var. Eğer size özel bir plan edinmek isterseniz verdiğim danışmanlık hizmetinden yararlanmanızı öneririm.

      Sil
  45. merhaba seride hanım sizden almış olduğum tavsiyelerinizle torunuma sonderece planlı bir bakım uyguladım çok teşekkür ederim anca torunum 8 ayını tamamlamak üzere fakat bir boğaz enfeksiyonu geçirdi bütün düzeni tepe taklak oldu şükür şimdi iyi sağlığına kavuştu doktorunun takibiyle ancak gece uykuları bozuldu sık uyanmaları oluştu kendi kendine uyumaları zorlaştı hatta hiç kalmadı diyebilirim nekadar güzel kendi kendine uyuyor ve gece uyanmazdı ne yapacağımızı şaşırdık şimdide gündüz uyku saati geldiği halde uykuya geöişi çok zorlştı sallasakta zor uyuyor ki..... sallamazdık biz kayracığımı fakat yinede önerdiğiniz gibi seanslarhalinde gündüz üç üç buçuk saat uyuyup akşam 8 de tekrar uyuyor saatlerinde zorda olsa uyutuyoruz ama gece çok sık uyanıyor tekrar eski alışkanlıklarını kazandıra bilirmiyim ne yapmamı önerirsiniz şimdiden teşekkür ederim sevgi ile kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle çok geçmiş olsun.

      Bebekler öğrendiklerini hem kolay unutur, hem de kolay hatırlarlar. Bu nedenle tutarlı ve kararlı bir şekilde uygulamalarınıza devam ederseniz durumu tekrar eski haline getirirsiniz.

      Ayrıca rahatsızlandığı sırada yorgun düşmüştür. Bir günlük yorgunluk iki günde, üç günlük yorgunluk bir haftada çıkar. Bu nedenle istikrarlı şekilde düzenli uyutmaya devam etmeniz 10-15 günde yorgunluğa bağlı uyanmalarını ortadan kaldıracaktır.

      Sil
    2. seride hanım çokkkk!!! teşekkür ederim inanın 2 gündür yavaş yavaş düzelmeye başlamıştı sabırla uygulamalarımdan vaz geçmedim gerçekten sizin yardımlarınızdan çok fayda gördüm binlerce kez teşekkür ederim bu arada kim west'in kitabını aldım ancak ordaki beslenme proğramında bebek bardağı diye geçen bir ölçek var bu nedir aynı proğramı uyguluyorum ama birtek orda takıldım bir su bardağı kadar olabilirmi ayın 5 inde bebeğim 9 ayına giriyor katı yiyecekler için bu ölçeğimi kullanayım beni aydınlatırsanız çok mutlu olacağım şimdiden teşekkürler!!!

      Sil
    3. sayfa 22 de 9/12 aylık bebeklerin ortalama uyku bölümünde geçiyor birde torunum 12,30 uyuyor 14 de uyandıktan sonra 15,30da veya 5 10 dk geçe üçüncü opsiyonel uykuyu uyumak istiyor 9 cu ayına giriyor devam ettireyimmi eğer uyumazsa akşam 7 gibi perişan oluyor ve gece sık uyanıyor ne yapmalıyım kitapta 3 cü uykuyu uyumayabilir veya bırakmıştır diyor ama oğlum bu uykuyu istiyor kitabı alsamda yardımınıza ihtiyaç hissediyorum şimdiden teşekkürler canım:) (üçüncü uykusu 45 dk ne fazla ne eksik otomatik saat gibi:)) )

      Sil
    4. Sıvı gıdayla beslenen çocuklar için geçerli ve bu bir ölçü değil. Yemesi gereken miktar için doktorunuza danışmanlısınız.
      Her çocuk birbirinden farklıdır. Eğer bu son uykuya ihtiyaç duyuyorsa mutlaka uyutun.
      Kitabın yetersiz kaldığı noktalardaki sorularınız için soru-cevap görüşmeleri yapıyorum. Aklınızda olsun.

      Sil
    5. seride hanım çok teşekkür ederim soru cevap görüşmeleri için nasıl burdanmı bağlantı kurabilirim yoksa yüz yüze mi görüş alıcam ben ankaradayım bunu ihtiyaç hissedersem nasıl bir soru cevap görüşmesi gerçekleştireceğim açıklayabilirmisiniz tekrar teşekkür ederim sağlıkla kalın.

      Sil
    6. Soru cevap randevusu almak için bana seride@uykumelegi.com'dan ulaşabilirsiniz. İstanbul dışındaki ailelerle Skype üzerinden görüşüyorum. Ancak önümüzdeki hafta perşembe-cuma Ankara'dayım. İsterseniz yüz yüze de görüşebiliriz. Bu görüşmeye sorularınızı hazırlayarak geliyorsunuz. Daha öncesinde benimle 3 günlük güncenizi paylaşıyorsunuz ki sorularınızı çocuğunuzun özelinde cevaplayabileyim

      Sil
    7. elbette sizinle yüzyüze görüşmek isterim nasıl ve nerde bulacağım sizi teşekkürler.

      Sil
    8. bana seride@uykumelegi.com'dan ulaşırsanız randevulaşabiliriz

      Sil
    9. anladım teşekkür ederim:)

      Sil