17 Nisan 2012 Salı

Eyvah Ayağa Kalkmayı Öğrendi

Aşağıdaki durumlardan biri size tarif ediyorsa okumaya devam etmelisiniz.

  • Bebeğinize erken aylarda kendi başına uyumayı öğrettiniz ve yeni yeni ayağa kalkmayı öğrenmeye başladı.
  • Şu sıralarda kendi başına uykuya dalmayı öğretmeye çalışıyorsunuz ve bebeğiniz yatağın içinde ayağa kalkmayı ve hatta ayakta zıplamayı öğrendi.
Şimdi sizden ricam yere uzanmanız ve 3 dakika etrafınızı incelemeniz. Yaptınız mı? Peki o zaman şimdi ayağa kalkın ve etrafı inceleyin. Ne kadar farklı olduğunu fark ettiğinizi düşünüyorum. Evet bebeğiniz bu görüntüyü yeni görmeye başladığı gibi, kendisi için bir ilk olan fiziksel bir gelişimi de sağlamış oldu. Bence Amerika’yı keşfetmiş kadar kendini heyecanlı hissediyordur. Bir an uykuyu boşverin. Evet evet boşverin ve bebeğinizi izleyin. Ne kadar, zevk aldığını ve heyecanını görebilirsiniz.

‘İzlemek çok güzel de ne oldu bizim uyku?’ dediğinizi duyar gibiyim.

Bebeğiniz yatakta ayağa kalkmayı öğrendiğinde öncelikle güvenlik önlemlerini almalısınız. 

  • Bebeğiniz parmaklıklı bir yatakta yatıyorsa parmaklıkların en üst seviyede olmasına dikkat edin. 
  • Eğer park yatakta yatıyorsa, mutlaka emliyet kilidini kitleyin. 
  • Park yatağın içini yükseltmek için koyduğunuz yükseltici maddeleri kaldırın. 
  • Yatağın köşelerine koruyu aparatlar takabilirsiniz eğer Keskin sınırlıysa.


Eğer yatağına bırakıp çıktığınız ve kendi kendine uyuyan bir bebeğiniz varsa
  • Her zamanki gibi yatağına yatırın ve odadan çıkın.
  • 15 dakika kalkıp oturmasına izin verin.
  • Sonra odaya girin ve hiç göz teması kurmadan önce elinizle yatağa pat pat yaparak ‘Yatma zamanı’ deyin ve bebeğinizi yatırın.
  • Sonraki girişleriniz 10 dakika arayla olsun.

Eğer hali hazırda kendi başına uyumayı öğretiyorsanız
  • Ağlamadığı sürece en fazla 15 dakikaya kadar kalkıp oturmasına izin verin.
  • Sonra uyguladığınız metodun ön gördüğü şekilde bebeğinizin yatmasını sağlayın.
  • İlk yatırmadan sonraki aralıklarınız 10 dakika olabilir. Genelde 10 dakika dolmadan ağlarlar bu nedenle bu aşamada metodunuzun ön gördüğü adımları uygulamanız gerekir.

Bebeğiniz ayağa kalkıyor ama oturamıyorsa, sakın gidip onu yerine oturtmayın. Bir notkada yorulacak ve kontrolsüz olarak düşüp oturacaktır. Bu noktada bebeğinizin deneyimleyerek öğrenmesine izin vermelisiniz. Aksi halde gelişimini geciktirmiş olursunuz.
Bu durum en fazla 2-3 gün devam edecektir ve sonra bu yeni keşif hayatlarının bir parçası olacak ve sıradan hale geldiği için cazibesi ortadan kalkacaktır. Bu süreçte yeni birşeyi keşfetmenin ne kadar güzel bir duygu olduğunu bebeğinizle birlikte yeniden hatırlamanın keyfini çıkarın.

6 yorum:

  1. Aaah ah. Bir yerlerde kalan o kadar sey varki....! Mesela nerde bizim sinemalar, elele yuruyusler, keyifli pazar gazetesi okumalari, sabahlari yatak miskinlikleri, arkadaslarla kacamaklar, saatlerce tv karsisinda abur cubur yemeler diyeee uzaaar gider (:

    YanıtlaSil
  2. merhaba hocam uzun zamandır sizi takip ediyorum çokta faydalandım .aslında sizden yardım almayı çok istiyordum ama ekonomiden dolayı olmuyor olmuyor işte. neyse bizimde uyku problemlerimiz vardı geceleri en az 10 defa kalkardık gündüzleride kolda sallama ile yarımşar saatlik uykular idi.sitenizi takip ederek ,kitabınızıda aldık bayağı yol katettik.gerçi metotları uygulayamadık çünkü oğlum ben yanındayken yatmıyordu bizde aralıklı kontrol ile başardık şimdi artık gecede gündüzde kendi uyuyor ama yatağa bıraktığımda bazen yarım saati buluyor bazen dahada fazla uyumaya başlaması yatıp yatıp kalkıyor sonra uyuyor biraz geç uyuyor acaba bunu kısaltabilirmiyim veya kısaltmam gerekir mi .aslında uykusu gelmiş oluyor sizin yazdığınız saatlere göre şimdi gece bir kere kalkıyor ama sabah çok erken kalkıyor 5 te.6 da kalkınca mutlu oluyoruz .kitapta sorulan soruda erken kalkma sebepleri yazıyor ama oğlum onlara uymuyor yani akşam en geç 8 de uyuyor gündüz uykuları arada bozulsada genelde çok iyi akşam yatış saatide öğlen uykusunu 4 saat geçmiyor herşey yazdığınız gibi yemek saatleri bile aynı sadece ara öğünden dolayı akşam yemeği 6:30 da oluyor.acaba erken uyanmayı çözebilirmiyim.çok uzun oldu özür dilerim .teşekkürler bize ışık olduğunuz için .yoğunsunuzdur ama yazarsanız çok mutlu oluruz.sayenizde evimiz huzur buldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk akla gelen ihtimalleri verdiğiniz bilgilerle elemişsiniz. Bu nedenle gerçekten detaylı inceleme yapmadan bir şey söylemem çok zor. Bence sizin danışmanlık almanıza gerek yok ama detaylı inceleme yapacağım bir soru-cevap görüşmesini öneririm. Zira genel öneri anlamında yapılacakların hepsini yapmış gibi görünüyorsunuz. Bana seride@uykumelegi.com'dan ulaşırsanız soru-cevap konusunda detaylı bilgi verebilirim.

      Sil
    2. cevapladığınız için çok çok teşekkürler.yani yatağa bıraktığım zaman yaklaşık nekadar sürede uyuması gerekiyor .bu uzun sürede uyuması problem mi ağlamıyor oynuyor yatıp kalkıyor yatıp kalkıyor sonra uyuyor.sabah erken uyanmasını aslında çok problem yapmıyordum ama birşeyleri başardıkça sayenizde daha iyisi olsun oğlum daha mutlu olsun istiyorum.45 dakikalık görüşmeyi mi önerdiniz.

      Sil
    3. İlk zamanlarda uyuması 2 saati bulabilir ama gün geçtikçe ayağa kalkmak artık normal bir davranış oldukça bu süre kısalacaktır. Uzun sürmesi hiç problem değil.

      Sadece sorduğunuz sorulara yanıt almak istiyorsanız evet. Ama size özel bir plan çıkarmak istiyorsanız o zaman danışmanlığı düşünmeniz gerekir.

      Sil
  3. Merhaba, 7 aylık oğlum kendi başına oturmayı ve yatağın kenarından tutunarak ayağa kalkmayı öğrendi. Ona kendi başına uyumayı öğretmiştim, fakat artık uyumuyor, yatağa yatırır yatırmaz ( o bütün uyku işaretlerini verdikten ve ben ona kucağımda bir şarkı söyledikten sonra, o da şarkıya mırıltıyla eşlik ediyor) kalkıp oyun oynamaya başlıyor, bi süre izin veriyorum , sonra tekrar yatırıyorum, o tekrar kalkıyor daha sonra bu ağlamaya dönüşüyor ve bir kısır döngüye giriyoruz, 45 dakikayı geçiyor ve hala uyumuyor. Bu gündüz uykularımızda böyle, akşam banyo yapıp yatırıyorum ve kendi kendine yine kalkıp oturuyor, oyunlar oynuyor ben onu yatırıyorum vs. ama ağlamıyor ve en nihayetinde kendisi uyuyor. Şimdilerde ise gündüz uykularında daha yatağa sırtı değer değmez bir ağlama başladı. Bu durum 3-4 gündür devam ediyor. Evde de 3-4 gündür kızkardeşim, anneannem ve annem değişik periyotlarda bulunuyorlar( normalde oğlumla yalnızız)Ve sürekli onun ağlamasına dayanamama hallerindeler ve oğlum çok fazla ağlayınca misafirlerim yüzünden onu yataktan almak zorunda kalıyorum. Belki de çocuk tam uyuyacakken onu almış oluyorum, gündüz rutinimdemi sıkıntı var, ne yapacağımı şaşırdım. Anneannem "ben çocuklarımı hiç ağlatmadım" dedi en son bugün ve ben artık hüngür hüngür ağlıyorum, çocuğunu ağlatan kötü anne ilan edildim, herkez çocuğumu sallayarak uyutmamı bekliyor benden. Gece uykuları iyi uyansa bile kendi kendine uyumayı becerebildiği için, bir iki mırıldanıp ya da bir kez oturup etrafa bakıp tekrar yatıyor. Çözümsüz bir noktadayım, tavsiyelerinize çok ihtiyacım var.

    YanıtlaSil