16 Ocak 2011 Pazar

Hangi Metod?

Hangisi en iyi? En kolayı peki? En kısa hangisi sürer?

Tıp bir istatistik bilimidir. Bir ilaç çıkar 5. yılındayken istatikler hiçbir yan etkisi olmadığını söylerken, 10. yıl sonunda tedavi edilemeyecek yan etkileri olduğu söylenebilir. İşte tam da bu nedenle hangi metodun en iyi, en kolay, en kısa olduğunun cevabı kişiden kişiye, kültürden kültüre, çocuktan çocuğa, aileden aileye değişir.

Bildiğim tek bir şey var o da hiç ağlatmadığı söyleyen metodlarla ilgili okuduğum yorumlar da bile ağlayan çocuklar olduğunu okumam. Ya da tam tersi Ferber metodunun çok ağlatacağını bilerek bunu göze alan bazı annelerin birkaç damla göz yaşından daha fazlasını yaşamadıklarını da okudum.


Oğlum doğduğunda beni en çok zorlayan uykusuzluk oldu. Ben çok zor uykuya dalan bir insanım ve 'çıt'a uyanırım. Her 3 saatte bir Buğra'yı emzirmek gündüzleri bir zevk ama geceleri emzir, altını değiştir, tekrar uyut ve uykuya dal demek benim için en fazla 1 saat uyku demek oluyordu. O günlerde gündüzleri de uyuyamıyorum çünkü gerek yemek yemenin, gerekse uyumanın vakit kaybı olduğunu düşünürdüm. Şimdi görün bir de Buğra yatıyor gündüz uykusuna ben soluğu yatakta alıyorum. Halen yatağa beş karış kala uyuyanlardan ve top patlasa duymayanlardan değilim ama 5-10 dakikada uyuyorum. Eh ancak yetiyor enerji 39'undan sonra 4 yaşındaki bir fişeğe :)

Oğlum 7 Kasım'da doğdu. İlk 2,5 ayımız kabus gibiydi. İlk günler Buğra 7:30'da ağlamaya başlayınca ben kucağımda sallıyordum. Sonra ayakda yürümeye başladım. Sonra babasının kucağında ayakta evi turlamaya başladılar. Bu sırada evde çıt çıkmıyor, ışıklar kapalı, elimden gelse apartmandaki asansörü kapatacağım çünkü son katta oturuyoruz ve asansör durunca yukardaki motor çok gürültü yapıyor. Tabi bunu onca oturduğumuz yıl hiç fark etmemiştik. Neden acaba? :)

Yılbaşı gecesi bir arkadaşımıza gittik. Gittik ama hiçbir şey anlamadık. Bizim ki 8:00'de başladı ağlamaya 12:00'ye kadar. Uyudu. Yeni yıl oldu. Biz bitmiştik ve eve döndül. O gece benim kolları sıvayıp araştırma yapmaya başladığım gece oldu. Önce evdeki aldığım bilumum kitaplara baktım. Aralarından iki tanesinin uyku ile ilgili bölümleri vardı. Kitablardan biri Tracy Hogg'un diğeri ise Doktor Ferber'inkiydi. Doktor Ferber'inkini daha önce kuzenimden duymuştum. Onlar da delirdikleri bir akşam bu metodu uygulamaya başlamışlar ve başarılı olmuşlardı. Tamam dedim denerim. Ertesi gün denemeye kalktım ve 3 dakikanın 3 yıl gibi geldiğini görünce vazgeçtim. Tracy Hogg'un kitabı çok uzundu. Başladım okumaya. Tabi bir de ingilizce, tamamını okumam bir haftamı aldı. Hatta 3 kez filan okudum baştan sona kitabı. İlk keşfettiğim Buğra'yı kendi hayatımıza uydurmak için geç yatırmamızdan dolayı bu ağlama krizlerini yaşıyor olmamızdı. Kitapda yazdığına göre dört çeşit çocuk vardı ve oğlumun özellileri yorgunluğa dayanıklığın en az olduğu gruba giriyordu. Hemen uyku saatini 7:00'ye çektik. İlk 1-2 gece zorlandık ama sonra alıştık ve o ağlamaların hepsi bitti :)

Tracy'nin kitabından öğrendiğim ve geleneksel çözümlerle taban tabana ters olan birkaç noktayı paylaşmak isterim. Biz uyguladığımızda Tracy'nin ne kadar haklı olduğunu gördük.

* Çocuğu ne kadar geç yatırırsan o kadar geç kalkar. YANLIŞ!
* Çocuğu gündüz uyutmazsan gece yorgunluktan uyanmadan uyur. YANLIŞ!

Büyükler olarak biz nasıl aşırı yorgun olunca uyuyamayız, çocuklar da öyle. Tek ve en önemli farkı bebekler ve çocuklar biz büyüklerin düşündüğünden çok daha çabuk aşırı yorgunluk noktasına geliyorlar. Geç yatırmak bir gün işe yaramış gibi görünse de ikinci günden itibaren aşırı yorgunluğa bağlı gece uykuya geçememe veya gece kalkmaları baş gösteriyor. Hani o cin gibi gecenin yarınsında kalkan ve oyun oynamak isteyen çocuklar var ya işte o çocuklar aşırı yorgun çocuklar. Çünkü aşırı yorgunluk adrenalin pompalamasına sebep oluyor o da cin gibi kalkan çocuklara. Valla tuttuğum notlara baktığımda 5:30'dan akşam uykusuna yatırdığım gün olmuş Buğra'yı.

Bebeklerin ve çocukların uyumaları gereken ortalama uyku süreleri bütün okuduğum bütün yöntemlerde aynı ve isteyenlerle paylaşabilirim. Yani az uyut, geç yatır değiş zamanında yatır esas olan...

51 yorum:

  1. Akşam 6-7 gibi uyuttuğunuz zamanlar olduğunu söylemişsiniz. Peki bebek 2,3 saat sonra uyanmak istemedi mi.yani gece uykusuna nasıl geçebildi?Benim kızımda doğduğundan beri uyku konusunda çok zorluk çekiyor.İlk 4 ay şiddetli gaz ..vs etkiledi diye düşünmüştüm.Ama sonra gelişimini etkiliyor diye endişeye kapıldım. GEce uykusunu bir türlü erkene çekemiyorum hala. Saat 8 de uyusa, kesin 1saat sonra gayet dinlenmiş şekilde kalkıyor ve tekrar uyuması 11-12 buluyor.Ne yapmam gerek acaba..

    YanıtlaSil
  2. Bebekler ve çocuklar almaları gereken uykuyu aldıkları sürece geceleri kesintisiz uyurlar.
    Uyuduktan 2-3 saat sonra uyanan çocuklarda ilk baktığımız son gündüz uykusu ile gece uykusu arasıdaki süredir. Bu gereğinden fazlaysa gecenin ilk bölümünde uyanma gerçekleşir. Bunun dışında farklı sebepleri de olması mümkündür.

    Öncelikle bebeğinizin kaç aylık olduğunu söylemeniz gerekir. Bebeklerin ve çocukların yaşlarına göre uyumaları gereken süreler değişir(Bu konudaki yazımı http://thegentlesleepcoach.blogspot.com/2011/02/hangi-ayda-ne-kadar-uyumas-gerekir.html link'inden okuyabilirsiniz)

    Ayrıca birkaç günlük günceniz olmadan yorum yapmam doğru olmaz. Zira uyku tek bir parametreye bağlı olan bir konu değil malesef.

    YanıtlaSil
  3. cevap için teşekkürler.kızım 6 aylık oldu.yaklaşık 2 aydır, kendi kendine uyuması için çeşitli denemelerim oldu..1 aydır çok şükür kimi zaman zorlanmadan kimi zaman zorlanarak uyuyor.ama pes etmedim, sallamıyorum.oda odasına gittiğimizda yatağına koyduğumda uyuyacağını artık öğrendi.uyku belirtisini farkettiğim gibi koşarak odaya gidiyoruz artık.sizinde dediğiniz gibi eğer zamanı kaçırırsak karşımıza hırçın bir uyuyamayan bir bebek çıkıyor.BEnim sorunum başından beri gece uykusunu erkene çekmekteydi.şimdilerde gece 10-10,30 ta uyuyup sabahta 8 civarı uyanıyoruz.tabi aralarda acıkıp uyanmalar yada beni istediği için uyanmalar oluyor.ben eğer acıktığını düşünüyorsam emziriyorum , eğer aç değilse kimi zaman pışpışlıyorum yada hiç gözükmeden kendi kendine uyumasını bekliyorum.Dün gece ilk defa erken uyudu, uyku sinyali aldım götürdüm.8 gibiydi.Tabi her zamanki uyanır diye düşündüm ama şükür uyanmadı,sadece acıktığı için kalktı.bu akşamda aynı saatte tekrar yatırmayı düşünüyorum.bu arada gündüz uykuları ö.önce 1-1,5 saat ö.sonra genelde 3-4 gibi oluyor.1-1,5 saat gibi..belki ö.sonra uykusu için geç kalıyor bu sebeple gece geç uyuma eğilimi gösteriyor.

    YanıtlaSil
  4. 6 aylıkken geceleri 11 saat kesintisiz uyuyabilir. Sabah 8:00'de kalkıyorsa kızınız en geç 9:00'da uyumuş olması gerekir. Bu arada 2 uyku onun için az. 6 ay için örnek bir rutin bir sonraki yazımın konusu olacak. Pazartesi günü yayınlanacak

    YanıtlaSil
  5. 71 gunluk oglumu dogdugundan beri gaz sancilari nedenyle uyuyamadigini dusunup gerek babasi gerek anneannesi baslarda benim geceleri biraz uykumu alabilmem icin kucakta sallayarak, ninniiler soyleyerek uyutmaya calistilar. ilk4-5 haftamizin kesinlikle gaz sancisi kaynakli oldugundan uyuyamadigindan eminim. ancak su siralar kucakta yarim saat, bazen 1 saate yakin sallanip oyle uyuyor, ve gunduz uykulari ya 20 dk, ya d 45 dk ve en fazla gunde 1-2 kez uyuyor. geceleri ise aksam 8-10 arasi yatip en gec 2.5 saat araliklarla uyaniyor. geceleri beslenmek veya sancilari nedeniye uyandigini dusunuyorum ancak gunduzleri rutine sokmak en azindan ben kucagimda sallayarak gezdirmeden uyusun istiyorum. sizce henuz erken mi? degilse nasil bir yol izleyebilirim. bahsettiginiz kitaplari okumaya vaktim kalmiyor gun icinde surekli kucakta saatlerce uyumaya calistigimizdan.

    YanıtlaSil
  6. merhabalar
    benim 3 aylık kızım var tracy okudum ama uyku aşamaları kabus gibi geçiyor, kundaklıyor ve kucağımda ağlayarak zorla uyutuyorum kalbim paramparça oluyor buna rağmen genelde 45 dk uyuyor. ağlatmadan nasıl uyutabilirim....

    YanıtlaSil
  7. @arzu sönmez
    En küçük çalıştığım bebek 2,5 aylık. Bundan öncesi erken diyebilirim.
    2,5 aylıkken 5 saat kesintisiz, 3 aylık olunca 7 saat ve 4 aylık olunca 8 saat ortalama uyuyabilir bebekler.

    2,5 aylıkken genelde uykuları 45 dakika olmalıdır ve yapmanız gereken bunun süresini uzatmak için çalışmaktır. 1,5 saatlik 3 uyku ve aksam üstü gerektiğinde uyuması gereken 30-45 dakika arasında değişen bir uyku düzeni olmalıdır üçüncü ay itibariyle.

    En fazla ayakta kalabileceği süre 1,5 saat olup genelde 1 saatin içinde yorulmaktadır 2,5 aylık bebekler. Uyku ipuçlarına dikkat etmeniz ve eğer aşırı yorgunluktan dolayı ipuçlarını vermiyorsa bahsettiğim sürelerde yatırmanızı öneririm. Maksimum uyutmayı deneme süreniz 45 dakika olmalıdır. Eğer 45 dakika da uyumazsa odadan çıkıp 15-20 dakika sonra yeniden denemelisiniz.

    Her anne ve bebek özeldir. Buradan yazabileceğim ancak size fikir vermek amaçlı olabilir. Detaylarda bebeğe ve annenin hayat felsefesine ve tarzına bağlı olarak farklılık olur mutlaka bu da süreci etkiler.

    Bütün annelere not: Yukarda yazdığım bilgiler 2,5 - 3 ay için özeldir.

    YanıtlaSil
  8. @bıldırcın
    Verdiğiniz bilgiler yorum yapmam için yeterli değil. Arzu Sönmez için yaptığım yorumdaki sürelere bakarak gününüzü gözden geçirin. Eğer gündüzleriniz bu düzende veya yakınsa o zaman uyku düzeninizle ilgili daha detay vermenizi rica edeceğim

    YanıtlaSil
  9. cevabiniz icin tesekkurler. uyku ipuclarini her saat basi yada 1.5 satte bir veriyor, ancak bundan sonrasinda biberonla, emzik veya anne memesinde uyumayi, hatta esliginde pispislanmayi tercih ediyor. bu icinden biri eksik ya da kucakta sallanmiyorsa uykuya dalamiyor. karni tok ve baska bir sorunun olmadigi durumlarda bu uc sey olmadanuyumasini ve uyku surelerini uzatmayi istiyorum sizin de belirttiginiz gibi. su an tam 2.5 aylik, 10 haftalik bebegim. West'in kitabi yanliz uyumaya baslama aliskanligini kazandirmak acisindan faydali olurmu? hemen almak isterim oyleyse. uyanik oldugu zamanlarda da surekli kucakta olmak ve evin icinde dolasmak istegini de uykusuzluguna bagliyorum genelde.bu hafta ilk kez araliksiz 2.5 saat uyudu oglen 12-2.30 arasi. ve surekli gun icinde uykusu geldi,kucagimda cok cabalamadan uyudu 10 dk icinde fln, ve 20 ser dk ya da yarim saat uyudu 2 kez. bu arada ilk dogdugu haftadaki gibi gunce tutmaya basladim, gondersem fikir vermenizde yardimci olurmu dersiniz? tekrar tesekkurler

    YanıtlaSil
  10. seride hnm benim oğlum 5 aylık ve hala memede uyuyor ve sabah 5.30 da ayaktayız gece çok sık uyanıyor.Yatır kaldır uygulamak istedim ama çok ağlıyor ve kaldırınca sakinleşmiyor ne zaman neneyi versem hemen uyuyor.Gece kalkmalarını nasıl azaltabilirim yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  11. @aysegul Kendi başına uykuya dalmasını öğretip ve de gerek gündüz uyku saatleri ve sürelerini, gerekse gece yatış saatini düzenlediğinizde, gece uyanmaları tamamen ortadan kalkar. Bu 3-4 haftalık bir süreçdir. Malesef birkaç öneri ile gerçekleşecek bir süreç değildir. Arzu ederseniz, bu konuda birlikte çalışabiliriz. Detaylı bilgi için bana seride@uykumelegi.com'dan ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  12. uyku meleği birlikte çalışabiliriz demişsiniz nasıl ulaşacağız bana da yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
  13. @şafak Uyku konusunda danışmanlık ve koçluk hizmetleri veriyorum. Arzu ederseniz detayları için benimle seride@uykumelegi.com adresinden bağlantıya geçebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  14. Seride hn merhaba,benim kızım 11 aylık geceleri memede uyuyor beraber yatıyoruz bir nevi emzik benim.emzik biberon almıyor.45.dk uyanıyor uyanmasa mızmızlanıp aranıyor memeyi verince tekrar dalıyor yada sallayınca.benim ne yapmam gerek nasıl yapmam gerek kafam karışmış vaziyette.hiçbir metodu deneyemedim daha ama artık bir düzene otursun istiyorum ve çocuğunu ağlatmayan gruptanız sevgiler
    burcu g.

    YanıtlaSil
  15. @burcu g. Bebeklerin uyku döngüleri 45 dakikada birdir. Döngüler arası geçerken de yarı uyanıklık yaşarlar. Yarı uyanıklık yaşadıkları anda akşam uykuya nasıl dalmışlarsa aynı aracı isterler. Zira başka türlü uykuya dalmayı bilmiyorlardır. Sizin durumunuzda siz bu araç olmuş durumdasınız. Kendi yaşam felsefenize ve çocuğunuzun mizacına göre bir metot seçip onu uygulamalısınız. Kim West'in metodunu denemek isterseniz diğer birçok uzmanın uyguladığı metotlara göre daha az göz yaşı olacaktır. Ancak hiç gözyaşı dökmeden olacak diyemem. Kim West'in kitabını Türkçe olarak çıkarttım isterseniz onu alabilir, isterseniz de danışmanlık ve koçluk programımdan yararlanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  16. kitabı sipariş verdim bekliyorum.danışmanlık veya koçluk programından nasıl yararlanılıyor detaylar nelerdir?henüz aranızda yeni olduğum için tam bilgim yok tşkler sevgiler

    YanıtlaSil
  17. seride hnm merhaba..sanırım yorumu palasmamısım..benım oğlum 17aylık ve cıddı derecede uyku srunumuz ve sallanmadan uyumama derdıız var..ilk4ay kolılkı gecrdıgımız donemde sallanmaya alıstı ve hala gecelerı sallanıyoruz:(oğlum gec oldugunu bıle bıle 23.00 gibi uyuyor ve ılk uykusu 1.5 saat gıbı bızamnla gecıo ardından hep bi kımıldama ve uykuya dalama sallanmak ısteyış sabahı sabah edıyoruz kımı zamn gozunu dahı kapamıyor..sabah 8 gibi aykta oluyoz ve tekrar 11,30 gibi 2saat kadar uyuyor aynı sekılde aksam 5gibi 1-2saat uyuyor ve snra 23.00 kadar ayakta gecelerı artık kabus gibi oldu sallanan besıgıne bagladıgım cemberle yattıgım yerden sallamak ve eee eee dıyerek sabahlıyoruz:(uyku saatımızı nasıl duzeltcem nerden baslıycam bılmıyorum saglık srunumuz yok cok şkr..rutın kntrollerımız var ama uyku srunumuz baslı basına sorun oldu hayatımızda nerden baslıycamı gunduz hangı satte nekadar uyutucagımı bılmıorum ..onerılerınızı merakla beklıyorum ve ınanın duzelmesı ıcın pes etmeden devam edecegım..umarım faydası olr..umarım gecelerı bebegım rahat uyur..

    YanıtlaSil
  18. @hanife hem gününüzü düzenlemeniz, hem de oğlunuza kendi başına uykuya dalmayı öğretmeniz gerekiyor. Bu birkaç öneriyle yapılabilecek bir şey değil. Uzun soluklu çalışma gerektirir. Kim West'in 'İyi Uykular, Tatlı Rüyalar El Kitabı'nı alıp uygulayabilirsiniz ya da danışmanlık ve koçluk programından yararlanabilirsiniz

    YanıtlaSil
  19. haklısınız serıde hnm kıtabı hemen denemelıyım hemen almalaıyım..umarım yoluna gırer hersey..teşekkürler..

    YanıtlaSil
  20. merhabalar benim bebeğim 2,5 aylık, gece uykusu düzenli ve gündüzleri uzun soluklu olmasa da uyuyor ama sallamadan uykuya dalmıyor.Yatağına koyduğumda kendiliğinden uykuya dalması için ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
  21. @hanife Mutlaka girecektir. Kolay gelsin

    YanıtlaSil
  22. @tuğba demirci oyğur Altı aydan küçük bebeklerde kesinlikle ağlatmayı tavsiye etmiyoruz. Uzun soluklu bir çalışma ile bebeğinizin sallamadan kendi yatağında uykuya dalmasını sağlayabiliyoruz. Dediğim gibi bu uzun soluklu bir çalışma gerektiyor.

    YanıtlaSil
  23. merhaba,
    benim 4,5 aylık bir oglum var.hem emziriyorum, 3 kere de mama veriyorum. Oldukca uyumlu bir bebek ancak uyku konusunda biraz sıkıntımız var. aksam 18:30-19:00 gibi mama verip, yarım saat sonra uyutma çalışmalarına baslıyoruz. saat 20:00-20:30 gibi uyuyor. gece ögünü 23:30-24:00 gibi gene mama ile. her gece saat 4 gibi aglayarak uyanıyor bu sefer meme verip tekrar yatırıyoruz. ama sabah 05:30'dan sonra her yarım saatte bir mızmızlanıyor, gıdıp sallamak zorunda kalıyoruz.saat 6'dan sonra iyice sıklasıyor. bu kadar erken kalkmasını istemiyoruz. 7:30 - 08:00 gibi kalkmasını nasıl saglayabiliriz. ve gece 4 gıbı kalkması ne zaman biter acaba.. her gece aynı saatte uyanması aclıktan mı alıskanlıktan mı acaba.
    bir de hala uyuturken sallamak gerekıyor. yatagına koyar koymaz kesınlıkle uyumuyor..gunduz uykusunda 45-50 dakıkada bir aglıyor.mutlaka yanına gidip sallamak ya da emzırmek gerekıyor

    YanıtlaSil
  24. @zu Danışmanlık görüşmesinde anlattığım bütün herşeyi sormuşsunuz. Danışmanlık görüşmesinin bir buçuk iki saat sürdüğünü düşünürseniz bunları buradan cevaplamın imkansız olduğunu kabul edersiniz. 4,5 aylık bir bebeğin, tıbbi bir ihtiyacı yoksa, 23:00 - 24:00 gibi yapılacak bir gece beslenmesinden sonra sabaha kadar uyumasını bekleriz. 6:00 bebekler için bir kalkış saatidir. Bazı bebekler bizim sosyalleştirme çabalarımıza karşılık verirler. Bazıları da benim oğlum gibi senelerce 6:00'da kalkarlar çünkü biyolojik ritmleri böyle çalışır.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba, benim 2.5 yaşında ve 8 aylık olmak üzere 2 kızım var. büyük kızımda 10 aylık olana kadar gaz yüzünden büyük uyku problemleri yaşadık.aylarca akşam 10da yatırmaya çalıştığım halde gece 2 de uyutabildim. şimdi 2.5 yaşında sabah 9da uyamıyor öğlen 13.30 civarında uyuyup 15-15.30 arasında uyanıyor.gece 12den önce uyumuyor. 2. ebeğimi ferber yöntemi ile egittim ve bi sıkıntısı olmadıkça akşam 20.00da uyuyor. ama büyük kızım yaşını geçtiği için bu yöntemin pek de ona uygun olmadığını düşündüğüm için uygulamadım.evet geceleri uyanmıyor ama ir yetişkin için bile uygun bir saat degil gecenin 12si. ne yapmamı önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka uyku pencesini yakalamalısınız. Normal şartlarda 20:30-21:00 arası uykuya dalmış olması lazım. Ancak sabah ayakta kalabildiği süreye bakınca en azından bir müddet için daha erken bir gece uyuma saatini istiyor olabilir. Bir müddet kolunuzdaki saati unutun ve bu yaşdaki çocukların maksimum 5,5 saat ayakta kabilecekleri bilgisi doğrultusunda gece yatış saatini ayarlayın derim ben

      Sil
  26. Merhabalar benim kizim 10 aylik ve uykulari tek kelime ile kabus. Kizimi ayagimda salliyorum ve buna nasil alistirdim kendime inanamiyorum. Kendine kendine asla uyuyamiyor ve nevgece ne de gunduz duzeni var. Gunduzleri uykusu geldikce en cok 3 kere 45 er dakikalik uykular uyuyor. Gece ise 23.30 ile00.00 dan once kesinlkle gece uykusuna geciremiyorum. Gece uykusuna gectiginde de asla 1 saatten fazla kesintisiz uyumuyor. Sonrada sabah 05.00 sularinda derin dalip 10.30 , 11.00 gibi uyaniyor. Bu yuzden kahvaltimiz, meyvemiz hersey gece sarkiyor. Ama tum bunlara ragmen sabah ben kizimi 08.30 kaldirip gune bu sekilde devam etmeye basladim. Ama yinede geceleri derin uyumuyor ve ben cildirmak uzereyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir iki küçük öneriyle hallolabilecek bir tabloda değilsiniz. Bu nedenle ya kitabı okuyup uygulamanızı, ya seminerlerimden birine katılmanızı ya da tercih ederseniz danışmanlık hizmetinden yararlanmanızı öneririm.

      Sil
  27. merhaba seride hanım tekrar size baş vurmak zorunda kaldığım sıkıntılarımı bilginize dayanarak sıralamak istiyorum ; biliyorsunuz torunuma bakıyorum çok sıkıntılı bir bebek değil fakat şu aralar biraz uyku problemleri yaşamaya başladık kontrolünüde yaptırdık çok şükür tıbbi bir sorunu yok aksine çok sağlıklı bir bebek 4,5 aylık oldu geceleri 10 da yatıp sabahları 6 da uyanan çocuk şimdi 1,5 uynıyor mamasını veriyoruz 3,5 ta uyanıyor daha sonra 45 dk ve saat başı uyanıyor bu 6 ya kadar böle sürüyor gündüz uykularıda öğlede önce 2 kere 1 er saat aralıklarla 1 saatlik uyku sanırım bu normal öğlen uykusuda 1,5 veya 1 de başlayıp 3 veya 3,5 ka kadar sürüyor ama 1 saatlik arada uyanıyor pışpışlayınca devam ediyor 3,5 ka kadar sonra akşam 10 a kadar 1 saat uyanık 1 saat uyku zamanları oluyor buda 10 kadar periyodik 2 seferde 1 er saatlik uyku ama 10 gündür gece uykuları yukarda anlattığım gibi oldu sizce bu normalmi 4,5 aylık oldu acaba uyku döngülerimi değişiyor tekrar kesintisiz uyku durumuna getirebilmem için ne yapmalıyım bilgilerinize ihtiyacım var teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog üzerinden elimden geldiğince ailelerin özel sorularını genel bilgiler vererek yanıtlamaya çalışıyorum. Ancak burada sizin sorunuz çok bebeğinize özgü ve yanıtı da o şekilde olacak.

      Durumunuza özel bilgilerden yararlanmak için sayfanın sağ tarafında detaylarını aktardığım hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

      Sil
  28. MERHABA SERİDE HANIM,
    Sizinle yenı tanıştım ve bana yardım edeceğinize çok inandım. 8 buçuk aylık bı kızım var. 2,5 aydan ıtıbaren duzenlı gece uykuus olan bı bebektı..6. ayında 19.30 -20:30 uykuya dalıyor ve gece 03:00e kadar uyuyordu kesıntısız.. ancak 6. aydan ıtıbaren gece uykusu bozuldu. uyuması 21:00 ı buluyor ve bazen geçıyor bıle ve uykuya tam dalamadığından sıksık uyanıyor.. bu sıklık bazen saat başı bıle olabılıyor..sabahları 07:00 de kalkıyoruz , ılk uykusu 09:30 cıvarında ve genelde 1,5saat , ıkıncı uykusu ıse 15:00-16:00 cıvarında oluyor .. Uyutma yontemımız de çok dğişti , emerek memede uyuyor yada kucakta muzık ve pışpışlanarak..
    Öncelıkle uyku duzenı konusunda , sonra da uyutma yontemı konusunda yardımınıza ıhtıyacım var..
    henuz hıçbır yontem denemedım ve once sıze danışmk ıstedım..Şimdiden teşekkur ederım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seride Hanım ,
      Kızım , 6,5 aylıkken ılk dişini çıkardı , 8. ayında emeklemeye başladı ve şu an ust dişleri çıkmak üzere.. Tüm bunlar da uyku problemlerine neden olur mu ?

      Sil
    2. Hangi metodu seçeceğiniz konusunda tarafsız bir öneride bulunamam çünkü ben hem kendi oğluma Kim West yöntemiyle eğitim verdim hem de şu anda bu yöntemi kullarak danışmanlık veriyorum.

      Bu aydan bebekler iki gündüz uykusu arasında ortalamada en fazla 3 saat ayakta kalabilirler. Bu noktada ikinci uykunuzun saatini yeniden değerlendirebilirsiniz.

      Uyutma yönteminizi seçip uyguladıktan sonra gece uyanmalarınızın ortadan kalktığını göreceksiniz

      Sil
    3. Seride Hanım ,
      Kim West in kitabını sonunda temın edebıldım ve dun gece bır solukta okudum.Sizin değerlendırmenızdekı en onemlı noktanın az aglama olduğunun farkındayım ve bende aynı yonde tercıhımı kullanacağım . Ancak , sunu sormak ıstıyorum , suan ust dıslerı patlamış durumda . herhangı başka sağlık problemı yok ancak bu donem metodu denemek ıçın yanlış bı donem mıdır ? eğer başlamamı onerırsenız oncelık gunduz uykularını duzenlemeyle mı olmalı yoksa gece mı ?bu arada yazılarınızın çoğunu okumaya çalıştım ve artık daha sık uyutuyorum bebeğimi ve soyledığınız gıbı en azından daha rahat gece uykusuna başlıyor .. tekrar tekrar teşekkurler

      Sil
    4. Dişler patladıktan sonra bir sıkıntı yaratmaz. Başlayacağınız zaman eş zamanlı başlamanızı öneririm.

      Sil
  29. merhaba seride hanim benim kizim9.ayina girecek fakat hala geceleri en az iki uc kez uyanip meme istiyor ,aslinda uyanmadan istiyor ve hala benimle uyuyor yani her an yaninda oldugumu ve memenin hazirda oldugunu biliyor sanirim.emince hemen uykuya daliyor, kesintisiz 4 ya da 5 saat uyumamistir.ne yapmaliyim ?ilk bebegim ve cok acemiyim.tesekkur ederim simdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bebeğiniz uyku eğitimi verebileceğiniz bir ayda. doktorunuza bebeğinizin geceleri beslenmeye ihtiyacı olup olmadığını danıştıktan sonra seçeceğiniz yöntemle bebeğinize eğitim verebilirsiniz. bu ayda gelişimi sağlıklı her bebek gece boyu kesintisiz 11 saat uyuyabilir

      Sil
  30. İyi günler, benim 2 ay 10 günlük bir kızım var. Babami kaybettiğimden üzüntülu bir hamilelik geçirdim. Kızımın da doğduğundan beri uyku sorunu var. Bir de sut veremiyorum. Kızım geceleri 3 saatte bir normal sekilde uyanıyor biberon için. Ama gündüzleri 6 gibi başlıyor yorucu ritmimiz. Uyanınca biberonunu bile zorla iciyor, hafif uyutup devamını içiriyorum. Sonra yatağına koysam hemencecik uyanıyor, kendi kendine uykuya dalamiyor ve illaki kucakta sallamam gerek. Yapmasam, daha beter ağlama krizine giriyor. Bazen gunde, gece uykusuna kadar toplam 2-3 saat zor uyumuş oluyor. Ne yapmamı önerirsiniz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 ay 10 gün uyku eğitimi vermek için erken bir yaş. Bu yaşda gününüzü düzenlemeniz ve günde birkez dahi olsa yatağına koyup pışpışlayarak uyutmanızı öneririm. Gündüleri biberonu uyandıktan sonra verip, sonrasında oynarsanız hazma yönelik sorunları elimine etmiş olursunuz. Bu ayda 2-3 saat gerçekten çok kısa bir süre gündüz uykusu için. Ortalamada bu ayda gündüz iki uyku arasında ayakta kalabilecekleri süre 1-1,5 saat. Belki de uyku penceresini kaçırıyorsunuzdur

      Sil
  31. Merhaba Seride Hanim
    3,5 aylik oğlumda uyku konusunda çalısmaya devam ediyoruz. Gündüz uyklarımızda sallanarak uyumayı bitirdik fakat uyku suresi 45 dk geçmiyor ve gunde toplam 3 kez gündüz uykusuna yatıyor. Gece icin giderek sallamayi azaltıyoruz 8 gibi yatıyor gecede 2-3 uyanma ile sabah 7-8 arası uyanıyor. Bu ayda gündüz uyku süresini tamamlamak mi on planda olmalı yoksa kesinlikle sallamadan az da olsa uuyması mı tercih edilmeli? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3. ayda bebeklerin uyku döngüleri yeni yeni oturmaya başlar. Bu nedenle 45 dakika uyuması normal. Ancak ileriye yönelik olarak uyku uzatması yapmanızı öneririm. 6 aydan küçük bebeklerde uyku uzatmasını 30 dakika olarak yaptığımızı tekrar hatırlatmak isterim.

      Önemli olan uyku süresinin uzun olmasıdır. Günde en az bir kez sallamadan uyumasını sağlamanız ileriye yönelik olarak sizi rahatlatacaktır

      Sil
  32. Bir de sallamanin en tercih edilebilir ve kolay vazgecilebilir olanı ile ilgili bir yorumunuz olabilir mı? İlla sallanmak istiyorsa kucakta, ana kucağında, bebek arabasinda ileri geri yapılarak hangisi daha masum olabilir? Yoksa hic sallama bunun yerine memde uyusun demek mı daha masum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meme ve diğerleri diye ayıracak olursam, diğerlerini aşamalı bırakmanın daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Memenin aşamalı bırakması diye birşey yoktur zira.

      Sil
  33. merhaba ben meryem benim 3 aylık bir kızım var.bizim sıkıntımız kızımın uykusu geldiğinde meme emmiyor ağlıyorayağımda salladıgmda ise ağlıyor bende uyuması için direniyorum ayagımda sallıyorum uyanana kadar ayagımda sallıyorum cunku hemen uyanıyor ne yapmam gerek beni bu konuda aydınlatırsanızz çok sevinirim sevgilerimle meryem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebeğinizin ağlamasının nedenini öncelikle tespit etmeniz lazım. Verdiğiniz kısıtlı bilgilerle fikir bile yürütemediğim için yardımcı olamıyorum.

      Sil
  34. Merhabalar oğlum 26 aylık ,rütin olarak gece 10:30 uyur sabah 08:45 kalkar öğlen ise 14:00 da uyur 16:00 da kalkardı .işe başlayalı 1 hafta oldu,bakıcı ile öğle uykusunu ağlayarak reddediyormuş,bunun dışında hiç bir sıkıntı yok (yeme ,içme v.s.) bugn bende izinliyim ve evdeyim öğle uykusu uyutmaya çalıştım banada aynısını yaptı,uyumadı ..napmalıyım öğlen uykusu kalkarsa sorun olurmu,güvensizliğe bağlı bi uyumama mı bu acaba,çözüm arıyorum,yardımcı olursanız sevinirim,teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 yaşta bazı çocuklar gündüz uykusuna direnç gösterebilirler. Burada önemli olan nasıl olursa olsun uyutmanız. Pusette, kucakta, dışarda, arabada. Bu direnç belirli bir müddet sürdükten sonra kendiliğinden kalkacaktır.

      Bu değişim işe başlamanızla birlikte geldiyse bakıcınızın uyutma saati ve metodunu da gözden geçirmenizi öneririm

      Sil
  35. Merhaba seride Hanim, 2 aylık bir oğlum var yani oldukça acemi bir anmeyin . Oğlum neredeyse doğduğundan beri kucağımda uyuyor.yatagina koymaya kalktığımızda ya yolda ya da koyar koymaz uyanıyor. Durumu kabullenir onu gece gündüz kucağımda uyuturum bense oturarak uyuyorum ama hem fizikden hem de ruhen cok yoruldum.artik gececeleri o uyuyor ben ağlıyorum. Onun yatağında uyumasını nasıl sağlayabiliriz ?

    YanıtlaSil
  36. Seride Hanim merhaba. Kizim 10 aylik. Ve bir donem bundan 2 ay oncesinde kisa sureli ama basarili bir ferber deneyimimiz oldu ama sonrasinda bir seyahat yapmak zorunda kaldik ardindan disimiz cikti ve bu sekilde anneannesinin de destegi ile :) gerisin geri ayakta sallanmaya basladi. Simdi cok zor uyuyor ve sallanacaginj bildiginden agliyor ve geceleri hep uyaniyor. Sallanma aliskanligini nasi kirabiliriz??? Cok tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogda bir şekilde cevapsız kalmış yorumları gözden geçiriyorum. Sorunuz halen geçerliyse lütfen belirtin. En kısa sürede cevaplayacağım.

      Sil
  37. Merhaba Seride hanim,benim oglum 15gunluk henuz uyku egitimi icin erken ama ilerde kolayca uyku egitimi verebilmek icin nelere dikkat edebilirim? Yeni doganlar icin onerileriniz var mi

    YanıtlaSil