19 Ekim 2011 Çarşamba

Kabustan Daha Ötesi..

İki hafta önce verdiğim bir seminerden sonra seminer sırasında sorulan soruları düşünürken fark ettim ki katılımcılardan birisinin sorduğu soruyu istediğim detayda cevaplandırmamışım. Ben de düşündüm ki sadece soruyu soran anne ve babaya mesaj yazmak yerine herkesin faydalanacağı şekilde buradan paylaşayım.

Kâbus, ikiyle üç yaş arasında en çok uykuyu bölen etkenlerden biridir  ve normal gelişimin bir parçasıdır. Çocukların hayal güçleri bu yaşlarda çok kuvvetlidir. Gerçekle hayali birbirinden kesin sınırlarla ayırt edememelerine bağlı olarak kabuslarla bağdaştırdıkları korkular geliştirirler. Kâbus REM uykusu sırasında gerçekleşir ve uykusundan uyanan çocuk sakinleştirilmeye ihtiyaç duyar. REM uykusunun daha uzun sürelerde gerçekleştiği  gecenin sonuna daha çok görülür.
Peki kabustan daha öte ne olabilir? Gece Terörü! Cevap çok basit olsa da, bu duruma şahit olmak ve yaşamak o kadar kolay değildir.  Gece terörü çocukların %5’inde görülür Kâbusun aksine derin uykuda gerçekleşir. Gece terörü yaşayan bir bebek uyandığında ne yaptığının farkında değildir çünkü aslında halen uyuyordur. İnsanlar gecenin ilk yarısında daha çok süreyi derin uykuda geçirirler. Derin uyku sırasında gerçekleşen gece terörü de bu nedenle uyuduktan 2-3 saat içinde gerçekleşir. 

Gerisini okumak için tıklayınız

2 yorum:

  1. Merhabalar, benim 6 aylık bir kızım var. Büyüdükçe uyku problemi daha da artmaya başladı. Uykuya geçmesi çok uzun sürüyor ve uyuyamadıkça daha da huzursuzlanıyor. Gündüzleri genelde toplam 1,5 saat maximum 2 saat uyuyor. Gece uykuya 21.00 dan sonra geçiyor. Uyutmak için ilk 3-4 ay kolumuzda sallayarak yada emerek uyuttuk. Daha sonra eşim işe balayınca biberonla süt vererek uyutmaya başladık.Eğer karnı toksa yatağında kendi kendine uyumasını bekliyoruz.Çok zorlansa da uykuya dalıyor fakat geceleri çok sık uyanmaya başladı.Ortalama 2 saatte bir uyanıyor.Aslında tam uyanmak denemez emekliyo sağa sola dönüyo, gözleri kapalı sürekli hareket halinde.Bazı geceler ağlamalarla da uyanıyor.
    Uyku düzensizliğinden ötürü huzursuz bir bebeğe dönüştü.
    Uykularını nasıl düzenleriz, bize tavsiyeniz nelerdir?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mayıs ayında yayınladığım '6 aylık bebekler için örnek günlük rutin' yazımda belirttiğim günlük düzeni hayata geçirirseniz bebeğinizin kalkışlarında birkaç gün içinde azalma gözlemlersiniz. Bebeğiniz dediğiniz gibi kendi başına uykuya dalıyorsa, kısa sürede gece boyu kesintisiz uyumanız bile mümkündür. Gündüz düzeninin oturması birkaç haftayı bulabilir. Bu sürede önceliğinizin bebeğinizin uykusu olmasını öneririm.

      Sil