13 Mayıs 2011 Cuma

Siz yeterki gerçekten isteyip istemediğinize karar verin...

Bugün ÇokBilmiş Nurturia'da uyku konusu ile ilgili benden bahsetmiş. Orada geçen yorumlardan birine Nurturia'da nasıl cevap vereceğimi bulamadığım için buradan bilgi vereyim istedim.

2 yaşındaki çocukların geceleri uyuması gereken süre minimum 11 saat, gündüzleri tek uykuda 2 saattir. Gece sekiz saat uyuyan bir çocuğun gündüzleri yorgunluğa bağlı olarak sinirli, sabırsız, aşırı hareketli olması muhtemeldir.

Yorumu bırakan anne demiş ki 'Ne yaparsak yapalım uyumuyor.' Herkese herşeyi yaptırmak mümkündür, 'Uyumak istemiyorum.' diyen çocuklara bile ;-) İşin yine gelip dayandığı noktada tutarlı olmaktan geçmektedir. Tutarlı olmak deyince, bu yaşdaki çocuklar için bir - iki günden bahsetmiyorum, 4-6 hafta gibi bir süre hergün, her şart altında aynı şeyi yapmaktan bahsediyorum. İlk günlerde zor olacaktır. Uyuması çok uzun sürecektir. Özellikle de bebek yatağında değil de büyük yatağında yatıyorsa. Eğer kendi başına uyumayı bilmiyorsa o zaman ilk olarak bunu öğrenmesi gerekir ki, uyutma sırasında sabır sınavının sonucu tutarsızlıkla sonuçlanmasın. Bu arada hangi metodu seçerseniz seçin, hangi rutini uygularsanız uygulayın, işler iyiye gitmeden önce kötüye gidecektir. Eğer siz tutarlı davranmazsanız bir sonraki denemeniz daha da zor olacaktır. Çünkü çocuğunuz ne zaman, hangi şart altında sizin ne yaptığınızı anlayamadığından, o da nasıl davranacağını bilemeyecektir.

Bu yazıdan hatırlayacağınız tek şey varsa o da 'Tutarlı Olmak' olmalıdır.

3 yorum:

  1. Kızım 20 aylık ve 4. ayından bu yana (çoğunlukla) geceleri kesintisiz uyuyor. Son 1,5 aydır da gece uykusuna kendi odasında, kendi yatağında ve kendi kendine dalıyor. Ama öğlen uykularında durum farklı: Ne yaparsam yapayım, öğlenleri kendi kendine uyumaya ikna edemiyorum. Ben de 14 aydır, kızımı öğlenleri hamakta sallayarak uyutuyorum. 2-3 saat uyuyor. Çok faydasını gördüm hamağın. Belki her çocukta işe yaramaz ama bizde çok yaradı :)

    YanıtlaSil
  2. 20 aylık çocukların sabah uyanışları ile öğlen uykusuna dalmaları arasında maksimum 5 saat süre olmalıdır. Eğer bu süreyi aşıyorsanız uykusu dağıldığı için veya aşırı yorgunluk safhasına geçtiği için uyumaya direniyor olabilir.
    Bir de 2 yaş civarında gündüz uykularına gecici bir süre için direnç başlar. Burada pes etmemiş olmanız harika. Yeterki akşamları da hamak istemeye başlamasın.

    YanıtlaSil
  3. Blogcuannede ki yorumuma verdiğiniz cevaptan ulaştım sitenize ne kadar faydalı bilgiler var geriye dönük hepsini okumaya başladım.Benim kızım 26 aylık şuanda ve 6. ayından beridir çalışıyorum bilişim sektöründeyim, yoğun bir iş tempom yok şükür ki 17.30 da evde oluyorum. Uyku düzenimiz şu şekilde : Gece : 24 civarı yatak odasında , bizim yatakla duvar arasına sıfır dayayıp bana dönük tarafındaki tahtasını kaldırdığım beşiğinde emzikle ve yüzümü ya da elimi tutarak yarım saat içinde uykuya dalıyor . Sabah 9-10 arası uyanıyor. Biz tabi sabah 8 de evden çıkmış oluyoruz iş için bakıcı ablamız onu uyanmasını bekliyor. Gündüz uykusu da 14 gibi ondan sonra bazen 1 bazen 2 saat ... ama haftasonları ben kendim uyuttuğumda arada kalktıgında gidip yanına yatarsam yüzüme dokunarak uyumaya neredeyse 3 saat kadar devam ediyor ... Bakıcımız gündüz uykusuna kendisi oyuncağıyla uyuyarak geçirdiğini yanına uzanmadığnı söylüyor yani sizin dediginiz tutarlı tavrı o uygulayabilmiş hatta emzigi bile ondayden havhav aldı pis oldu diyip bıraktırmış durumda ama ben işten gelirgelmez evde emzigi arıyoruz ben henüz bıraktıramadım ve ben hiç bizaman kendi kendine oyuncağına sarılıp uyumasını beceremedim , oyuncağı benim bana sarılıp uyuyor :) tabi onu bıraktığım için sanırım katı kurallar uygulayamıyorum ben de çok özlediğim için öyle bana dokunarak uyumasına izin veriyorum yok hadi oyuncağına sarıl uyu demek acımasızca geliyor ... Ama biryerde yanlış yapıyorum o kesin

    YanıtlaSil