23 Mayıs 2011 Pazartesi

Ne kadar sürer?

Kendi başına uyumayı öğretmek de, günlük bir rutin oturtmak da erken aylarda daha kolaydır. Büyüdükçe mevcut düzen alışkanlık yapar ve alışkanlığı kırması daha uzun sürer.

6 aylık bir bebeğin mevcut olan uyuma alışkanlığını herhangi bir şey başka alışkanlıkla değiştirmek, tutarlı geçirilecek bir üç günün içinde tamamlanır. Kucağınızda uyuyan bebeğinizi, yanınızda uyumaya alıştırmak için harcayanız süre ve enerjide yatağında uyumaya da alıştırabilirsiniz. Bu süreçde bizleri engelleyen şeyler etrafımızın tepkisi ve kendi ruh halimizdir. Kucağınızda uyuttuğunuz bebeğinizi ayakta sallayarak uyutmaya çalıştığınızda ağlamalarına daha rahat dayananıp 5 dakikanın sonunda halen uyumadıysa 'Uyumuyor işte...' derken, aynı süreci yatağında uyutmaya alıştırmaya çalıştığınızda 'Ağlamasına dayanamıyorum.' diyerek tamamlarsınız.

Öncelikle gece uykuları bir düzene oturur. Gece uykularının bir düzene oturması tutarlı geçecek 3 haftalık bir süreçde tamamlanırken, gündüz uykularının oturması 4-6 hafta sürer. Bu süreler ilk başta çok uzun gibi görünse de sonrasında yaşayacağınız rahat yıllar için değecek bir süreç olduğunu söleyebilirim.

Eğer bütün gün bebeğinizin uykusu ile uğraştığınızı düşünüyorsanız doğru yolda olduğunuzu söyleyebilirim. Unutmayın bu sürecin ne kadar süreceği sizin tutarlılığınıza bağlıdır...

1 yorum:

  1. "Bu süreler ilk başta çok uzun gibi görünse de sonrasında yaşayacağınız rahat yıllar için değecek bir süreç olduğunu söleyebilirim." demişsiniz ya? Ben kendi adıma tembel ve uyku düşkünü bir insan olarak, rahatım için çocuğumu yönlendirdiğimi söylemekten gocunmuyorum :) Ama çoğu anne "rahat edeceksiniz" deyince kızıyor. "Kendi rahatın için bebeği ağlatıyorsun" diyorlar.En iyisi "Büyüme hormonu gece salgılanır, gece uyuyamayan bebeğin boyu uzamaz, bebek kilo almaz, fiziken sağlıklı olmaz ve zihnen gelişemez" demek. Böyle deyince anneler bebeklerinin ağlamasına razı oluyorlar.

    YanıtlaSil