20 Şubat 2011 Pazar

İpuçları

Her çocuk ve hatta bebekler bile 'Uykum geldi beni yatır' derler. 'Kafayı yemişsin sen' demeden önce okuyun.


0 - 6 yaş arasında çocuklar uykum geldi artık yatayım demezler. Böyle bir kavramları yoktur. Size uykularının geldiğine dair ip uçları verirler. Eğer bunu yakalayamaz ve kaçırırsanız o zaman sakinleştirici özelliği olan melatoninin salgılanması olmayacak aksine böbrek üstü bezlerinin kortisol (Türkçe'de kortisol ve uyku ile alakalı doyucu bir makale bulamadığımdan yönlendiremiyorum ama İngilizce olarak birçok makale bulabilirsiz) pompalaması gerçekleşecek ve de bu cin gibi olmalarına sebebiyet verecektir.


'Ama benim oğlum gece 1'de olsa uyuyor çok yorulunca...' dediğinizi duyar gibiyim. Evet kızınızın uyuyor olduğu doğru ama 'Uykum geldi. Uyumalıyım' dediği için değil. Artık beyni 'Buraya kadar kontağı kaptıyorum' mesajını gönderdiği için.


Girin Youtune'a size komik gelen birçok şekilde uyumuş çocuk videosu göreceksiniz. Bunlar bana da çok komik gelirdi ta ki bu durumun aşırı yorgunluğun sonucu olduğunu öğrendiğim zamana kadar. Şimdi bu videoları üzülerek seyrediyorum. Çünkü hiçbir çocuk o derece yorgun olmamalı.


Hep duyarız 'Gece yarası cin gibi uyanan çocuklar'ı. İşte bunlar aşırı yorgun çocuklardır. Bu çocukların uyanmaması için yapılması gereken daha geç yatırmak veya gündüz uyutmamak değil aksine daha çok uyumaları sağlamaktır.


İşe ilk olarak çocuğunuza bir yatma saati seçerek başlamalısınız. Bu yaşına / ayına göre 19:00 ile 21:00 arası değişmelidir. Eğer çocuğunuz belirlediğiniz saatte uyumakda zorlanıyor ve sonrasında uzun süre uyumuyorsa o zaman belirlediğiniz uyku saati onun için geç bir saat demektir. Uyku saatini yarım saat öne çekerek tekrar deneyebilirsiniz.


Çocuğunuz için ideal olan yatma zamanını belirlemek için birkaç gün size verdiği ip uçları takip edin. Bunlar neler mi olabilir?
- Gözlerini kaşıma
- Esneme
- Hareketlerinde yavaşlama
- Kayısızlık
- Boş boş bakış
- Sızlanma ve yakınma
- İnsanlara ve oyuncaklara karşı ilgisinin azalması.


Sizin çocuğunuzun verdiği ip uçlarını yakalamanız için biraz pratik yapmanız gerekir. Çünkü her çocuğun kendine göre özel verdiği sinyaller olabilir. Ama hepsinin anlamı aynıdır: 'Ya beni hemen şimdi uyut ya da sonuçlarına katlan'...

3 yorum:

  1. Hah, ağzınıza sağlık! İnsan sadece bir bebeği olunca, sadece kendi bebeğine oluyor sanıyor; oysa demek ki bütün bebekler böyle.
    Çevremdeki 10-15 bebekli aileden sadece benim çocuğunu erken uyutan ve çoğunlukla uyku sorunumuz da yok. Ama dönemsel olarak uykusal sorunlardan bahsettiğimde hemen herkesin cevabı aynı oluyor: "Ama sen de çocuğu çok erken yatırıyorsun, biraz geç uyut." Hayır, hepsinin çocuklarının kronik uyku sorunu var; bir de akıl vermiyorlar mı, bayılıyorum.
    "Benim çocuğum erken uyuyunca daha derin uyuyor, geç yatırınca gece uyanmaları oluyor" diyorum; bana deli gözüyle bakıyorlar.
    Ohhh yahu, rahatladım; demek ki çocuğumu erken uyutmakla doğrusunu yapıyormuşum ve de erken uyuduğunda uykusunu daha iyi aldığını düşünmekte haklıymışım. İçim rahatladı!
    Anne olmak ne zor değil mi? İnsan hep yaptıklarından şüphe duyuyor :)

    YanıtlaSil
  2. Tespitlerin çok doğru. Yorgunluk böbrek üstü bezlerinin salgıladığı stres hormonundan dolayı andrenalini tetikliyor ve geceleri cin gibi kalkan çocukların olmasına sebep oluyor. Çocuklar ve bebekler aşırı yorgunluk seviyesini geçmeden yattıklarında daha rahat ve derin uyuyabiliyorlar

    YanıtlaSil
  3. bunu okuduğum iyi oldu.son günlerde saat 8 den sonra uyuma eğilimi göstern kızımı boşa oyalıyorum yani.tamam bir de böyle deneyelim bakalım.sağolun.

    YanıtlaSil