25 Mart 2012 Pazar

Saatler değişince

Aslında sabah belirli bir saatte kalkması gereken bir bebeğiniz yoksa, hele bir de size göre erken kalkıyorsa bebeğiniz yaz saati uygulaması çok işinize yaramış olabilir. Sabah 6:00 yerine 7:00'de kalkan bebeğiniz, akşamda 19:00 yerine 20:00'de yatmaya başlayacaktır. Özellikle 0-3 yaş arasında kolunuzdaki saat yerine bebeğinizin ayakta kalabildiği sürelere ve biyolojik ritmine göre yatış saatini belirlemeniz gerektiği için sizin için değişen saatin aslında bebeğiniz için bir değişiklik olmadığını bilmenizi isterim.

Tabi bir de madalyonun öbür yüzünde olan aileler de var. İster kreşe, ister yuvaya gidiyor olsun, isterse de babaanne veya anneanneye hergün gidiyor olsun eğer belirli bir saatte kalkmak zorundaysa bebeğiniz saat değişimi sizi biraz zorlayacaktır. Zira saatleri bir saat ileri almak ilk gün tatil gününe denk geldiği için çok etkilemese de çocuğunuzun Pazar gecesi 1 saat az uyuması anlamına gelebilir. Diyelim ki benim oğlum gibi hergün 20:00'de yatıyordu çocuğunuz. Bu gece yine 20:00'de yatırmanız lazım çünkü yarın 7:00'de kalkması gerekiyor. Ama bir türlü uyuyamadı 20:00'de. Telaş etmeyin, çocuğunuzun aslında biyolojik olarak uyku saati 21:00'de. Uyuyamamasının sebebi de biyolojisi uyuması gerektiğini söylemediği içindi. Önerim bir anda 1 saatlik değilşiklik yapmak yerine hergün 15 dakika biyolojik uyku saatini geriye alarak ilerlemeniz. Mesela yarın gece 20:00 yerine 20:30'da yatırabilirsiniz. Birkaç gün yorgun olacaktır ama sonrasın 1 saatlik farka alışacaktır. Tıpkı birçok insanın deniz aşırı seyahate gittiklerinde biyolojik saatlerinin birkaç gün içinde alışması gibi. Ancak çocuklar yetişkinler gibi bu değişimi saat bazında yapamazlar. Bu nedenle 15 dakikalık dilimler onlar için iyidir.

Özellikle 2 yaşından küçük çocuklarda zaman içinde yeniden eski kalkış ve yatış saatine geri dönüş olabilir. Bunun başlıca sebebi evdeki düzenin yeni saate göre olmasından dolayı, zaman içinde evdeki düzenin bebeklerin düzenini de etkilemesinden kaynaklanmaktadır.


2 yorum:

  1. Merhaba, bizim sorunumuz bir haftadır saatler ileri alındıktan sonra başladı.. Oğlum 9 aylık normalde sabah 7 de kalkıp 9,5 ta sabah uykusu 13 de öğle uykusu aksam da 6-7 arası yatan oğlum gitti.. Simdi sabahları 8 de kalkıyor, sabah uykusu yapmamak icin direniyor, oglen zorla uyutuyorum, aksamlarida 22.30 gibi uyuyor,,, üstelik kendisi yatağında uyuyordu simdi ayagimda sallıyorum ya da birlikte yatıyoruz, gecede yanımızda yatıyor uyandığında hic bir türlü yatağında uyutamiyorum ama yanımızda misil misil uyuyor,, eski haline nasil donucek bilmiyorum ama kafayı yememe az kaldi.. Bu arada o düzenide trayc nin kitabı sayesinde kurmuştuk,,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah uyanma saatine göre günün geri kalanını düzenlemediyseniz yani 9:30 yerine 10:30'da ilk uykuya yatırmadıysanız biyolojik ritminin alışık olduğunu düzenin dışına çıkarmışsınız demektir. Biyolojik ritmin bozulunca yeni ritme alışmak en az 10 gün alır bebeklerde. Bu arada bir de uyutma şeklinizi değiştirmeniz düzeninizi tamamen bozmuş görünüyor.
      Bunların yanı sıra diş çıkarma, fizikzel gelişim gibi değişimler de varsa bunların da etkisi olmuştur mutlaka.
      Önerim tracy'nin metodunu kullanarak yeniden kendi odasında yatırmaya başlamanız. Çocuklar öğrendikleri şeyleri daha hızlı bir şekilde öğrenirler.

      Sil