30 Mayıs 2011 Pazartesi

6 aylık bebekler için örnek günlük rutin

6 ay anneler için önemli bir aydır. Çünkü artık altıncı ayını doldurduğunda geceleri beslenmeye gerek duymadan geceleri 11 saat uyuyabilirler. Ancak yine de uyku öğününü kaldırmadan önce kesinlikle doktorunuza danışmanızı öneririm.

Geceleri 11 saat uyurken gündüzleri de genelde 3 ayrı uykuda 3,5 saat uyumalıdırlar. Bazı bebekler eğer ikinci uykuları uzun olursa iki uykuyla yetinebilirler.

Eğer bebeğiniz 7:00'den önce kalkıyorsa ona göre saatleri geriye çekmeniz gerekir.

7:00 - 7:30   Uyanma ve beslenme

9:00 - 9:30   Sabah uykusu. Minimum 45 dakika olmalıdır. Maksimum 1,5 saat olur.

12:30 - 1:30 Öğleden sonra uykusuna bebeğiniz sabah uykusundan kalktıktan sonra ilk uykusunun süresine göre 2 veya 3 saat sonra geçmiş olmalıdır. Bu uyku 1,5-2 saat sürmelidir. Kalkınca beslenmesi gerçekleştirilmelidir.

15:30 - 16:00 Opsiyonel uyku. 45 dakika ile 1 saat arasında değişmeli.

Son uyku ile akşam uykusu arasında 4 saatten fazla olmamalıdır.

17:00 - 17:30 Beslenme

18:00 - 18:30 Gece rutinine başlama

19:00 - 19:30 Uykuya geçme vakti

30 yorum:

  1. Bazen sabah uykusunu yani uyandiktan sonraki uykusu 2,5-3 saat suruyor uyandirmalimiyim birde kesintisiz gece uykularimiz yok ki gunduz uykularimiz duzenli sizin dediginiz gibi gunde 4-5 saat uykumuz var gecede 19 da uyuyor ama gece 2 de 3 te hep uyaniyor birde uyuyunca emzigi agzindan almalimiyiz ??

    YanıtlaSil
  2. @feyza Eğer sabah 3 saat uyuyup, öğleden sonra 1 saat uyuyorsa, o zaman uyandırmalısınız. Ancak tam ayını ve detaylı birkaç günlük günceyi incelemeden söyleyebileceğim iki şey kendi başına uykuya dalmayı öğretmeli ve gündüz uyku sürelerine ve uyku saatlerine dikkat etmelisiniz. 4-5 saat uykuyu olması gerektiği saat ve sürelerde uyumuyorsa bu da gece uyanmasına sebep olur.

    YanıtlaSil
  3. Kizim 5,5 aylik evet saat 10 da yatip 1 de uyanirsa(3 saat uyursa) ogleden sonra 1 saatlik ve aksamustude 30 dk sekerleme yapiyor ve saat 7 de gece uykusuna geciyor sabah 3 saatlik uykusunu bolmelimiyim yada bazen sabah yarim saat uyuyp oglen 3 saat uyuyor

    YanıtlaSil
  4. Detaylı günce tutarak 'bazen' dediğiniz durumların hangi koşulda gerçekleştiğini tespit etmeniz gerekir. 19:00'da uyuyan bu yaşdaki bir bebeğin en geç 16:30'da son uykusundan kalmış olması gerekir ki gece uykusu etkilenmesin.

    YanıtlaSil
  5. Siz kaçıncı ayda uyku egitimi verdiniz oğlunuza? Bebeklere uyku egitimi vermek için en ideal ay ne zamandır? Aslında kendi uyku egitimi maceranızı bizimle paylassaniz benim gibi uyku egitimi vermek isteyen ama bir türlü doğru zaman mı değil mı diye karar veremeyen, yorgunluktan cesaret edemeyen annelere Işık tutmuş, cesaretlendirmis olursunuz. Bir yazinizla kendi uyku egitim sürecinizi yaptığınız doğrularlar, yanlislarla bizimle paylaşsanız ne kadar iyi olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında birçok röpörtajımda bu soruları cevapladım. Google'da aratırsanız birçok detayı bulabilirsiniz.

      Doğru zaman sizin kendinizi hazır hissettiğiniz zamandır. Bazı anne 3 aylıkken 'Bu işe bir dur demeliyim' der, bazı anne 3 yaşındayken. Bir anne hazır olmadan istediğiniz yardımı önerin sadece anneye kendisini kötü hissetirmekten başka bir işe yaparamaz.

      Yorgunluktan cesaret edemeyen anneler için danışanlarımın geri beslemelerini paylaşıyorum zaman zaman facebook ve blogda. Sonuçda ben bu sitede bir danışman olarak cevap yazıyorum. Ben ne dersem diyeyim, bir annenin dediği kadar etkili olamaz.

      Size en yanlış yaptığım şeyi söyleyeyim. Tutarlı olamamak. Sabaha karşı biraz farklılıktan birşey olmaz demek. Ya da yorgun olduğum gece kaytarmak. Çocuklar bunları anlamıyor. Bir kere farklı bir mesaj vermek bütün süreci olumsuz etkiliyor.

      Sil
  6. 6 aylık bir bebek için banyo dısında ne gibi bir uyku ritüeli önerirsiniz? Bizim uyku ritüelimiz banyo- masal-emzrme sseklindeydi ama artık Malum kıs mevsimindeyiz her aksam banyo yaptırarak bebeğimin hasta olabileceğinden ensise ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle emzirmeyi başa almanızı öneririm. Emzirme-gece kıyafetlerini giyme-masal güzel bir ritüel. 365 gün uygulayamayacağınız bir ritüel yapmanızı önermem.

      Bu arada benim oğlum 5 yaşında ve 5 yıldır her gece yıkanıyor. Başını yıkamadığım zamanlarda vucuduna su tutuyorum. En kötü ihtimalle belden aşağısını yıkıyorum.

      Sil
  7. kizim 8 aylik oldu ogleden sonra uykusu ile aksam uykusunun arasi halen 4 saati gecmemeli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem Hanım, 4 saat 6-8 ay bebeklerdeki maksimum süredir. Günceye baktığınızda 3-3,5 saat önerilmiştir. 12 aya kadar 4 saatten fazla ayakta kalamazlar

      Sil
  8. merhaba,oğlum 6 aylık, gece en uzun uykusu 1,5 saat, gündüzse 45 dakika. 22 de yatmış oluyor, sabah 7.30-8 gibi kalkıyor ama bu süre içinde saat başı kalkıyor ve meme emmek istiyor. Ferber yöntemi denedik, 3. gün hala 1 saat ağlamaya devam edince pes ettim. bu arada 3 aylık olana kadar uykuları iyiydi (4 saat kadar uyuyordu) sonra bozuldu. Yardımmmmm !!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle gece yatış saati geç bir saat.

      Ayrıca mutlaka uyku uzatması yapmanız lazım. Bunun için Felaket Uykusu yazımı okumanızı öneririm.

      Her ne metodu denerseniz deneyin uykuya geçiş için emzirmiyor olmanız lazım. Yani sadece akşam yatırırken bir metot deneyip sonra gece uyanınca emzirdiğiniz zaman hiçbir metot işlemez.

      Sil
  9. 6 aylik bebegim 11 de yatip 13:30 da uyandi 15:30 da uykusu geldi ancak birturlu uyuyamadi 17:30 da daldi. Artik uyandirmayayim degil mi? uyku rutini de kacti tabii oylece yatti. ama egitime yeni basladik memeyle uyutmuyoruz artik ve sallamiyoruz o nedenle duzen biraz bozuk.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Uyku Meleği

    6.5 aylık oğlumun son uykusu ile gece uykusu arası 2 saat. Sizce çok mu kısa? Çünkü gece sürekli uyanıyor.

    Gece kalktığında emzirmek yerine biberonla su versem yeni bir alışkanlık geliştirmesine sebebiyet verir miyim?

    YanıtlaSil
  11. Merhaba uyku melegi..
    Bebegimizin gunduz uykusu yok diyebilirim gecede cok duzensiz bize yardimci olabilirmisiniz nasil irtibata gecebiliriz sizinle(bebegim 5 aylik)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimle info@uykumelegi.com adresinden irtibata geçebilirsiniz

      Sil
    2. Ya 6 aylik uyku duzeninde 3 kez beslenme veriyorsunuz az degilmi?

      Sil
  12. Merhaba uyku melegi
    4 aylik oglum gunduz uykulari yarim saatlik periyotlar halinde her saat basi uyku seklinde. Uykusunu yarim saatten fazla uzatamiyorum. Bir ay oncesine kadar en kisa uykusu 1 saat olmak uzere ortalama 1.5-2 saat periyotlar halindeydi. Uykusunu nasil uzatabilirim? Bir de kucagimda sallayarak uyutuyorum yataga yatirdigim anda uyaniyor tekrar kucagima aldigimda uykuya daliyor bunun icin ne onerirsiniz?Gece uykusu problemsiz aksam 8.30 civari uyuyup sabah 7 de uyaniyor.

    YanıtlaSil
  13. Benim bebeğim 6 aylık. 22 de gece uykusuna geçiyor.Gece bir ya da 2 kez uyanıp emiyor. Sabah 7 de ya da 8 de uyanıyor. Gündüz uykuları ise yok denecek gibi. Beni emerek yarım saat göğsümde uyuyor.öğlen ve akşam üzeri yapıyor bunu.Onun haricinde kesinlikle ne sallamakla ne de başka türlü uyumuyor.Sallamk istediğimde canı yanıyormuş gibi feci şekilde ağlıyor. Ne yapmalıyım.Gündüz uykularını nasıl düzene sokabilirim.

    YanıtlaSil
  14. merhaba..benim 5 aylık ikizlerim var.akşam 2030-2100 arası uyuyup sabah 6 da kalkıyorlardı ama bu ara gece uyanmaya başladılar ,diştenmi bilemiyorum.gündüz rutinimiz şöyle :
    6-630 kalkış beslenme
    7:00 uyku
    830 uyanma
    830-900 beslenme
    1030 uyuma
    1200 uyanma beslenme
    1330 uyuma 1430 uyanma beslenme
    1600 uyuma 1730 uyanma beslenme
    1830uyuma 1930 uyanma beslenme 2100 uyuma ..
    bu ara gece saat 4 gibi uyanmalar başladı .bazen 2 kere uyanıyor .. sebebi ne olabilir ,rutinimiz sizce nasıl

    YanıtlaSil
  15. merhaba,
    11. ayını doldurmuş bir oğlum var. 10 gün boyunca masal okuyarak ve ninni söyleyerek yatağında uyutmayı başarmıştım. ancak sonra nedense yine eskisi gibi memede uyumaya başladı ve şimdi kesinlikle başka şekilde uykuya dalmak istemiyor. geceleri de 2-3 saatte bir uyanıyor ve yine memede uykuya dalmak istiyor. tavsiye ettiğiniz tüm yöntemleri denedim. ama çok ağladığı için dayanamıyorum . acil yardıma ihtiyacım var

    YanıtlaSil
  16. Merhaba 6 aylık bir oglum var doğduğundan beri uyku problemi yaşıyoruz ne gece nede gündüz uzun bir uykusu yok gece 2 den önce gece uykusuna geçmiyor uyuyunca da çok uyanıyor ben yanında yatarsam ve uyandığında emzirirsem sabah 10-11 e kadar uyuyor gece sürekli uyanıyor sancısı varmış gibi yapıyor sallayarak uyuyor ne yapmalıyım nerden başlamalıyız bilmiyorum cok yıprandık artik önerilerinizi bekliyorum

    YanıtlaSil
  17. merhaba,kızım 5 ay 2 haftalık.gündüz uykuları yok diyebilirim.yarım saati geçmiyor uykusu.uykudanda mutsuz uyanıyor bir dahaki uykuya kadar hırcın oluyor ağlıyor.ne yapmalıyım uyku süresini arttırmak için

    YanıtlaSil
  18. Merhaba uyku meleği,
    Bebeğim 5 aylık, onun için uygun bir günlük rutin yazar mısınız? Gündü uykuları çok düzensiz akşam 20.30 da yatıyor ve en geç 18.00 gibi bir şekerleme yaptırıyorum 40 dk sizce uygun mu?

    YanıtlaSil
  19. Merhaba uyku meleği.
    Bebeğim 6 aylık (3şubat2013) doğumlu; Uykuya dalmakta çok güçlük çekiyor, resmen direniyor. Genellikle 1 saat kucağımda gezdirdikten sonra ( ara ara ağlayarak) emiyor ve uyuyor. Geceleri çok uyanıyor, bazen emdiğinde bazende kucağıma aldığımda uykuya geri dönüyor. Genelde günümüz sabah 8 kalkış, 9.30-10.30 arası sabah uykusu. 12.00-15.00 arası öğle uykusu, 17.30-18.30 arası üçüncü uyku bazen olmuyor. gece uykusu 20.00-21.00 arası. bebeğim uyumak istemiyor, çok sıkıntı yaşıyoruz, zorla uyutuyorum. bu sıkıntıları nasıl aşabiliriz.

    YanıtlaSil
  20. aynı şekilde 3,5-4 aylık bebekler içinde günlük rutin örnekleyebilirmisiniz, 3,5 aylık bebeğim, sabah uyandıktan 2 saat sonra sabah uykusu yarım saat sürüyor maalesef bu süreyi uzatamıyorum,2 saat uyanık kaldıktan sonra 2 saat öğlen uykusu uyuyor, bundan sonra 2 saat aralıklarla yarım saat 2 kez daha uyuyor, tabi böyle olunca gece uykusu 22.30 u buluyor,ne yapsam daha erken gece uykusuna daha erken geçiremedim, nerde hata yapıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altı aydan küçük bebekler için bir şablon yok malesef. Gündüz uyku süreleri çok değişebiliyor. 4 aylık bir bebekte maksimum 2 saat ayakta kalma süresi normaldir eğer uykusu 60 dakikanın üzerinde oluyorsa. Blogdaki 'Felaket Uykusu' başlıklı yazımı okuyup, uygulama süresini 30 dakika olarak uygulayabilirsiniz gündüz uykularını uzatmak için.
      Anlattığınız günceye göre 19:30 civarında yatırdığınız bir uyku olmalı. Bu uyku aslında gece uykusu, yani uyanınca kaldırmamalı geri uyutmalısınız

      Sil
  21. Merhaba, kızım 4 buçuk aylık. Yaklaşık 10 gündür uyku eğitimi veriyorum ve epeyce yol kat ettik. Akşam 19:30-20:00 civarı uyuyor, sabah 7:00-7:30 civarı kalkıyor. Gece bir iki defa emiyor. Gündüzleri bir saat uyanık bir saat uykuda olmak üzere yaklaşık 4, 5 defa daha uyuyor. Gündüz uykuya dalmalar hiç problem yaşamıyoruz, yatağına bıraktığım gibi uyuyor. Benim sorum da burada başlıyor; eğitimin 3. gününde 3 dakikada gece uykusuna dalan bebeğim son 4 gündür yaklaşık 40 dakika bağırıyor. Acaba nerede yanlış yapıyorum, gündüz uykularını fazla mı tutuyorum, gündüz son uykusu kaçta olmalı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  22. Yatağa koyduğunuz andan itibaren 5 dakikadan daha kısa sürede uykuya dalıyorsa bebeğiniz kucağınızda uykuya dalmış demektir. Yani kendi başına uyuduğunu söyleyemem. Bu yaştaki bir bebeğin son gündüz uykusu 18:00'de bitmiş olmalıdır. Eğer Kim West'in kitabındaki metodu kullanıyorsanız, metodun altı aydan büyük bebekler olduğunu hatırlatmak isterim

    YanıtlaSil