9 Mayıs 2011 Pazartesi

Yanlış Mesaj

Benim psikolojiye olan merakım yüzünden, oğlum 6 aylık olunca soluğu pedagog'da aldık. İyiki de öyle yapmısız...

Yok yok oğlumun her hangi bir sorunu yok. Sadece benim bu meraklılığım sayesinde biz yıllar içinde her tecrübemizle ilgili anne ve baba eğitimi almış olduk.

Buğra 13 aylık olup yürümeye başladığında bize Çağla'nın ilk söylediği şey "Sonunda evet diyeceğiniz şeye asla hayır demeyin" oldu. İşte bence herşeyin temeli bu. Her seferinde biraz daha sabrınız sınandığını düşünüyorsanız, hayır dediğiniz şeylere sonunda evet deyip demediğinize dikkat edin. Eminim ki bulacaksınızdır onların neler olduğunu. Eğer sizin tutum ve davranışlarınızda tutarlılık ve süreklilik yoksa, çocuğunuzun hangi tepkinizi dikkate alarak kendi davranışlarını düzenlemesini bekleyebilirsiniz ki...Tabi ki kendi işlerine hangisi geliyorsa ona tutunacaklar ve sizi pes ettirince kadar zorlayacaklardır.

Çocuk yetiştirirken sadece uyku eğitimi konusunda değil, her konuda tutarlı olmanız lazım. Unutmayın çocukların 'Bugün haftasonu birşey olmaz.' veya 'Şu anda çok uykum var. Bir kereden birşey olmaz.' gibi istisnaları anlamaları 0-6 yaş arasında gerçekleşmiyor. Bir kere anladılar mı bir yerde gevşediğinizi o zaman kontrolü ellerine alıyorlar.

Oğlumu 'Laf dinleyen bir çocuk' olarak tanımlanmasının altında, anne ve baba olarak uygulamaya çalıştığımız bu tutarlılık tutumumuz yatıyor. Hiç kolay birşey olmamakla birlikte, öte yandan hayatımızı rahatlatan da birşey. Denemenizi size de tavsiye ederim.

5 yorum:

  1. Ben de kendi kızımla ilgili olarak bunları düşünüyordum tam da bugünlerde :)
    Benim kızımı da herkes "çok uyumlu, çok sakin, çok şanslısın" diye tanımlıyor. Hani çocuğun kötü huyu varsa anneden, iyi huyu varsa kişisel yapısından bilinir ya? İşte benim kızın iyi huyu da doğuştan gelmiş olarak görülüyor.
    Belki de öyledir...
    Ama ben bazen "sonunda evet diyeceksen asla hayır deme" mottosunu işletmemin çok işe yaradığını düşünüyorum. Dün benim kızımdan 1 ay büyük ve 1 ay küçük kızları olan 2 arkadaşımla konuşuyordum. "seninki inatlaşınca ne yapıyorsun?" diye sordular. Henüz 20 aylık, ne inatlaşması? dedim. Onlarınkiler inatlaşmaya başlamışlar. Benim kızı saf buldular biraz :) Oysa ben kızımın isteklerini yerine getirebildiği için uyumlu olduğunu düşünüyorum. Sadece elektirik ve ateş konularında kesin tavrım var. Onun haricinde hiçbir şeye "olmaz" demiyorum. Ve eğer bir şeye "olmaz" diyorsam, kızım onun gerçekten de olmayacak bir şey olduğunu baştan kabul ediyor. Evet, onun istediği her şeyi yapmasına izin vermek benim için yorucu ve çok sabır tüketici ama sonuç olarak benimle uyumlu bir çocuğum var.
    Belki de doğuştan uyumludur? Bilemiyorum...

    YanıtlaSil
  2. Olmaz demenin de bir yolu var :) Çocuğunuza Sınır Koyma - Sorumluluk Sahibi, Bağımsız Çocuklar Yetiştirmenin Yolları- Robert J. Mackenzie. Bu kitap sayesinde biz nasıl istediğimizi yaptıracağımızı da öğrendik. Yalnız ilk başta gerçekten zorlanıyorsunuz sunduğunuz her iki seçeneğinde sizin istediğinize çıkacağı şekilde alternatifler olması konusunda. Bir de biz başta biraz abarttık ve herşeyde bu metodu kullandık. Baktık ki Buğra da bizden birşey isterken aynı metodu kullanmaya başladı. Tabi öyle iki seçenek sunuyor ki birini seçince istediği olmuyor ama seçeneği sunan o olunca kabulleniyordu :) Metodun özü çocuğunuza sunacağınız iki seçenek olsun. Aslında kendisinin kararı olduğunu düşünsün ama iki alternatif de sizin istediğinize çıksın...

    YanıtlaSil
  3. Hemen alıyorum kitabı. Yalnız bu seçenek sunmalar henüz 20 aylık çocukta da geçerli olur mu acaba? Yani o şimdilik seçenek meçenek anlamaz gibi geliyor bana. Kafasına bir şey koydu mu mutlaka yapmak istiyor. Yapmasına izin verebileceğim bir şey değilse, ya olay mahalinden uzaklaştırıyorum ya da dikkatini başka bir şeye çekmeye çalışıyorum.
    Mesela mutfak lavabosunda oyun oynayacağım diye diretirken: "Ya salonda bebeklerinle oynayalım, ya da kitap okuyalım" desem; bence hiçbir işe yaramaz, daha da çok ağlamaya başlar. Sanırım bunun için 2,5-3 yaşını beklemek gerekecek.
    Ama önceden hazırlıklı olmak da iyidir, ben kitabu alıp okumaya başlayayım.
    Öneri için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Pedagog'a gittikçe soracaklarımı ve onun söylediklerini not aldığım bir defterim vardı. Dedim akşam eve gelince deftere bakıp yazayım. Ama bulamadım :( Cumartesi pedagog'umuzu göreceğim yine o zaman sorup yaş ile ilgili sorunu cevaplayacağım.
    Lavabo örneği için söyle diyebilirsin: 'Ya lavaboda oynadığında (istemediği ve senin istediğin birşey) yapalım. Ya da gidip bebeklerinle oynayıp sonra seninle (çok istediği birşey) yapalım'. Ama bunu 20 aylıkken benim oğlumun anlaması mümkün değildi çünkü daha konuşamıyordu.
    Bu arada zaten lavaboda oyun oynamak güzeldir ve bunun için bir metod kullanmana gerek yok. Benim abarttığım kısımda bu tip şeyler vardı.

    YanıtlaSil
  5. Bugün buldum defteri :)

    22 aylıkken deftere not almışım: 'Sınır koyma yaparken sesim sert çıkarsa bana kızıyor' diye. Yani 22 aydan daha önce uygulamaya başlamısız sınır koymayı.

    YanıtlaSil