25 Şubat 2011 Cuma

9 aylık bebekler ve günlük düzenleri

Şu anda yardımcı olabileceğimi düşündüğüm ama gerek vakitsizlikten gerekse eğitimim tamamlanmadığından henüz çalışmaya başlayamadığımız Selen ve Elif için yazıyorum bugünkü yazımı. 9 aylık bebeklerin hepsi için genel bir bilgilendirme de aynı zamanda.

Yazdığım saatler +/- 1 saat oynayabilir ama aktivite aralıkları bu şekilde olmalıdır.  Bu arada bu düzeni uygulamaya başladığınızda ilk birkaç gün işler kötüye gidiyormuş gibi görünebilir ama bu geçici bir durumdur. Ümidinizi kesmeyin ve lütfen daha önce yazdığımı unutmayın. Eğer bu düzeni her gün uygulayamayağınızı düşünüyorsanız sakın başlamayın. Tabi ki bu idealidir. Arada farklılışan zamanlar ve günler mutlaka olacaktır. Ama en azından bebeğiniz alışıncaya kadar değiştirmeyeceğiniz bir zamanı seçin başlamak için.

7:00 - 7:30 Kalkış ve kahvaltı (emzirme veya mama veya katı gıda)

9:00 - 9:30 Sabah uykusu. Eğer kızınız geceleri uyanıyorsa daha da erken yatırabilirsiniz. Eğer oğlunuz gece kesintisiz 11-12 saat uyuyorsa 10:00'a kadar dayanabilir. Ama kesinlikle 3 saatten fazla ayakta kalmamalıdır. Bu ayda uyumaları gereken sabah uykusu ortalama 1,5 saattir. Bazı çocuklar uyandıktan sonra küçük bir atıştırmaya ihtiyaç duyabilir.

12:00 - 12:30 Öğle yemeği (emzirme veya mama veya katı gıda)

13:00 - 14:00 Öğlen uykusu. Sabah uykusundan kalktıktan 3 saat sonra engeç öğlen uykusuna yatmalıdır. Bu uyku 1,5 - 2 saat sürer. Ve kalktıktan sonra mutlaka bir atıştırmalık öğün vermelisiziniz.

17:00 - 18:00 Akşam yemeği (emzirme veya mama veya katı gıda)

19:00 - 19:30 Yatma zamanı. Yatma zamanından kasdım yatakda yatmaya başladığı zaman. Yani yatmaya hazırlanma zamanınız değil. Yatırmadan önce emzirmenizi tavsiye ederim. Ama kesinlikle emzirerek uyutmayın. Emzirmek yatağa koymadan önce yaptığınız sondan ikinci adım olsun.

Bunları uygulamanız eğer bebeğiniz kendi kendine uykuya dalmaya bilmiyorsa tek başına herşeyi çözmeyecek ama çok yararı olacaktır. En azından huzursuz, yorgun olan bebeğiniz daha sakin ve uyumlu olacaktır. Kendi kendilerine uykuya dalmaları için ilerleyen günlerde yazağım Kim West'in metodu sizlere yardımcı olacaktır.

Unutmayın bu düzeni oturtmak bebeğinize bir güven verecektir. Çünkü bebekler saati bilmezler ama bir sonraki adımın ne olacağını bilmek onları güvende hissettirir. Kim belirsizliğin olduğu bir yerde huzurlu olur ki...

8 yorum:

  1. Merhaba,
    Bebeğimiz 9.5 aylık. Sizin yazdığınız düzene uyuyor. Sabah 1.52 saat, öğledensonra 1 saat uyuyor. Gece 20-7 arasi kesintisiz uyuyor. Kendi kendine uyumayı Tracy'nin yöntemi ile öğrettiğimizi düşünürken 1 haftadır, yatır-yatır ile bile uyumayacak kıvama geldi. Son 2-3 seferdir kucağımda dolaştırıp kıvama getirip gözleri kapanmadan yatağına koyup uyutuyordum. Bugün eşim yatır-yatır denemiş hiç duymadığı çığlıklara maruz kalmış. Sanırım bir dönem ve ben çok da yorulduğum için tutarlılığımızı bozmuş oldum.
    Bize ne önerirsiniz? Kim West'ten söz etmişsiniz, aradım blog'unuzda ama yazıyı henüz yazmamışsınız sanırım? Kim West daha mı isabetli olur? İlk oğlumuza Ferber'le öğretmiştik kendi kendine uyumayı, ikinciye de uygulamayı düşünmeye başladık, ama durum böyle olunca Ferber de geri tepebilir, değil mi?
    Yanıtlarsanız çok memnun olurum. Danışmanlık kapsamında değerlendirirseniz lütfen yazın.
    Sevgi ve selamlar,

    YanıtlaSil
  2. Bebeğinizin verdiğiniz farklı mesajlardan dolayı kafası karışmış durumda. Ağladığı zaman kucağınıza aldığınızı öğrenmiş. Bu durumda yatır-kaldırı tutarlı bir şekilde denemeye devam ederseniz eski düzeninize dönme ihtimaliniz çok yüksek. Bebeğiniz bir kez yatır kaldırı öğrendiğine göre farklı bir metot denemenizi şu an için önermem. Ne kadar tutarlı olursa mesajlarınız o kadar rahat eder bebeğiniz.

    Bebeğiniz bu sırada emeklemek, sıralamak veya yürümek gibi bir gelişim gösterdi mi? Bebeğinizin ilk başta uyumamasının sebebi gelişimsel bir değişime bağlı olarak yorgun olmasından kaynaklanmış olabilir. Bu değişimin illa bir gelişimsel sebepten dolayı olması gerekmez. Birkaç gece veya gündüz uyku düzeninde bozulma. Evdeki düzen değişikliği de aynı sonucun olmasına sebep olur.

    Bu arada sabah uykusunun süresi ile öğleden sonra uykusunun süresini yer değiştirmenizi öneririm.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler yanıtınız için. Gelişiminde bir değişiklik olmadi.Emekliyor, sıralıyor. Düzen değişikliği bayram tatili tabii :( Tatilde gündüz uykularını pusette uyudu. Bunun dışında haftada 1-2 kez ev dışında uyuyabiliyor.
    Tracy'yi tekrar denerken yatır-yatır uyguladık. 40 dakikaya yakın ağladı. Pes ettim, dayanamadım çünkü. 40 dakikadan sonra da yatır-yatıra devam etmeli mi yoksa alıp sonraki uykusuna kadar oyalamalı mı?
    Sabah ve öğle uykusunu değiştirmek için sabah uykusundan uyandırmalıyım o zaman değil mi?
    Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Yapacağınız bütün değişiklikleri akşam uykusunda uygulamaya başlayın. Böylece ilk gece uyutmanız ne kadar uzun sürerse sürsün, eninde sonun uyuyacaktır.
    Gündüz uykusunu da 1 saat denemelisiniz sonra 15-20 dakika mola verip yeniden denemelisiniz.
    Gündüz uykularının yerini değiştirmek için doğal yollarla(perdesini açarak, odasında ses yaparak) uyandırmalısınız. Ancak bu uzun bir süreçtir. Bir iki günde değişmez. 3 hafta kadar sürecektir.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,
    Sizinle yazışmamızdan sonra pazar günü eşim 3 uykusunu da nefis bir şekilde uyuttu.
    Ben de bu sabah hevesle yatırdım. Hevesim 1+0.5 saat süren yatır-yatır macerası ile mutlu sona ulaştı. Toplam 76+8 kez yatırdım. Ama başardım. Öğledensonra hiç ağlamadı. Akşam uykusuna dalarken yanında bile durmadık. Demekki ben farkına varmadan yine uyku objesi olmuşum bebeğimin.
    İlginiz, bilginiz ve desteğiniz için teşekkürler.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Uyuyan bebekler, mutlu anneler klübüne hoş geldiniz :)

    YanıtlaSil
  7. seride hanım merhaba benim 5 aylık oğlum var sadece anne sütü ile besleniyor
    geceleri emiyor ve hemen uyuyor ama gündüz ayağımda sallanmak istiyor. ne yapmalıyım.birde artık odasında yatbilirmi.

    YanıtlaSil
  8. @nilgün Bu ayda doktorunuz farklı birşey söylemiyorsa gece sadece bir kez beslenmesi yeterlidir. Gündüz ayağınızda sallanarak uyumaya alıştığı için bunu istiyor. Sallamaları yavas yavas azaltarak sıfırlayabilirsiniz.
    Gece beslemek için odasına gitmek sizi yormayacaksa tabi ki odasında yatırabilirsiniz.

    YanıtlaSil