7 Eylül 2011 Çarşamba

Cin Gibi!

"Geç yatırırsan, geç kalkar"

"Gündüz enerjisini atamamış bu çocuk"

Aşina mı geldi? Demek siz de kortizol kurbanısınız. Daha doğrusu çocuğunuz kurban ama bunu fark edemeyecek kadar küçük henüz.

Çocuğunun sabah çok erken kalktığını veya gecenin bir yarısında sanki sabaha kadar deliksiz uyumuş gibi kalkıp oyun oynamak istediğini ve hatta koridorda arabalarını bir uçdan bir uca, içinde bitmek bilmeyen bir enerji deposu varmış gibi sürdüğünü söyleyen anne-babaların etraflarından duyduğu tipik iki cümle.

Devamını Hürriyet Aile'de okuyabilirsiniz

23 yorum:

  1. Merhabalar;
    27 aylık ikizlerimden biri halen emzik kullanıyor, ve uykuda uyandığında mızırdandığında yanına gidip ağzına emziğini verince uyumaya devam ediyor. Bu sebepten dolayı da emzik bırakma olayına giremiyorum, daha doğrusu uykusu iyice bozulacak diye korkuyorum... Emzik ve uyku konusunda bir öneriniz var mı?
    Daha önceleri (3 ay kadar önce)gece uyandıklarında biberonla süt veriyordum, yatarak beslenmeleri orta kulak iltihabına sebep olduğundan gece beslenmelerini kestim.
    Bu arada uyku arkadaşımız 'İBİŞ'le beraber yatıyor...

    YanıtlaSil
  2. @GUROL1 Emziği eğer kesintisiz uykuyu etkiliyorsa bıraktırmayı öneriyorum. Bazı bebekler emziği yatağın içinde bulup, kendileri ağızlarına tekrar koyabiliyorlar. Bunun dışında emziği bıratırıp bıraktırmamak annenin kararıdır.
    Uyku arkadaşlarının olması, emziği bırakıken size yardımcı olacaktır.
    Emziği bıraktırdığınızda kendi başına uykuya dalmayı öğretmeniz gerekir. Diğer bebeğinizden bahsetmediğiniz için onun kendi başına uykuya dalmayı bildiğini düşünüyorum. Eğer ondan bir metot uyguladıysanız aynısını kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Emzikle uyuyan oğlum yatağa yatırdığımda tek başına uyuyabiliyor, fakat bırakınca ne olacak bilemiyorum.. Diğer oğlum ise benimle beraber kendi yatağında uykuya dalabiliyor,o da maalesef kendi kendine uyuyamıyor.. Kendi kendine uyumayı öğretebilmem için nasıl bir yol izlemeliyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba ,

    Bebeğim 9 aylık. önceleri kucakta uyurdu.sonra yanına yatarak uyutmaya başladık. sabaha kadar da 1-2 kere uyanıyordu. çok rahattık. son 1 aydır ne yanına yatarak ne de kucakta uyuyor. geceleri 10-12 kere uyanıyor.(abartmıyorum) ancak yanımıza alınca uyumaya devamediyor. ancak yinede sabaha kadar 4-5 kere daha uyanıyor. perişan olmuş bir aile olarak bu işi eve gelip bize öğretebilecek bir profesyoneli nereden bulabiliriz. sizin böyle bir hizmetiniz var mı?

    YanıtlaSil
  5. @remote Ben 0-6 yaş Uyku Düzeni Bozuklukları konusunda sertifikalı Danışman ve Koç olarak hizmet veriyorum. Detaylar için benimle seride@uykumelegi.com adresinden bağlantıya geçebilirsiniz

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Seride hanım, 24 aylık oğlum var, bu zamana kadar ara sıra ayakta sallanarak uyudu ama genellikle bizim yatağımızda yanyana yatıyoruz ve koluma dokunmadan (teni tenime deyecek illaki) uyumuyor ve geceleri en az 1 kere mutlaka uyanıyor bu bazen emziği verince uyumaya devam ediyor bazen kucağıma geliyor ve odasında bulunan sallanan sandalyede oturuyoruz (en az 15 dk) bazen de çok yorgun ve uykusuz olduğum zamanlarda da yanımıza alıyoruz, nasıl kendi kendine uyutabilirim hatta onu da geçtim kesintisiz uykuyu nasıl başarabiliriz (bu aralar genellikle 7-8 gibi uyanıyor öğlen 1 de uyuyor en az 2 saat uyuyor akşam da 9 da odaya giriyoruz artık bazen 10 dk da bazen 1.5 saatte uykuya geçiyor)
    ayrıca çalışma şekliniz nasıl oluyor ?

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar;
    Oğlum uyku konusunda 6.aya kadar sorun yaratan bir çocuk değildi. Uyumadan yatağa koyardık. o kendi kendine uyurdu. Tatile gittik 6 aylıkken, orda hoşumuza gittiği için hamakta sallamak gafletinde bulunduk. Açık havada misler gibi uyuyordu. Kabus ondan sonra başladı. Oğlum kendi kendine uyumayı unuttu. Şu anda 9 aylık. 1 aydır geceleri saat başı uyanıyor, emerek uyumaya devam edebiliyor. bazen de emse bile uyumuyor. İşin garibi emmediği zamanlarda ağlamak da yok, kahkahalarla güler, alkış yapar, oyun oynar. Gecenin 4ünde oyun oynamak çok keyifli olmuyor. Düzeltmek için çok geç kalmış olabilir miyiz? (uyku öncesi rutinimiz var-banyo, masaj, biberon).teşekkürler-ZEYNEP

    YanıtlaSil
  8. @Esra 24 aylıkken geceleri 11 saat uyuması gerekiyor. Bu nedenle sabah 7'de kalktığında akşam 8'de uyumuş olması lazım.

    Çalışma şeklim şu şekilde;
    Çocuğunuzun biyolojik ritmi ve günlük rutini konusunda detayları öğreneceğim bir form doldurtuyorum. Ayrıca üç günlük günce istiyorum. Bunları inceledikten sonra 1,5-2 saatlik bir görüşme yapıyor ve bu görüşme sonunda ebeveynlerin programı ne şekilde uykulayacaklarına dair bir plan yapmış olmasını sağlıyorum. Bundan sonra talebe göre her gün veya belirli aralıklarla planın uygulanması konusunda takip görüşmeleri yapıyoruz. Program 3 haftalık bir program ve danışan ailenin planı tutarlı olarak uygulamaya koyması durumunda 3 haftanın sonunda gece boyu kesintisiz uyuyan çocukları oluyor. Detaylar için bana seride@uykumelegi.com'dan ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  9. @zeynepzeynep Kendi başına uykuya dalmayı öğrenmiş olan bebeklerin tekrar bu yetiyi hatırlaması kolay olur. Düzeltmek için kesinlikle geç kalmış sayılmazsınız. Kendinize uygun bir metod belirleyip, en kısa sürede tekrar kendi kendine uykuya dalmayı öğretmenizi öneririm. Ayrıca doktorunuza danıştıktan sonra gece sütünü de kesebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  10. merhaba seride hanım, 2 haftadır 6.5 aylık kızıma tracy hogg yöntemini uygulamaya çalışıyorum. gündüz 9.00-9.30 gibi 1.5-2 saat, akşamüstü de 14.30-15.00 gibi aynı şekilde uyutmaya çalışıyorum. sonra da gece 8 e doğru sütünü verip 8.30 gibi uykuya yatırıyorum. fakat uykuya dalmadan önce özellikle gece (gündüz bakıcısıyla daha rahat uyuyor) uyumak üzereyken çığlık çığlığa ağlamaya başlıyor emziğini verince daha da deliriyor(bunu bakıcısına yapmıyor). sakinleştirmeye çalışıyorum ama ağlayarak 5-10 dakikada uyuyor en sonunda. bu ağlamanın sebebi ne olabilir? sabah da 7 ye kadar uyuyor. gece katı gıda almadığı için dreamfeeding yapıyorum. acaba ilerde bunu kesmek zor olur mu?

    YanıtlaSil
  11. @fsyuzseven tracy'nin hangi yöntemini uygulamaya çalışıyorsunuz? şşş-pat mı, yoksa yatır kaldır mı?

    Ağlama ile ilgili bahsettiğiniz tabloda detaylar önem kazanıyor. Bu nedenle güncenizi detaylı incelemeden birşey söylemem zor.

    Eğer doktorunuz aksini söylemiyorsa 6 ayını doldurmuş bebekler gece beslenmeden 11 saat kesintisiz uyuyabilir.

    YanıtlaSil
  12. Seride Hanım, öncelikle bloğunuzu bulduğumda çok mutlu olduğumu söylemeyi unutmuşum. yatır kaldır uyguluyorum. çok uykusu olsa da yatırdığımda ağlıyor. ama artık daha az ağlıyor. sanırım uyumak istemiyor. eğer ağlamazsa emekleme pozisyonu alıp sürekli hareket ederek oyun oynayarak uykusunu kaçırıyor. bununla ilgili de tracy'nin kitabında bir öneri yok. yalnız buna başladığımdan beri(3. ayından beri sabaha kadar uyurdu beslemezdim yalnız 11 de yatar 9 da kalkardı şimdi 7 de kalkıyor 8.30 da uyuyor) sabah bazen 4.5 da bazen 5 de bazen de 6 da uyanıyor. hatta bazen hem 4.5 da hem 6 da uyanıyor. beslemeden uyutuyorum. ama nedenini anlayamadım. günlük programı yazsam iyi ama çok uzayacak. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. @fsyuzseven gece uykusunu etkileyen birçok detay var. Yapacağım yorum sadece verdiğiniz kısıtlı bilgiler ışığında yaptığım yorumlar. Bu nedenle sizin durumunuza özel değil daha çok genel öneri şeklinde almanızı öneririm.
    Sabah erken saatte uyanma, gece yatış saatinin geç veya son uykudan uyanışı ile gece yatışı arasında uzun süre olduğunu çağrıştırır.
    Tracy'nin metodunu ben de kitabından okuduğum için detayları konusunda yorum yapamıyorum. Zaten bu nedenle, Kim West'in metodunun eğitimini aldım çünkü başarı detaylarda gizli.

    YanıtlaSil
  14. Seride Hanım, Kim West metoduyla ilgili detay verebilir misiniz bir yazınızda. bir de bahsettiğim sorunları çözemedim belki siz bir fikir verebilirsiniz. Aşağıda günlük rutinimiz.
    7.00 uyanma ve emme
    9.00 kahvaltı
    9.30-10.30,11.00 uyku
    12.00 meyve
    12.30,13.00-13.30,14.00 uyku
    14.00 sebze
    15.50- 17.00,17.30 uyku
    17.00 yoğurt (her zaman vermiyorum çok kusuyor)
    18.30 emme (bu ara doğru dürüst emmiyor)
    19.30 biberonla süt (130-150 cc arası)
    20.00-20.30 uyku
    23.oo biberonla süt(bunu kesemedim aldığı süt çok azalıyor o zaman)
    yatır kaldıra başlamadan önce kısa 30-45dak. gündüz uykuları vardı. ne zaman isterse sallayarak uyutuyorduk ama ağlıyordu ve zor uyuyordu. fakat yemeklerini aynı rutinde veriyordum. gece 23.00-24.00 gibi uyutmayı başardığımızda sabah 9.00 a kadar hiç uyanmıyordu. şimdi ise her uykuya gidişinde çığlık çığlığa ağlıyor ama 5-10 dak. da yatağında kendi uyuyor. fakat her sabah erken bir saatte uyanıyor. beslemeden 7.00 ye kadar uyutuyorum tekrar. bunlar için aklınıza bir sebep geliyor mu?

    YanıtlaSil
  15. @fsyuzseven Dediğim gibi ağlamalara yorum yapabilmek için 3 günlük detay güncenizi incelemem gerekir. Ancak yukarda ortalama olarak verdiğiniz günlük rutininizde dikkatimi çeken 15:50 uykusu. Bu uykuyu tamamen ortadan kaldırmayın ama süresini 16:30 veya maksimum 45 dakika olarak kısıtlı tutun. Fazla gündüz uykusunun tek bir şartta geceye olumsuz etkisi vardır. O da 16:30'dan sonraya sarkarsa.

    YanıtlaSil
  16. Seride Hanım, yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Sanırım sorunu çözdük. Sorun dediğiniz gibi 16.30 dan sonra uyumasıymış. gündüz uykularını 2 ye indirdik. sabah 10.00 ve öğleden sonra 14.30-15.00 gibi birbuçuk saat civarı uyuyor. Artık gece uykusuna yatarken çok uykusu geldiği için yatırırken ağlamıyor. hatta seviniyor. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  17. @fsyuzseven Çok sevindim. Paylaşımınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar Seride hanım, oğlum Can 16 aylık. 3 hafta öncesine kadar sadece emerek uyuyor ve gece her uyandığında da emmeden tekrar uykuya dönemiyordu vede gece uyanma sayısı 10'u geçiyordu:( 3 hafta önce ise kendi kendine uyku eğitimi vermeye başladım ve beklediğimden daha az ağlamayla beklediğimden iyi sonuçlar aldım. fakat şu anda gece kaçta uyumuş olursa olsun sabah 5'te uyanıyor:( Ama en azından artık 5 e kadar hiç uyanmıyor:) bazen tekrar uykuya dönüyor ama çoğu zaman 6-6:30 civarı uykuya dönemediği için güne başlıyoruz:( Eğitimimi şöyle yaptım, her akşam uyguladığım rutinini uyguladıktan sonra emzirip uykuya geçmeden yatağına yatırdım. yatağının yanına bir sandalye koydum ve oturdum. her kalkmak istediğinde ellerimle bastırarak tekrar yatmasını sağladım. şu anda akşamları max 30 dk içerisinde en geç 20:30 civarı uykuya kendi kendine dalmış oluyor. Fakat dediğim gibi ne yazık ki her sabah mutlaka 5te uyanıyor:( sabah uyanma saatine göre örneğin 07:30da uyandıysa 10:30 civarı 1,5 saat kadar uyuyor, öğleden sonra ise 15:00-15:30 civarı yine ortalama 1,5 saatlik bir uykusu daha oluyor. sabah uyanmalarını nasıl düzene sokabilirim? şimdiden çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5:00'de kalktıktan sonra tekrar uyuyorsa, zaman içinde geçecektir. Ancak uyumuyorsa o zaman yorgunluk olarak düşünmelisiniz.

      Bir de 16 ayda tek uykuya geçiş yapmaya başlayabilirler. Bu konudaki yazımı okumanızı öneririm

      Sil
  19. merhabalar seride hanım benim 8 aylık kızım akşam 10:30 dan önce uyumazdı gunduz uykuları 9 da kalkış 9:30 yatış 12:00 kalkış sonra 14:00 yatış 16:00 da kalkış 17:30 yatış 19:00 kalkış yukarda okuduğum yorumlarınıza göre 16:30 dan sonrası yatmamak doğru olan birde bunu deneyeceğim cunku gece çok ağlayarak uyanıyo ve kucağıma alınca susuyo uykuya devam ediyor geceleri bu ağlamaları 16:30 dan sonraki uykusune geçmeyerek geçirmeye çalışacağım umarım etkili olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydasını görebilirsiniz. Ancak kalkışları sadece buna bağlı olarak değişmiş. 16:30 sonrası yatmaları kaldırdığınızda yatış saatini de öne çeklelisiniz.

      Sil
  20. Merhaba uyku melegi;

    Lutfen bizimde melegimiz olun:/

    Asya tam 7 aylik ve meme emmeden uyuyamayan bi bebek. Uyuyamayan diyorum cunku gercekten uyuyamiyo. Gece 6-7 kez meme emmek icin uyaniyo ve kimi zaman uyuyo kimi zamanda uyku hak getire. Asya iri bi bebek suan 12 kg ve kucakta uyutmak belimin ortadan ikiye ayrilmasina sebep oluyo. Emzik hic kullanmadi biberonda oyle. Ek gidaya yeni gectik. Meyve sebze gibi. Hic gazli bi bebek olmadi. Gece gunduz kavramini kendi oturttu. Dis daha cikartmadi ama bi belirtide yok. Gunduz uyku duzenimizde yok. Keyfi isteyince uyuyo. Sallamaktan nefret ediyo.

    Cok caresizim maf durumdayim lutfen bizede yardim edin:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gece beslenmesini kesmediğiniz sürece uyku konusunda çok fazla ilerleyemezsiniz. En azından gecede bir kereye çekmenizi öneririm. bunu yaparken de bir metot belirleyip onu eş zamanlı uygulayın ki meme emerek uyumanın yerine sallanmak, kucak gibi farklı araçlar koymuyor olun. Ben Kim West'in metodunu öğretiyorum. Arzu ederseniz sayfanın sağında hizmet detaylarını bulabilirsiniz

      Sil