31 Ekim 2011 Pazartesi

Iyi Uykular, Tatlı Rüyalar El Kitabı

Amerika'da The Sleep Lady olarak tanınan Kim West tarafından yazılan The Good Night, Sleep Tight Workbook isimli el kitabını bütün annelerimiz okuyabilsin diye Türkçeleştirip, yayınlanmasını sağladım.

"İyi Uykular Tatlı Rüyalar El Kitabı", bugün raflarda yerini aldı.

Ben bu kitaptan çok yararlanmıştım. Umarım bütün anneler en az benim kadar yararını görür.

31 yorum:

  1. Sabah koşa koşa gidip kitabı aldım,%70'ini okudum,size çok teşekkür ederim,programı uygulamaya başlayacağım ancak bol gözyaşına hazırlıklı olmam gerek,8 aydır emerek uyuyan ve geceleri saat başı uyanıp meme isteyen kızımın bu yeni düzeni pek hoş karşılayacağını sanmıyorum.Gelişmeleri paylaşırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşımınız için teşekkür ederim. Ben kitapda yazan metodu biraz yerelleştirerek uyguluyorum. Bu nedenle ilerleyen günlerde kitabı okumuş ama soruları olan aileler için soru-cevap toplantıları yapacağım sanal ortamda

      Sil
  2. Uyku melegi cok guzel bir kaynak bu. Soru cevap toplantisi ne zaman olacak? Sorular birikmeye basladi bile :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisel soru-cevap görüşmeleri yapmaya başladım. Ama 6 kişilik gruplar şeklinde yapmayı planladığım soru-cevap toplantılarına Ocak ayında başlamayı planlıyorum.

      Sil
  3. Uyku melegi,
    Kitabi ismarladim. 4 gözle bekliyorum :)) Isvicrede oldugum icin biraz uzun sürecek elime gecene kadar. Kizimin gece uykusu 2,5aylik oldugundan beri 11 saat. Cok ugras verdim ama sonuc verdi. Insallah kizimin dündüz uykularinda yardimci olur kitap... 2 aydir ugrasiyorum ama basaramiyorum. aksam 18.00-20.30a kadar aglamalar beni artik yoruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 18:00 - 20:30 arasında ağlama oluyor ve gece boyu kesintisiz uyku söz konusuysa ilk etapda aklıma gelen yorgunluğa bağlı bir ağlama izlenimi yaratıyor.

      Sil
  4. Seride hanim merhabalar, oglumun uyku problemini nasil cozerim derken kim west yontemi ve size ulastim kitabi internetten siparis verdim umarim hemen gelir ama size de yazmak istedim. 14 aylik bir oglum var 11.30-12.30 arasinda bir saatte 1-1.5lik oglen uykusu uyuyor boyle uyuyunca bazi gunler aksam 6 gibi tekrar uyuyor tabi 6 da uyunca gece 10.30-11.00 gibi uyuyor eger aksam uykusu uyumazsa hem cok huzursuz oluyor hemde gece uykulari boluk borcuk oluyor. gece de genelde 2-3 sefer uyaniyor, sizce aksam 9-9.30 gibi uyumasini nasil saglarim tesekkurler...hilal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazdığınız bilgiler ışığında bende uyanan ilk izlenim bebeğinizin iki uykuya ihtiyaç duyduğu. İlk uykusunu biraz daha öne çekmeniz lazım. Sabah uyandıktan sonra 3 saat içinde yeniden uykuda olmasını hedeflerseniz uyuması da daha kısa sürecektir.

      Sil
  5. Pekı uykusu olmayan bır cocugu nasıl uyutabılırım cunku 5 saat falan dayanıyor uyandıktan sonra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önceki cevabımda da belirttiğim gibi yorumum tamamen aktardığınız kısıtlı bilgiler ışığında yaptığım bir yorum. Detaylı günce incelemesi yapmadan kesin birşeyler yapmak mümkün değil.

      Sil
  6. Uyku melegi cok tesekürler, Ocaga kadar bekleyemeyeceğim bir sorum olacak :) Benim oğlum 4,5 aylık, 2 aylıkken Amerika'daki bir arkadaşımın tavsiyesi ile Sleep Lady kitabını edinmiştim ve o zamandan beri takip ediyorum. Türkçesi çıkınca da koşa koşa gidip aldım annanne ve babaannesi de okusun diye:) Sleep lady sayesinde, oğlumun 2 aylıktan beri toplam uyku miktarında sorunu yok gibi.
    Her gece 8-9 gibi uyuyup sabah da 7-8 arasında uyanıyor, gece 2 kez emmek icin uyanıyor, 3. kez uyanırsa oyalayıp vermiyorum artık! (bunu daha aza indiremiyorum cünkü gündüzleri de yaşıtlarına gore daha sık emiyor, 2-max3 saatte bir. Doktoruma danıştım, bebeğin istegini takip et, emmesinde değişiklik yapma dedi)
    Gündüzleri de sabah kalkma saatine göre günde 2 ya da 3 kez,tam 50dk-60 dk arasında uyuyor. Bazen mutlu bazen mutsuz uyanıyor. Mutlu uyandıysa 3 saat sonra uyuyor, mutsuz uyandıysa 2 saat sonra yeniden uyuyor. Benim sorum şu: Uyuma miktarında sorun yok gibi(uzman sizsiniz tabi :)) ama uykuya sadece ve sadece kucakta dalabiliyor, kendi kendine uyuması için(uykulu ama uyanık yataga koyarak) çok ugrastım ama hep çığlık çığlığa ağlamayla sonuçlanıyor ve uyku saatleri kaçıyor. Bu yaşta (4,5 aylık) yeterli süre uyuyan bir bebeğin kendi kendine uyuması için çaba göstermeli miyim yoksa 6.ayını bekleyip doğrudan sleep lady shuffle mı uygulamalıyım? teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim 6 aydan küçük bebeklerde Shuffle'ın uygulanmasını önermiyor. Çünkü altı aydan önce kendilerini sakinleştirmeyi öğrenemiyorlar. Ancak 10. haftadan itibaren kend başlarına uykuya dalmayı öğrenebiliyorlar. Bu da gece boyu kesintisiz uykuyu getiriyor, beslenme uyanmaları hariç. Ancak bunun için yakın takipde çalışmak gerekiyor. Zira bunun bir şablonu yok. Bebeğin verdiği tepkiye, mevcut uyuma şeklinin ne olduğuna ve daha birçok detaya göre terzi usulü formül çıkıyor. Bu da ancak koçluk programı ile mümkün oluyor. Bu noktada tercih sizin altı ayı bekleyip Shuffle'ı uygulayabilir veya birlikte çalışalım diyebilirsiniz.

      Sil
  7. merhaba,
    bebegimiz 9 aylik oldu. aksam en gec 9da uyuyor sabaha kadar (06:30-07:30) en az 5-6 kez uyaniyor. her uyanisinda emmek istiyor ve sadece bu sekilde uyayabilecegini dusunuyor. daha dogrusu maalesef biz boyle dusunmesine neden olduk. gece emerken cok kisa bir sure (<1dk) gercekten emiyor uyuyana kadar da emzik niyetine kullaniyor. uyandiginda babasi kucagina aldiginda agliyor, anneyi ariyor ve sonunda emene kadar da sakinlesmiyor. yatagina yatirir yatirmaz eger tam olarak dalmadiysa hemen aglamaya basliyor. gunduz 2 kez ve genelde ise sabah <45dk ogleden sonra ise <90dk uyuyor. ananesi uyuturken ise ayaginda hafif sallayarark bazen de hic sallamadan uyutabiliyor fakat anneyi gorunce emmeden asla sakinlesmiyor. uyku ile emme arasinda cok guclu bir bag kurmusuz bunu nasil kirariz bilmiyoruz. gunduz beslenmesi cok kotu durumda degil. aksamlari uyuturken ise henuz bir rutin olusturmadik maalesef ya sallayarak ya da emerek uyuyor. bebegimizin durumu bu sekilde. elizabeth pantley, tracy hoog ve kim west'in

    YanıtlaSil
  8. tekrar merhaba, sozcukler durumu anlatmaya yetmemis yarida kalmis. ozetle yukaridaki bahsettigim kitaplari okudum. ozellikle kim west'in yontemini uygulamak icin cok gec mi kaldik? bebigimin aliskanliklarini buradaki yontemleri uygulayarak yikabilir miyiz? onerilerinizi alabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim West'in kitabındaki önerileri 6 yaşa kadar uygulayabilirsiniz. Kararlı ve tutarlı olduğunuz sürece mutlu sona ulaşmamanız için bir sebep yok. Kim Amerika'da 100% garanti veriyor metotla ilgili ama burada sizin kararlılığınız asıl sonucu belirleyen nokta

      Sil
  9. seride hanım kitabınızı ilk çıktıgı gün aldım...dikkatle okuyorum.size sormak danışmak istediğim çok ciddi bir sorunum var...gece beslenmellerini kesmek istiyorum ama...emmek istiyor ve ağlıyor...ağlayınca da uykusu açılıyor...bunu nasıl engellerim???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eğer yatırırken emziriyorsanız, uyku ile emme arasında bir bağlantı varsa gece beslenmesini kesmeniz çok zor ve farklı mesajlardan çocuğunuzun aklı karışabilir. Akşam yatırırken metodu uygulamaya başladıysanız ve doktorunuz gece emmesini kesebileceğinizi söylüyorsa o zaman ya biberonda anne sütü verip, miktarını birkaç gece de azaltacaksınız ya da bir anda kesip 1-2 gece ağlamasa da farklı yöntemlerle sakinleştirip vermeyeceksiniz. Eğer ağlamaları sonucunda dayanamayıp verirseniz sadece istediğini elde etmek için ağlamayı öğretmiş olursunuz.

      Sil
  10. Mrb Seride hanım benim 11 aylık bir oğlum var. baştan beri hep emerek uyuyan bir bebek oldu. Emerek uyumadığı zamanlardada bir şekilde sallanarak uyudu. artık bir yerden başlamak istiyorum. Öncelikle bu kitabı alıp okuyacağım. oğlum gündüz iki kez uyuyor saatleri hiç belli olmuyor 1 saat 1.5 saat 40 dak yarım saat. gündüzleri uyanık kalma süresi 3 saat oluyor. Ama gece uykusuna son gündüz uykusundan 3 saat sonra başlarsa çok erken oluyor. erken uyursa gece uykusu olarak algılamıyor uyanınca tekrar uyumuyor. zaten baştan beri gece uykuları uzun aralıklarla olmadı en uzun oda ilk uyku 3 saat diğereri 2 ve 1 saat aralıklarla devam ediyor sabaha kadar. her uyandığında emerek geri uyuyor ve emmeleride epey uzun sürüyor yalancı emzik gibi kullanıyor beni yani. 11 ay boyunca 2 yada 3 kez kesintisiz 5 saat uyuduğu oldu sanırım. 20 gün öncede 3 gün emmeyi reddetti. o dönemde battaniyede sallamaya alıştı. gündüz emerek uyuyor ama gece ilk uykuya sallanarak dalıyor. bazen gece uyandığındada ağlıyor sallanmak istiyor sallayınca susuyor bir süre sonra da uyuyor. ama bu süreç eşimi ve beni çok yıpratıyor. şu an evdeyim ama bir süre sonra işe başlayacağım. işe başlayana kadar uykusu bir düzene girsin istiyorum.bu arada uykusunda çok hareket ediyor beşiğin her trafını dolanıyor çoğunlukla poposu havada uyuyor. hala az az kusmalarımız devam ediyor ama kilomuz normal genede reflü olabilirmi bilmiyorum. yani uyku sorunu kendi kendine uyuyamaması mı yoksa reflü yüzündenmi bilmiyorum. 1 yaşına kadar devam ederse doktorumuz reflü testi yapalım dedi. normaldede çok hareketli bir bebek çok erken emekledi ve şu an yürüyor. lütfen yardım edin. Kitabı okumak işe yararmı önerebileceğiniz şeyler varmı. ben ankarada yaşıyorum danışmanlık almak istesem nasıl olacak. çok uzun oldu kusura bakmayın.şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gece emerek uyuyan bebeklerde reflü belirtileri emme kesildikten sonra kesilebiliyor. Öncelikle bebeğinize kendi başına uykuya dalmayı öğretmeniz lazım. Kitabı okuyup kendiniz de uygulayabilirsiniz. Önerebileceğim çok şey var ama herhalde bir saat boyunca konuşacağım kadar çok şey var anlattığınız tabloda. Bu nedenle yazarak bu önerileri yapmam imkansız. Ancak şunu söylemeliyim; kısa uykuları mutlaka uzatmak için çalışın ve gününüzü düzene koyun. Her şeyin ilk adımı bu.
      Şehir hatta yurtdışındaki danışanlarımla ilk görüşmeyi Skype üzerinden yapıyorum. Daha sonrası herkes için telefonla devam ediyor. Hizmet detayları için sayfanın en altına bakabilirsiniz.

      Sil
  11. Merhaba Seride Hanım ben aslında dünde mesaj atmıştım. Daha doğrusu atmaya çalışmıştım. Ben 19/08/2011de doğum yaptım.Bir oğlum var. Başta sarılık ve vücutta su kaybı gibi sorunlar yaşadık ama şimdi Allaha şükür o sorunlarımız bitti. Şuan çok güzel gidiyor herşey demek isterdim. aslında herşey güzel uyku dışında:( Oğlum sadece anne sütü alıyor. Ek gıdalara henüz geçmedik. Geceleri 3 saatte bir uyanıyor.Emiyor tekrar uyuyor. Akşamları 23.30da uyuyor genelde 03.00 de ve 06,30 da kalkıyor. Buraya kadar güzel ama sonra saat 07.30 uyanıyor ve emdikten sonra ayaklarımda sallanmadan uyumuyor.Ayagımda sallıyorum uyuyor. Yatağına yatırıyorum uyanıyor. Bu kez yanıma alıyorum 10.30a kadar uyuyor. gGündüzleri ise saat 13.00 de yine ayağımda sallanarak uyuyor. 16.00 gibi yine zorla ayağımda sallanarak uyuyor. geceye kadar birde 19.30uyuyor bukadar. Ayağımdan indirmezsem 2 saat uyuyor ama uyuduktan sonra indirirsem yarım saatte uyanıyor.ne yapmalıyım bilemiyorum kitabı sipariş ettim fakat stok zorluğu olduğu için biraz geç kalacakmış. oğlum henüz tek başına kendi odasında yatmıyor. Yatak odamızda beşikte yatıyor. Şimdi aylık artık kendi odasında yaıra bilirmiyim. Birde uyandıktan sonra tek başına zaman geçirmiyor hep onun yanında olamamı istiyor ve sürekli oyun oynmak istiyor. Bazen artık konuşmaktan yoruluyorum ama ağlamasına dayanamıyorum. Lütfen yardım edin. Kitap elime geçtiğinde okumaya başalayacağım tabi ninni söylemekten zaman kalırsa..:)çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sallamalarınızı aralıklı yapmaya başlayın. Zaman içinde durduğunuz süreler, salladığınız süreden daha çok olacaktır. Bu hem bebeğinizi yatağa bıraktığınızda daha uzun uyumasını sağlayacak, hem de kitabı uygulamaya başladığınızda daha yumuşak bir geçiş yapmanızı sağlayacaktır.
      Kendi başına uyumayı öğrendiğinde daha çok kendi başına oyun oynadığını da gözlemeleyeceğinizi düşünüyorum.

      Sil
  12. MRBA.kızım bir hafta sonra 9 aylık olacak.15 20 gündür emeklemeyi öğrendi,ayakta durabiliyor,hastalandı ve uykuları alt üst oldu.gündüz uyku süreleri iyice kısaldı.akşam hala 7 - 7.30 gibi uyuyor,ama geceleri çok uyanıyor.hatta gözü kapalıyken bile yatağının parmaklıklarına tırmrnmaya çalışıyor.gündüz 30 dk sonra uyanıyor ve yine tırmanmaya başlıyor.sabah 6-6.30 gibi kalkıyor.tekrar yatırmaya çalışınca çok sinirleniyor ve uyumuyor.ben yatır kaldır yöntemini denedim fakat bizde işe yaramadı.sanki uykusu daha çok açılıyor ve sonunda ağlayarak uykuya dalıyor.şimdi yatırdıkça inatla ayağa kalkan ve uyumamak için direnen bir bebeğe hangi yöntemi ve nasıl uygulamalıyım.uykularını nasıl uzatacağım.çok hareketli bir bebek ve gündüz uykuları hiç uzun olmamıştı.ama gece iyi uyuyordu.na sıl işin içinden çıkmalı bilemiyorum.şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebeğinizin aşırı yorgunluğa bağlı olarak uykuları bu kadar çok bölünüyor. Uyku uzatması konusunda 'Felaket Uykusu' başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
      Kim West'in metodunu uygulayabileceğiniz düşünüyorum. Diğer metotlarla ilgili kısa bilgiyi de 'Hangi Metot - 2' başlıklı yazımda okuyabilirisiniz. Ancak yatır-kaldırı denemenizin üzerinden en az 1 hafta geçmeden yeni bir metodu denemeyiniz.

      Sil
  13. Merhaba seride hanim kitabinizi sipariqs edecektim ama tukenmis malesef :( Yeniden temin edilince alacagim hemen. Benim kizim 14 aylik gunduz 1 saat uyuyor gece de hep uyaniyor surekli emerek uyuyor ve benimle beraber yatiyor. Besigine alistirmak ve uyku duzeni saglamak istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapevleri malesef stok tutmayı sevmiyor. Yayıneviyle konuştum. Yeni siparişler gelmiş. Bir iki gün içinde yeniden temin eder konuma gelebilirsiniz.

      Kitap size yardımcı olacaktır. Kitap gelinceye kadar gündüz uykularının süresini arttırmak için çalışabilirsiniz. 1 yaş için olan günce örneği bebeğinizin yaşı için de uygun bir güncedir.

      Sil
  14. Merhaba seride hanım,benim kızım 2,5 yaşında çok fazla emzik bağımlısıydı ve burun eti alerjik olarak şiştiğinden emziklede nefes alamadığı için ve sürekli hasta olduğu için emziği acilen bırakmak zorunda kaldık.Emziği bırakmak çok işe yaradı.Ama emzikle uyuduğu için emzikten sonraki hayatımız çok zor olarak devam ediyor.Yanında yatarak uyumaya alıştırmıştım fakat emzik bırakınca ayakta sallamaya başladım.Hafta içi sürekli evin içinde oldugunda enerjisinde atamıyor bu nedenle fazla uyku ihtiyacıda doğmuyor.Uyku problememimiz her gece 1 de uyuyor geceleri 2-3 kere kalkıyor ve sabahta 9 yada 10 da uyanıyor öğlen uykusuda haliyle uyumak istemiyor.akşam 5 gibi uyumak istediğinde de biz uyutmuyorz gece tekrar uyanır diye ve artık bizde sinirler iyice yıpranmış durumda.İYİ UYKULAR TATLI RÜYALAR kitabını sipariş verdim ama henüz alamadım.Ben kızımın uyku düzenini nasıl sağlayabilirim.Çalışan bir anne olarak ta bu durum beni çok üzüyor ve yıpratıyor.Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukların evin için de bile olsalar ayakta kalabilecekleri belirli süreler vardır. Bu ayına göre değişir. Kızınız henüz tüm gün ayakta kalabilecek bir yaşta değil. Aşırı yorgunluk uykuya dalmayı zorlaştırdığı ve cin gibi yaptığı için gece geç saatlere kadar oturması aslında enerji fazlası olduğundan değil çok yorgun olduğundandır diye düşünüyorum.

      Çocukların ideal uyanma saati 6:00 - 8:00 arasıdır. Bu nedenle 8:00'den sonraya kalması durumunda sizin kaldırmanız gerekir. Böylece günün geri kalanı düzene girecektir.

      Akşam 17:00'den sonra yatırdığınızda birkaç gün sonra kızınızın hiç uyanmadan sabaha kadar uyuduğunu da gözlemleyebilirsiniz.

      Sil
  15. lütfen banada yardımcı olun dün gece hiç uyumadan sabahtan internette bilgi arayan bir anneye.benim kızım 9 aylık bizim uyku problemimiz doğduğu günden beri var.önceleri gaz sancısı deyip bekledim ama geçmedi.bırakın 2-3 kez uyanmayı biz sabaha kadar saat başı ayaktayız defalarca biberonla besleniyor,tekrar uyumadan kendisini sürekli sallamamı istiyor elim beşiğe yapıştı artık dayanamıyorum.lütfen banda yardımcı olun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebeğinize kendi başına uykuya dalmayı öğretmelisiniz. Bunun için Kim West'in metodunu kullanabilirsiniz. Metodu sayfanın sağındaki kitabın üzerine tıklayarak alacağınız kitap yardımıyla veya danışmanlık alarak öğrenebilirsiniz.

      Uykuda gündüz ve gece birbirini etkiler. Sadece birini halletmek gibi bir durum yoktur. Kendi başına uyumayı öğretmek dışında gündüz uykularını da yaşına uygun bir şekilde düzenlemeniz gerekir.

      Sil
  16. Merhaba,
    Benim 2.5 aylık oğlum var, uykusunu nasıl düzenleyeceğimi öğrenmek için Tracynin kitabını okudum. Fakat başta hiçbirsey okuduğum gibi olmadı. Bir aylık olana kadar anne sütü+mama ile beslend(sütüm yetersizdi)2. haftalıkken başlayan gaz sorunu ve reflü ile yaklaşık 15 gün emmediği zamanlarda ağlayan bir bebekti. Onu sakinleştirmek için yapmadığımız şey kalmıyordu. 1 aylık olunca mamyı kesmemizle sorunlar hafifledi ve okuduklarımı uyglamaya geçirmeye çalıştım. uyku ve emzirme vakitleriyle ilgili kayıt tuttum, uyku işaretlerini izledim. Şu an 1,5-2 saat uyanık kalabiliyor, bu süre sonunda uyku ağlaması yapıyor.Geceleri ortalama 3 saatte bir uyanıyor emip uyuyor. Fakat gündüz uykuları sıkıntılı. Birçok kez uyku ağlaması yapınca veya yapmadan yatağına yatırdım fakat uyku ağlması giderek ağlama krizine dönüyor sallamadan emzirmeden sakinleşmiyor.Anakucağında sallanarak uyumak istiyor, bu uykuyu sallamazsam 20-45 dk arası sürdürebiliyor. Sallayarak devam edersem 3 saatlik rutını uygulayabiliyoruz. 2.5 ay bu tip bir rutin için erken mi? İleride uyku problemi ile karşılaşmamak için ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  17. 3 saat bir referans noktası olması lazım sizin için. Önemli olan aynı şeyleri aynı sırayla yapıyor olmanız. Yani beslenme, aktivite, uyku şeklinde. Bazı çocukda bu süre 2,5 saattir bazısında 3,5 saat. Bazı gün 4 saate çıkarken genelde 3 saatte kalabilir. İlerde uyku problemi ile karşılaşmamanız için artık günde bir kez yatağa koyup kendisinin uyumasını beklemenizi öneririm.

    YanıtlaSil